Image default
Πρώτο Θέμα

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο;

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο;

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια περί νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες εβδομάδες στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες επιμένουν πως το ελληνικό δημόσιο μέσα στον Ιούλιο θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία ομολόγων 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας. Και στηρίζουν την άποψή τους αυτή στη τη συμπεριφορά του νέου 5ετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε στο 4,95%, αλλά η απόδοση έχει υποχωρήσει στο 4,12%, λόγω ανόδου των τιμών στις 102,65 μονάδες βάσης. Η πτωτική κίνηση του 5ετούς τίτλου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες αποδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό το 3ετές ομόλογο θα μπορούσε να φέρει απόδοση μεταξύ 3,5% με 3,7% και το 7ετές ομόλογο επιτόκιο μεταξύ 5% – 4,75%. Σημειώνεται ότι στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου που αντλήθηκαν 3 δισ. είχαν υποβληθεί προσφορές ύψους 20,5 με 21 δισ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι και στη νέα δημοπρασία θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.  Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου με πιθανή ημερομηνία στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Την ίδια στιγμή ο υπεύθυνος για τη στρατηγική επιτοκίων της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Ντάβιντ Σνάουτς δήλωσε στην Wall Street Journal πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου 2,9%. Κατά την άποψη του κ. Σνάουτς, η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα πρόσφερε αρκετά κίνητρα -περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (επιπλέον απόδοση)- σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα που λήγουν το 2017 και πιθανότατα θα άφηνε αρκετό περιθώριο για την απόδοσή τους στη δευτερογενή αγορά μετά την αρχική έκδοση.

Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται τώρα να επανέλθει και πάλι στις αγορές σύντομα, μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο που προσέλκυσε πολλούς ενθουσιασμένους επενδυτές, και ότι μία έκδοση τριετούς ομολόγου θεωρείται πιθανή.

Υπάρχουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις λόγοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

-Πρώτον, στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι επενδυτές διψούν για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί πολύ, αλλά παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

-Δεύτερον, η πρόσφατη έκδοση ύψους 3 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το ομόλογο εκδόθηκε με απόδοση 4,95% και τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες μετά, διαπραγματεύεται με απόδοση 4,18%, σύμφωνα με το Tradeweb.

Με άλλα λόγια, αναφέρει το δημοσίευμα, οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογο είχαν κέρδος από την επένδυσή τους (καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται όταν μειώνονται οι αποδόσεις).

-Τρίτον, μετά την αναδιάρθρωση το 2012 ελληνικών ομολόγων ύψους 200 δισεκ. ευρώ, όταν η εγγύτερη λήξη τους μεταφέρθηκε στο 2013, η χώρα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Η Ελλάδα άρχισε να κλείνει το κενό αυτό με το πενταετές ομόλογο που ωριμάζει το 2019, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι σαφές πως η χώρα προτίθεται να δημιουργήσει και πάλι την καμπύλη για ομόλογα με μικρότερες διάρκειες.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin