Image default
Πρώτο Θέμα

Ξεπουλάνε μετοχές και ομόλογα οι επενδυτές

Ξεπουλάνε μετοχές και ομόλογα οι επενδυτές

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να φεύγουν μαζικά από τις μετοχές και τα ομόλογα της περιφέρειας εν μέσω ανησυχιών για επικείμενη χρεοκοπία της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo. 

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση κατά 0,69%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 1,52% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,35%. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά 1,90% και της Ισπανία κατά 1,98%. Και στην Αθήνα το χρηματιστήριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου και έκλεισε στις 1.151,48 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,84%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 160,70 εκατ. ευρώ.

Οι πιστωτές της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές, μετά την αδυναμία της μητρικής της εταιρείας να κάνει πληρωμές για χρέος της, παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι η τράπεζα είναι προστατευμένη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου -. Η μετοχή της τράπεζας κατρακύλησε περισσότερο από 10% σήμερα και οι τιμές των ομολόγων της υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ. Η μείωση των τιμών των κρατικών πορτογαλικών ομολόγων οδήγησε σε μειώσεις των τιμών και των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών με πολύ υψηλό χρέος, λόγω της ανησυχίας ότι οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες καθώς η Ευρωζώνη εξέρχεται από την κρίση κρατικού χρέους.

O όμιλος Espirito Santo Financial Group, ο οποίος κατέχει το 25% των μετοχών της τράπεζας, ανέστειλε σήμερα τη διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων του, ανακοινώνοντας ότι «τώρα αξιολογεί την οικονομική επίπτωση από την έκθεσή της» στην εταιρεία Espirito Santo International που δεν πλήρωσε γραμμάτια που είχε εκδώσει. Αν και η Τράπεζα της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να αποφύγει «τους κινδύνους μετάδοσης», οι επενδυτές που αντιμετωπίζουν ζημιές από τα γραμμάτια είναι πιθανό να επιχειρήσουν να εγείρουν αξίωση κατά της τράπεζας, σύμφωνα με σημείωμα της Bank of America. «Εάν η κατάσταση στην Πορτογαλία συνεχίσει να επιδεινώνεται, η μετάδοση της αποστροφής κινδύνου θα μπορούσε να επεκταθεί γρήγορα στα ομόλογα και λοιπά στοιχεία ενεργητικού άλλων χωρών – μελών της Ευρωζώνης, σημείωσε o υπεύθυνος στρατηγικής ομολόγων της αμερικανικής εταιρείας GMP Securities. Η τιμή της μετοχής της Banco Espirito Santo μειώθηκε κατά 10,7% στα 55 σεντς πριν από το μεσημέρι στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας. Η απόδοση των ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης της τράπεζας, που λήγουν το 2023 και είχαν εκδοθεί με κουπόνι 7,125%, αυξήθηκε στο 9,76%, ενώ η τιμή τους υποχώρησε κατά 6,5 σεντς στα 83,1 σεντς. Η απόδοση των 10ετών κρατικών πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 13,5 μονάδες βάσης στο 3,91%. Πριν την απόφαση αναστολής της διαπραγμάτευσης, η αξία των ομολόγων του Espirito Santo Financial Group, που λήγουν το 2019 και έχουν κουπόνι 6,875%, είχε υποχωρήσει στα 10,3 σεντς ανά ευρώ από 100,2 σεντς που ήταν στις 18 Ιουνίου.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε την ανακοίνωση που έκανε στις 3 Ιουλίου, ότι η φερεγγυότητα της Banco Espirito Santos ενισχύθηκε σημαντικά και ότι μπορεί να αποφύγει τους κινδύνους που απορρέουν από τον υπόλοιπο όμιλο. Η Banque Privee Espirito Santo ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η καθυστέρηση πληρωμών κάποιων γραμματίων που εκδόθηκαν από τη μητρική της εταιρεία επηρεάζει μόνο λίγους πελάτες. Από ορισμένους επενδυτές ζητήθηκε να ανταλλάξουν τα γραμμάτια με μετοχές και νέα μακροπρόθεσμα χρεόγραφα, σύμφωνα με την πορτογαλική

εφημερίδα Expresso. «Αναμένουμε περαιτέρω μεταβλητότητα στα ομόλογα και την τιμή της μετοχής της, έως ότου είναι σαφής η έκταση της αναδιάρθρωσης του ομίλου», δήλωσε αναλυτής της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Merrion Stockbrokers στο Δουβλίνο σε σημείωμα προς τους πελάτες της. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο του ομίλου Espirito Santo Financial Group κατά τρεις βαθμίδες στην κατηγορία Caa2, που είναι η τρίτη χαμηλότερη αξιολόγηση στην κλίμακά της, αναφέροντας την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την οικονομική του θέση και τις διασυνδέσεις του με άλλες εταιρείες του ομίλου.

Sell off στα ομόλογα του Νότου

Αναταραχή προκλήθηκε και στις αγορές ομολόγων κυρίως της ευρωπεριφέρειας, ενώ σε χαμηλό 14 μηνών υποχώρησε το γερμανικό bund. Η απόδοση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων σημειώνει άλμα 20 μονάδων βάσης αγγίζοντας σχεδόν το 4% (στο 3,96% αυτή τη στιγμή), ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.  Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων εκτοξεύεται πάνω από το ψυχολογικό όριο του 6%, στο 6,28%.  Σε ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις της υπόλοιπης περιφέρειας που συμπαρασύρονται από τη διάθεση ξεπουλήματος, με αυτές των ισπανικών, ιταλικών και ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων να διαμορφώνονται στο 2,81%, 2,92% και 2,33%, αντίστοιχα.

«Η αδυναμία εξόφλησης χρεών της πορτογαλικής Banco Espirito Santo πλήττει την εμπιστοσύνη στο χρέος ολόκληρης της περιφέρειας… επηρεάζοντας τις αγορές σταθερού εισοδήματος με πωλήσεις πανικού πορτογαλικών ομολόγων κατά μήκος της καμπύλης», σχολιάζει trader με έδρα το Λονδίνο.

Στη Γερμανία, το σημείο αναφοράς για όλη την Ευρωζώνη, το επιτόκιο του 10ετούς έπεσε κατά 3%, στο 1,1% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.Οι αποδόσεις στη διετία υπέστησαν μικρή μεταβολή στο 0,019%.

“Αυτή τη στιγμή η περιφέρεια παραμένει εκτεθειμένη σε περαιτέρω (περιορισμένη) αναδίπλωση”, αναφέρει ο Patrick Jacq, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της BNP Paribas, αναφερόμενος στις υψηλές αποδόσεις της περιφέρειας. “Οι λιγότερο ρευστές αγορές είναι εκτεθειμένες σε περιορισμένο sell off.”

Εκ του σύνεγγυς, οι αναλυτές αναφέρουν  πως οι ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να αναζωπυρώνονται με αιχμή την Πορτογαλία και την άνοδο των επιτοκίων στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για τους 10ετείς τίτλους , στο 3,778% έναντι 3,648% στο κλείσιμο της Τρίτης.  “Τα πορτογαλικά assets αντιμετωπίζουν πιέσεις γενικότερα, κάτι που μπορεί να πηγάζει από τον τραπεζικό τομέα”, αναφέρει  Cyril Regnat, στρατηγικός αναλυτής ομολόγων στη γαλλική τράπεζα Natixis.

Σχετικα αρθρα

Οι ειδήσεις που «σημάδεψαν» το 2018

admin

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των hedge funds

admin

ΔΝΤ: Aναγκαία η ελάφρυνση χρέους από την αρχή του προγράμματος μίας χώρας

admin

ΗΠΑ: Ο ζάπλουτος πρόεδρος και τα φτωχαδάκια υπάλληλοί του

admin

Η Ευρώπη ακόμα ελπίζει στο «φθηνό» χρήμα

admin

Η Alibaba πυροδοτεί καταναλωτική επανάσταση στην Κίνα

admin

Η JPMorgan χάνει την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά ομόλογα

admin

Αναβολή για το 2014 και πιέσεις από την τρόικα

admin

Οι γέφυρες του Λονδίνου στο πουθενά

admin

ΗΠΑ: Έλλειμμα σοκ 3 τρισ. δολάρια-Ρίγη ανησυχίας στην υφήλιο!

admin

Σωτηρία για το χρέος από την ΕΚΤ!

admin

Η Ευρώπη εκφράζει επιφύλαξη για τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του Μακρόν

admin

Υπέρμαχοι και πολέμιοι ενός Grexit

admin

Είδος υπό εξαφάνιση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Η διάσωση της Ελλάδας και το (αποτυχημένο) σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων

admin

Stress Test: Οι επίσημες ανακοινώσεις των 4 τραπεζών

admin

Ο λιγότερο επώδυνος δρόμος για το Brexit

admin

Σε πτωτική «δίνη» τα διεθνή χρηματιστήρια

admin