Image default
Πρώτο Θέμα

Οι απρόσμενες συμμαχίες της προεδρικής εκλογής

Οι απρόσμενες συμμαχίες της προεδρικής εκλογής

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τη σεναριολογία, την οποία ωστόσο τροφοδοτούν επιτελικά γαλάζια στελέχη, ενώ χθες πήρε θέση στην όλη συζήτηση και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι έχει έρθει το τέλος των αυτοδυναμιών και, συνεπώς, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να κάνουν τους σχεδιασμούς τους στη βάση των συνεργασιών.

Για ένα καλοκαιρινό σαφάρι συνεργασιών προετοιμάζονται τα πολιτικά κόμματα και σχεδόν σε όλα τα επιτελεία προεξοφλούν ότι οι σχετικές συζητήσεις, όπως και τα σενάρια για νέες συμμαχίες, θα φουντώσουν όσο θα πλησιάζει η ώρα της προεδρικής εκλογής.   

Είναι προφανές ότι, μπροστά στον χάρτη των συμμαχιών, τα κόμματα έχουν διαφορετικές στοχεύσεις: η ΝΔ δεν θέλει να εμφανίζεται ότι αναζητεί συμμάχους από θέση αδυναμίας, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μείνει μακριά από τη συζήτηση για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών και για να αποφύγει καλοκαιρινά «αντάρτικα» από την Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ το ΠαΣοΚ συνδέει τις συζητήσεις για τις μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες και με τις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οπως διαφαίνεται από τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, το ΠαΣοΚ και οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς κινούνται με τη βεβαιότητα ότι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε σενάριο συνεργασιών. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δε, επαναφέρουν την πρόκληση για σύμπλευση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, καταλογίζοντας προκαταβολικά στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για ένα μετεκλογικό πολιτικό αδιέξοδο.

Στον άξονα Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, δεν κρύβουν την ανησυχία ότι τα σενάρια των συνεργασιών στην παρούσα συγκυρία ενισχύουν την εκλογολογία. Στη βάση αυτή, οι δύο εταίροι κινούνται συντονισμένα και προβάλλουν την κοινή βούληση για εξάντληση της τετραετίας, επιδιώκοντας ευρύτερες συναινέσεις κατ’ αρχήν για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χθες ότι «η χώρα δεν βαδίζει σε εκλογές», ενώ αντίστοιχο σήμα εξέπεμψε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, διαμηνύοντας και προς το γαλάζιο ακροατήριο ότι κάθε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες είναι πρόωρη. Πρόσθεσε δε ότι η προοπτική μιας σύμπλευσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξεταστεί μόνον εάν η Κουμουνδούρου αλλάξει κατεύθυνση.

Βολές ότι η συζήτηση περί ενός συνασπισμού της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα συντηρεί την εκλογολογία, εξαπέλυσε χθες και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, μεταφέροντας εν πολλοίς το κλίμα που διαμορφώνεται στο γαλάζιο επιτελείο. «Υπάρχουν συμπεριφορές που δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές, αλλά δεν πάμε σε εκλογές» ανέφερε στον Βήμα 99,5.         

Ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου επιστρέφει τις προσκλήσεις για μια μελλοντική συμπόρευση με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, αλλά επενδύει στη συζήτηση περί κυβερνητικών συνεργασιών με στόχο να πιέσει το εκλογικό σώμα προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας. Κεντρικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και ο εξ απορρήτων συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, προεξοφλώντας την αδυναμία της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαμηνύουν ότι υπό την πίεση ενός κυβερνητικού αδιεξόδου θα αναγκαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει κοινά σημεία με τα κόμματα του Μνημονίου.   

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κύριος αποδέκτης της χθεσινής παρέμβασης του κ. Βενιζέλου: «Δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδυναμία. Ο λαός δεν θέλει αυτοδυναμία. Ο λαός θέλει συνεργασίες. Αλλαξε το πολιτικό σύστημα, άλλαξε η κοινωνία, άλλαξε η συγκυρία. Πέρασε η εποχή των μεγάλων αυτοδύναμων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, περάσαμε από το κοινοβουλευτικό σύστημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό. Αρα, θα υπάρχουν συνεργασίες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και πρόσθεσε: «Εμείς το 2012 είπαμε να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη και είναι υπεύθυνες. Προτείναμε να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΔΗΜΑΡ και με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν μας άκουσε κανείς τον Μάιο, μας άκουσαν η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο. Μετά έφυγε η ΔΗΜΑΡ. Η πρότασή μας απερρίφθη από τον ΣΥΡΙΖΑ ευθύς εξαρχής και απορρίπτεται συνεχώς. Εμείς έχουμε καθαρό λόγο, καθαρή θέση. Αλλοι είναι αυτοί που πρέπει να τοποθετηθούν…».  

Σχετικα αρθρα

Η ΕΚΤ θα αποσύρει με πολύ αργό ρυθμό τη νομισματική στήριξη

admin

Brexit στο πουθενά;

admin

Πλεόνασμα μέσω στάσης πληρωμών

admin

FAZ: Ανάκαμψη στην Αθήνα – Ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ

admin

XA: Τα μάτια της επενδυτικής κοινότητας στην άρση των μέτρων και στον τουρισμό

admin

Όροι υπαγωγής στο καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»

admin

Moody’s: Υψηλός ο κίνδυνος «ατυχημάτων» στην ελληνική οικονομία -Λόγω τραπεζών

admin

Ξεπερνώντας το πρώτο εμπόδιο του Brexit

admin

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει δημοσιονομικό χώρο»

admin

Η διατλαντική συμφωνία και ο τυφώνας που απειλεί τους Ευρωπαίους

admin

To «όπλο» του Ντράγκι και ο «βραχνάς» για την Τζάνετ Γιέλεν

admin

Νουί: Μεγάλες ακόμη οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Το γκρέμισμα της λίρας πνίγει την Τουρκία στον πληθωρισμό

admin

Θα παραμείνει η Τουρκία τουριστικός προορισμός;

admin

«Πέφτει» η αυτοκρατορία του δολαρίου;

admin

Οι τρεις καταστροφικές επιλογές της Ευρώπης για την Ελλάδα

admin

Παγκόσμια καταιγίδα…

admin

Γιατί το ράλι του χρυσού μπορεί να διαφέρει αυτή τη φορά

admin