Image default
Πρώτο Θέμα

Λάτσης: Μένει στα ΕΛΠΕ με… συνεταίρους

Λάτσης: Μένει στα ΕΛΠΕ με... συνεταίρους

Παρότι τα τελευταία χρόνια είχαν κυκλοφορήσει ουκ ολίγες φορές φήμες περί εξόδου του ομίλου Λάτση από τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αφορμή τα σχέδια αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πλουσιότερος Έλληνας επιχειρηματίας σκοπεύει να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο του στα ΕΛΠΕ και αναζητεί ξένους εταίρους, στους οποίους θα περάσει το ένα τρίτο των μετοχών, που θα πωληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το σχέδιο Λάτση για τα ΕΛΠΕ θυμίζει έντονα την αντίστοιχη στρατηγική, που ακολούθησε ο όμιλος για να αποκτήσει το «φιλέτο» του Ελληνικού: σε αυτή την περίπτωση, η Lamda Development, μια εταιρεία χαμηλών κεφαλαιακών δυνατοτήτων, τέθηκε επικεφαλής της διεθνούς κοινοπραξίας, που ανέλαβε τη μεγάλη επενδυτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της έκτασης. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα προέλθει από τους ξένους εταίρους της Lamda, η οποία, όμως, έχει εκπονήσει το αναπτυξιακό σχέδιο και θα έχει τον πρώτο ρόλο στην υλοποίησή του.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, η διαδικασία πώλησης του 35% από το Δημόσιο (ο όμιλος Λάτση ελέγχει το 42% και ασκεί τη διοίκηση), μια προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση που «σέρνεται» από το 2011, σχεδιάζεται από τον όμιλο Λάτση να εξελιχθεί κατά τρόπο που θα εξυπηρετεί απόλυτα το σχέδιό του, να συνεχίσει να ελέγχει τα ΕΛΠΕ, χωρίς να χρειασθεί να τοποθετήσει μεγάλου ύψους νέα κεφάλαια:

–              Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ο όμιλος, από το 2003,  όταν συμφωνήθηκε η ενοποίηση της ΠΕΤΡΟΛΑ με τα ΕΛΠΕ, είναι ότι έχει εξασφαλίσει δικαίωμα πρώτης άρνησης, σε περίπτωση που το Δημόσιο θελήσει να πουλήσει το μειοψηφικό, σήμερα, ποσοστό συμμετοχής του. Επιπλέον, όποιος επενδυτής αποφασίσει να πάρει το 35%, αν ο όμιλος Λάτση δεν θελήσει να το αποκτήσει, θα γνωρίζει ότι θα πρέπει να έλθει σε συνεννόηση μαζί του, αφού θα εξακολουθήσει να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών, που θα του δίνει τον πρώτο ρόλο στη διοίκηση.

–              Με δεδομένα αυτά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, ο όμιλος Λάτση προετοιμάζεται για την ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που τοποθετείται πλέον μέσα στους πρώτους μήνες του 2015, αναζητώντας τον ξένο επενδυτή, ο οποίος θα τοποθετήσει περί τα 700 εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ, ενεργώντας από κοινού με τον όμιλο Λάτση, ο οποίος θα εξακολουθήσει να κρατά το «τιμόνι» του μεγαλύτερου βιομηχανικού και εμπορικού ομίλου της χώρας.

Η συμμετοχή στα ΕΛΠΕ έχει, άλλωστε, νέα στοιχεία ελκυστικότητας για ξένους επενδυτές, καθώς ο ισχυρότερος ενεργειακός όμιλος της χώρας διεκδικεί ρόλο και στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που μπαίνει αυτή την περίοδο σε νέα φάση, γεννώντας ισχυρές προσδοκίες για το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρότι στο παρελθόν η διοίκηση των ΕΛΠΕ αντιμετώπιζε με δυσπιστία τα σενάρια για πιθανά κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο, εντούτοις είχε σημαντική εκπροσώπηση στην τελευταία εκδήλωση του ΥΠΕΚΑ στο Λονδίνο, όπου παρουσιάσθηκαν σε μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες τα 20 οικόπεδα, εννέα εκ των οποίων στη Ν. Κρήτη, που θα παραχωρηθούν για έρευνες.

Στην αναζήτηση εταίρων, από πλευράς του ομίλου Λάτση, υπάρχουν βεβαίως ορισμένοι σημαντικοί περιορισμοί: για παράδειγμα, ενώ στο παρελθόν οι περισσότερες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ρωσίας είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ, αυτές θεωρούνται πλέον «ανεπιθύμητες» από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, με βάση τα δεδομένα του ενεργειακού και γεωπολιτικού «παιχνιδιού» στην περιοχή μας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό σημαίνει ότι η αναζήτηση αγοραστών για το μερίδιο του Δημοσίου θα στραφεί στις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, ή και στην κατεύθυνση των αραβικών κεφαλαίων, που έχουν από το παρελθόν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σχετικα αρθρα

Σε ποιούς εμπορικούς δρόμους μπαίνουν τα περισσότερα λουκέτα

admin

Ενημέρωση από τις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα και το Τείχος

admin

XA:Συγκέντρωση δυνάμεων

admin

Ο Ντράγκι επιτίθεται στις ΗΠΑ για την πτώση του δολαρίου

admin

Σοβαρή κάμψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

admin

Πως σχηματίζεται de facto η 2η ταχύτητα στην Ευρώπη

admin

Alpha Bank: Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από το lockdown

admin

Απόφαση «σταθμός» για ιδιωτικό υπάλληλο – «Κούρεμα» 50% στα δάνεια του

admin

Αγώνας δρόμου προς την υποτίμηση

admin

Ο Ομπάμα στην Κούβα

admin

Η Ευρωπαική Ένωση είναι έτοιμη να δεχτεί την Αλβανία

admin

FORTHNET-NOVA: Δραματική πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών

admin

Τι θα γινει τελικα με το QE;

admin

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ανοίξει τίποτα τα Χριστούγεννα!

admin

Handelsblatt: Έξι αλλαγές στην κυβέρνηση, ένας κοινός παρανομαστής

admin

Ισπανία: H Ανδαλουσία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox

admin

Bloomberg: Η πανδημία κρατά τα «κλειδιά» της Ευρώπης – Τα lockdown από… τον Τζόνσον έως τον Μητσοτάκη

admin

Η αχίλλειος πτέρνα του καθεστώτος Πούτιν

admin