Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο κοντά είναι η διόρθωση στις αγορές;

Πόσο κοντά είναι η διόρθωση στις αγορές;

Μια περίεργη ηρεμία επικρατεί στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες, με τους δείκτες μεταβλητότητας να δοκιμάζουν νέα χαμηλά, ενώ η διάθεση για ανάληψη ρίσκου δείχνει να επιστρέφει εντυπωσιακά.

Οι αγορές  συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα υψηλά τους και τα spreads αντίστροφα να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτή την ηρεμία συνέβαλαν και οι τεράστιες ποσότητες ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. Όμως, όπως λένε κάποιοι αναλυτές η ηρεμία αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και μένει να αποδεχθεί αν τα σύννεφα στον ορίζοντα προμηνύουν απλώς μια καλοκαιρινή καταιγίδα ή μια δυνητικά πολύ πιο καταστροφική.

τρικυμία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο χρόνος και ο τρόπος δράσης της Fed θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν η θύελλα θα είναι διαχειρίσιμη ή επικίνδυνη. Στην Ευρώπη, οι ανησυχίες για τους σχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάκαμψης συνεχίζουν να υφίστανται όπως και η ανομοιογένεια στην πρόοδο των χωρών.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν πως το παρατεταμένο ράλι στα χρηματιστήρια έχει δημιουργήσει «φούσκες» που αργά  ή γρήγορα θα σκάσουν, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross, σε συνέντευξή του στο CNBC προειδοποίησε για αυξανόμενη φούσκα της αγοράς ομολόγων, η οποία  πιθανότατα θα σκάσει μέσα στα επόμενα χρόνια. «Νιώθω εδώ και αρκετό καιρό ότι η απόλυτη φούσκα, όταν θα κοιτάμε πίσω στο παρελθόν σε λίγα χρόνια από τώρα, θα είναι το κρατικό χρέος, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού», λέει.

«Αν κοιτάξεις τον μέσο όρο των 10ετών αμερικανικών ομολόγων τα προηγούμενα 10 χρόνια, είναι γύρω στο 4%. Εάν επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο κάποια στιγμή, θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες για την αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων και οι απώλειες αυτές πιθανότατα θα φανούν και σε άλλους τομείς του σταθερού εισοδήματος».

Ο Ross υποστήριξε πως η επιβράδυνση της έκδοσης τίτλων όπως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα μετά την πιστωτική κρίση βοήθησε ώστε να προστατευθεί η αγορά από την πλήρη επίπτωση της σταδιακής επιβράδυνσης της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Όπως επισήμανε, οι επενδυτές αυτήν τη στιγμή πρέπει να ενσωματώνουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης όταν αγοράζουν τίτλους. Η ποσότητα φθηνού χρήματος στην αγορά, ως αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης τόσο από τη Fed όσο και από την ΕΚΤ, θεωρείται ότι «ευθύνεται» για την επανεμφάνιση επενδύσεων σε τίτλους όπως τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

«Πουλά» την ευρωπεριφέρεια η JP Morgan

Επιφυλακτική για τα χρηματιστήρια του Νότου, για τα οποία συστήνει πώληση-  εμφανίζεται η JP Morgan, θεωρώντας ότι το ράλι των αγορών αυτών έχει ξεφουσκώσει τους τελευταίους μήνες. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος στρέφεται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, συστήνοντας long θέσεις στον DAX έναντι του Eurostoxx50. Αλλά την ίδια στιγμή, προειδοποιεί ότι στις αγορές σχηματίζονται φούσκες, τις οποίες, μάλιστα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιλέξει συνειδητά να τις αγνοήσουν.

Όπως διαπιστώνει η JP Morgan σε τελευταία έκθεσή της, το ράλι των χρηματιστηρίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει ξεφουσκώσει κάπως τους τελευταίους μήνες. Η αποδυνάμωση του monentum, σε συνδυασμό με τις ακριβές αποτιμήσεις οδηγούν τον οίκο στην έκδοση σύστασης για κατοχύρωση κερδών στην περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan θεωρεί ότι η αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη DAX έχει βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να συστήνει long θέσεις στον DAX έναντι του Eurostoxx50.

Ο οίκος δικαιολογεί το trade με το επιχείρημα ότι οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη των επιχειρήσεων του DAX έχουν γυρίσει σε θετικές, ενώ ο δείκτης εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα P/E στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, το γερμανικό χρηματιστήριο αποτελεί ένα play που δίνει έκθεση στον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο, αφού οι κυκλικοί κλάδοι (δηλαδή αυτοί που επηρεάζονται από τον οικονομικό κύκλο) έχουν στάθμιση 57% επί της κεφαλαιοποίησης του DAX. Οι γερμανικές μετοχές εμφανίζουν, επίσης, αυξημένη έκθεση στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στις αναδυόμενες αγορές.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan σημειώνει ότι η προβλεπόμενη από τους αναλυτές της πτώση του ευρώ στα 1,30 δολάρια έως τα τέλη του έτους, αναμένεται να ωφελήσει τις εταιρείες του DAX, που έχουν μεγάλη στόχευση στις εξαγωγές.

Σε ποιες αγορές δημιουργούνται φούσκες

Μετοχές, εταιρικά ομόλογα και εμπορεύματα κινούνται ανοδικά, ενώ ομόλογα και νομίσματα είναι σε γενικές γραμμές σταθερά, με τις επενδύσεις των αναδυόμενων αγορών να ακολουθούν εκείνες των ανεπτυγμένων. Πρόκειται για μία κατάσταση που οφείλεται στο περιβάλλον της χαμηλής ανάπτυξης, του εύκολου χρήματος και της χαμηλής μεταβλητότητας, σύμφωνα με τη JP Morgan. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, “τα μετρητά είναι το μοναδικό asset που δεν θέλετε να κατέχετε”, λέει ο οίκος, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποιεί πως όπως όλοι γνωρίζουν, αυτό το σκηνικό οδηγεί μοιραία σε υπερτιμημένες αγορές, εάν όχι σε φούσκες που σκάνε επώδυνα.

Οι κεντρικές τράπεζες το γνωρίζουν αυτό  καλά, αφού οι δύο τελευταίοι επιχειρηματικοί κύκλοι δεν τέλειωσαν με την υπερθέρμανση της οικονομίας, αλλά με την υπερθέρμανση των αγορών – Το φαινόμενο που οι αναλυτές ονομάζουν “φούσκα” και οι κεντρικοί τραπεζίτες “χρηματοοικονομική αστάθεια”.

Θα μπορέσουν οι κεντρικές τράπεζες να αποτρέψουν την επόμενη φούσκα και να επιτύχουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα; Σύμφωνα με την JP Morgan, η πιθανότερη απάντηση είναι “όχι”. Και όχι γιατί δεν προσπαθούν, αλλά γιατί οι δύο στόχοι τους δεν μπορούν πάντα να επιτυγχάνονται ταυτόχρονα: Η οικονομική σταθερότητα συνήθως φέρνει ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, ηθικό κίνδυνο και μόχλευση, που είναι το πρώτο βήμα για τη χρηματοοικονομική αστάθεια. Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες να αποτραπεί η υπερβολική ανάληψη ρίσκου στις αγορές υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη και κατ΄ επέκταση οδηγούν στην οικονομική αστάθεια.

Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες καταλήγουν στην άποψη ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτρέψουν όλες τις φούσκες. Αλλά αντίθετα, επιλέγουν να εστιάσουν μόνο σε εκείνες που απειλούν την οικονομική σταθερότητα, δηλαδή όσες είναι μεγάλες και επηρεάζουν τις τράπεζες.

Όσες φούσκες δεν αφορούν μεγάλο δανεισμό ή τις τράπεζες, αγνοούνται από τους χαράσσοντες την πολιτική, σημειώνει η JP Morgan. Όπως συνέβη με τη φούσκα του χρυσού την περίοδο 2009-2011 που οδήγησε σε διπλασιασμό των τιμών, και έδωσε τη θέση της σε μία πτώση 30%. “Οι χαράσσοντες την πολιτική την αγνόησαν, και το ίδιο έκανε και η οικονομία”, εξηγούν οι αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη φούσκα, η JP Morgoan την εντοπίζει στην αγορά εταιρικών ομολόγων, τονίζοντας πως αυτή  η φούσκα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του χρυσού και έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την οικονομία.

Αγοράζουν ακόμα ευρωπαϊκές μετοχές οι αμερικανοί

Πάντως, ενώ οι πωλήσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα συνεχίζονται, την ίδια στιγμή που τα μεγάλα αμερικανικά χαρτοφυλάκια διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ειδικότερα, τα στοιχεία τα στοιχείς της JP Morgan δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές ήταν πωλητές στα ευρωπαϊκά ομόλογα και τον Απρίλιο, καθώς οι ρευστοποιήσεις στη συγκεκριμένη αγορά από τα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζονται από τις αρχές του έτους, με μοναδική εξαίρεση το Φεβρουάριο. Οι εισροές των 50 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές στα ευρωπαϊκά ομόλογα το Φεβρουάριο αποτελούν το μοναδικό λόγο για τον οποίο η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει καθαρές εισροές 29 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι οι αναλύσεις και τα δημοσιεύματα που προειδοποιούν για φούσκα στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν “τρομάξει” τα ξένα χαρτοφυλάκια, που επιλέγουν πλέον να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά αυτή.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η JP Morgan διαπιστώνει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές μετοχές παραμένει αμείωτο. Συγκεκριμένα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν καθαρές εισροές άνω των 20 δισ. ευρώ το μήνα σταθερά, από τον Αύγουστο του 2012, με εξαίρεση μόνο ενός μήνα. Από τις αρχές του έτους, τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης προσέλκυσαν περίπου 84 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια από ξένους επενδυτές, με τα χαρτοφυλάκια να εστιάζουν κυρίως στις μη τραπεζικές μετοχές.

Όπως είναι γνωστό, τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια έβγαιναν δυναμικά αγοραστές στις επενδύσεις της Ευρωζώνης τους προηγούμενους μήνες, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι οι εισροές κεφαλαίων εντάθηκαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώθηκαν καθαρές εισροές 61 δισ. ευρώ στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης από ξένους επενδυτές, με τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια να ευθύνονται για τις μισές από αυτές τις επενδύσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2013 έως το φετινό Μάρτιο, τα ξένα χαρτοφυλάκια “έριξαν” περίπου 300 δισ. ευρώ στις μετοχές της Ευρωζώνης, με τα 130 δισ. ευρώ περίπου να προέρχονται από Αμερικανούς επενδυτές.

 «Bullish» η Νοmura

Στην αναβάθμιση της τιμής στόχου για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 προχώρησε η Nomura, όμως, εξακολουθεί να συστήνει underweight θέσεις στις αμερικανικές μετοχές, προτιμώντας τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας (με περιθώρια ανόδου 20%), της Ευρώπης ( 8%) και της αναδυόμενης Ασίας ( 11%). Οι διεθνείς αγορές εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 7% στο υπόλοιπο του 2013.

Μάλιστα, ο επενδυτικός οίκος σημειώνει πως μια σειρά από παράγοντες περιορίζουν τη διάθεση για ρίσκο, αλλά προειδοποιεί πως δεν πρόκειται παρά για “προσποιήσεις” (οι αναλυτές της Nomura είναι εμφανώς επηρεασμένοι από το ποδοσφαιρικό κλίμα της εποχής). Μόλις οι ανησυχίες αυτές αρθούν μία-μία, τότε θα απελευθερωθούν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για τα χρηματιστήρια, εκτιμά.

Οι “προσποιήσεις” στις οποίες αναφέρεται η Nomura είναι:

* Οι χαμηλές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

* Η επέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

* Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού.

* Οι ανησυχίες για την κατάσταση της κινεζικής αγοράς ακινήτων και του χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Nomura θέτει την τιμή στόχο για τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI AC World Index στις 490 μονάδες, προβλέποντας περιθώρια ανόδου 7% έως τα τέλη του έτους.

Σε ό,τι αφορά τον S&P 500, ο οίκος αναβαθμίζει την τιμή στόχο για τα τέλη του 2013 στις 2.030 μονάδες από τις 1.925 μονάδες προηγουμένως και βλέπει άνοδο 5%. Όπως σημειώνει, με P/E 15,9, οι αμερικανικές μετοχές είναι περίπου 4% ακριβότερες από το μέσο όρο τους μετά το 2000.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE Developed Europe εκτιμάται ότι εμφανίζει περιθώρια ανόδου 8% έως τα τέλη του έτους, με τις ευρωπαϊκές αγορές να διαπραγματεύονται με P/E 14,3 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες (έναντι 14 που είναι ο μέσος όρος μετά το 1988).

Σχετικα αρθρα

Eρευνα Nielsen: Οι Ελληνες ανήσυχοι για την εργασία, την οικονομία, την υγεία και την εγκληματικότητα

admin

Η ιταλική πολιτική παίρνει μια ανησυχητική στροφή

admin

DW: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για την Τζαμάικα

admin

Stress και η επιδημία κορονοϊού-Dr.N.Καλλιακμάνης

admin

Φόβοι μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές

admin

Η στήριξη της Γερμανίας ξεκλειδώνει την αλλαγή στην ευρωζώνη

admin

Ο μαλακός πυρήνας της Ευρώπης γίνεται πιο σκληρός

admin

ΕΚΤ: το 2016 η καλύτερη χρονιά για την ευρωζώνη μετά την κρίση

admin

ΔΝΤ: Στα ύψη η παρα-οικονονομία στην Ελλάδα

admin

Πώς τα πήγαν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests -Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα

admin

Η Κομισιόν ετοιμάζει πειθαρχικά μέτρα στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό

admin

Συνεδριάζει το Eurogroup: Εχει γίνει πρόοδος, αλλά για Απρίλιο η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

admin

Η διάσπαση της Facebook και ο φόβος των επενδυτών

admin

ΗΠΑ: Ρεκόρ ανεργίας 14,7% από τον 2ο παγκοσμιο πολεμο

admin

Ο Trump έχει δίκιο: Tο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι όντως πολύ μεγάλο

admin

Ξεκινά η πιο ασταθής χρονιά μετά τον Β’ ΠΠ…

admin

Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα με τα λεφτά της

admin

Ιταλικές και ελληνικές τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα

admin