Image default
Πρώτο Θέμα

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο;

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο;

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια περί νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες εβδομάδες στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες επιμένουν πως το ελληνικό δημόσιο μέσα στον Ιούλιο θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία ομολόγων 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας. Και στηρίζουν την άποψή τους αυτή στη τη συμπεριφορά του νέου 5ετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε στο 4,95%, αλλά η απόδοση έχει υποχωρήσει στο 4,12%, λόγω ανόδου των τιμών στις 102,65 μονάδες βάσης. Η πτωτική κίνηση του 5ετούς τίτλου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες αποδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό το 3ετές ομόλογο θα μπορούσε να φέρει απόδοση μεταξύ 3,5% με 3,7% και το 7ετές ομόλογο επιτόκιο μεταξύ 5% – 4,75%. Σημειώνεται ότι στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου που αντλήθηκαν 3 δισ. είχαν υποβληθεί προσφορές ύψους 20,5 με 21 δισ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι και στη νέα δημοπρασία θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.  Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου με πιθανή ημερομηνία στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Την ίδια στιγμή ο υπεύθυνος για τη στρατηγική επιτοκίων της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Ντάβιντ Σνάουτς δήλωσε στην Wall Street Journal πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου 2,9%. Κατά την άποψη του κ. Σνάουτς, η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα πρόσφερε αρκετά κίνητρα -περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (επιπλέον απόδοση)- σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα που λήγουν το 2017 και πιθανότατα θα άφηνε αρκετό περιθώριο για την απόδοσή τους στη δευτερογενή αγορά μετά την αρχική έκδοση.

Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται τώρα να επανέλθει και πάλι στις αγορές σύντομα, μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο που προσέλκυσε πολλούς ενθουσιασμένους επενδυτές, και ότι μία έκδοση τριετούς ομολόγου θεωρείται πιθανή.

Υπάρχουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις λόγοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

-Πρώτον, στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι επενδυτές διψούν για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί πολύ, αλλά παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

-Δεύτερον, η πρόσφατη έκδοση ύψους 3 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το ομόλογο εκδόθηκε με απόδοση 4,95% και τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες μετά, διαπραγματεύεται με απόδοση 4,18%, σύμφωνα με το Tradeweb.

Με άλλα λόγια, αναφέρει το δημοσίευμα, οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογο είχαν κέρδος από την επένδυσή τους (καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται όταν μειώνονται οι αποδόσεις).

-Τρίτον, μετά την αναδιάρθρωση το 2012 ελληνικών ομολόγων ύψους 200 δισεκ. ευρώ, όταν η εγγύτερη λήξη τους μεταφέρθηκε στο 2013, η χώρα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Η Ελλάδα άρχισε να κλείνει το κενό αυτό με το πενταετές ομόλογο που ωριμάζει το 2019, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι σαφές πως η χώρα προτίθεται να δημιουργήσει και πάλι την καμπύλη για ομόλογα με μικρότερες διάρκειες.

Σχετικα αρθρα

Reuters για το 10ετές ελληνικό ομόλογο: Κάτω από το 1% η απόδοση και σήμερα

admin

«Aγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση»-Απώλειες 1,84% για ΓΔ και 6,09% στις τράπεζες

admin

Πολυνομοσχέδιο – Οι διατάξεις για, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή συντάξεων, ΣΣΕ, ομαδικές απολύσεις…

admin

Πόσο ατελής είναι η δημοκρατία μας;

admin

Η απλή λογική των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit

admin

Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η Ευρώπη δίνει λόγους αισιοδοξίας στους επενδυτές

admin

Πως ξαναμοιράζεται η τράπουλα στα Media

admin

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

admin

Κοκτέιλ κινδύνων

admin

Πιάνει δουλειά ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

admin

Το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή είναι πολύ μεγαλύτερο από την Τουρκία

admin

Alpha Bank:Ολο το στρατηγικό Σχέδιο 2020 – 2022

admin

Συνηθίστε τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου

admin

XA:Αντανακλαστικά αντίδρασης

admin

Φρανσουά Ολλάντ: ο Τζον Γουέιν των Ηλυσίων Πεδίων

admin

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

admin

Deloitte: Ποιες αλλαγές έρχονται στο τραπεζικό σύστημα

admin