Image default
Πρώτο Θέμα

Πού οφείλεται το «ξεφόρτωμα» στις τράπεζες;

Πού οφείλεται το «ξεφόρτωμα» στις τράπεζες;

Απώλειες; που ξεπερνούν το 10%  μέσα σε 4-5 μόλις συνεδριάσεις καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, με τις ομώνυμες μετοχές να δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω των ρευστοποιήσεων ξένων κυρίως χαρτοφυλακίων.

Στις πωλήσεις των τελευταίων ημερών πρωταγωνίστησαν μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά επενδυτικά «σπίτια» (D.B., UBS, HSBC, JP Morgan, Citi, BofA κ.λπ.) αλλά και γνωστά hedge funds.

Το αρνητικό αυτό σκηνικό έχει δημιουργήσει τραπεζικό ρίσκο που επιδεινώνει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφετέρου να επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τους λόγους για τους οποίους οι μετοχές βρίσκονται εσχάτως σε κλοιό πιέσεων, παρά τις τεχνικής υφής αναλαμπές που παρατηρούνται στο ταμπλό, με τις πωλήσεις σε κάποιες συνεδριάσεις να παίρνουν τον χαρακτήρα ενός μίνι sell off. Πάντως, μάλλον δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με εγχώριο φαινόμενο, καθώς οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας πλέον και αγγίζουν τις τράπεζες τόσο της ευρωπαϊκής περιφέρειας όσο και του πυρήνα της ευρωζώνης, αφού σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 20% μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα τουλάχιστον, ο βασικός λόγος για το sell-off είναι το κοκτέιλ που δημιουργούν η μεταρρυθμιστική κόπωση, το ρευστό πολιτικό τοπίο, η αβεβαιότητα όσον αφορά το πλαίσιο επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των κινδύνων που συνδέονται με τις επικείμενες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του κλίματος σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη απορία, εντύπωση ίσως και… σοκ στην αγορά ήταν το γεγονός ότι ο νέος γύρος πωλήσεων στον τραπεζικό κλάδο «έσκασε» στον απόηχο της συντονισμένης προσπάθειας ξένων επενδυτικών οίκων να φτιάξουν θετικό κλίμα για τον κλάδο απογειώνοντας τις τιμές στόχους και τις προσδοκίες. Τέσσερις (όπως διαβάσατε στο φύλο της περασμένης εβδομάδας) συν ένας (νέα έκθεση από Citi) αμερικανικοί οίκοι έδωσαν μόνο μέσα σε λίγες ημέρες αβάντα στον κλάδο αλλά αυτός… δεν άκουσε προβληματίζοντας τους παίκτες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει μεν μακροπρόθεσμους μετόχους κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, όμως στην πλειονότητά τους τα χαρτοφυλάκια που και διατηρούν overweight θέσεις στον κλάδο είναι hedge funds τα οποία αυξομειώνουν την έκθεσή τους ανάλογα και με την τάση.

Ο Τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε μιας ευρύτερης πτωτικής κίνησης στη «Λ. Αθηνών» δημιουργώντας σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα και εντείνοντας τον προβληματισμό για τη σκοπιμότητα του μπαράζ των εισαγόμενων θετικών εκθέσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες ημέρες και αφορούσαν τον εγχώριο κλάδο.

Σύμφωνα με τους υποψιασμένους η εμμονή των ξένων οίκων για τις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών, ενδεχομένως να αποδείχθηκε και “επενδυτική παγίδα”, εκτός αν εξυπηρέτησε πιθανή διανομή που προηγήθηκε από ξένους θεσμικούς σε ξένους ιδιώτες και για την οποία είχε ειδοποιήσει εγκαίρως η στήλη. Παράλληλα, σε κάποιες συνεδριάσεις οι μετοχές «διακίνησαν» τους υψηλότερους όγκους των τελευταίων 10,12 ή 15 συνεδριάσεων!

Άρα, εύλογα τέθηκε το ερώτημα ποιοι πουλούσαν και μάλιστα επιθετικά; Προφανώς ξένα funds δεδομένου ότι το εγχώριο retail αποτελεί σπάνιο είδος στο Χ.Α. Και εν πάση περιπτώσει, γιατί οι ξένοι δεν βγήκαν αγοραστές, να υπερασπίσουν τις ιδιαίτερα θετικές εκθέσεις τους; Τους βολεύει μήπως η εξεύρεση χαμηλότερων τιμών;  Στα πιθανά σενάρια, χρηματιστηριακού τύπου, για τη σημαντική πίεση στους Τραπεζικούς τίτλους θα πρέπει να υπολογιστούν οι “υπέρβαρες” θέσεις των ξένων στον Τραπεζικό κλάδο και η δυσκολία εξόδου, όταν αυτοί αποφασίζουν να μειώσουν θέσεις, για τους δικούς τους λόγους, που μπορεί να σχετίζονται είτε με τις απαιτητικές αποτιμήσεις, είτε με κινήσεις “ντόμινο” όταν γίνει αντιληπτή η κίνηση σχετικά επιθετικών ρευστοποιήσεων από θεωρούμενα “διορατικά” και ιδιαίτερα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια είτε με σκάσιμο margin ή με ενεργοποίηση διαδικασιών stop loss. Στην αρνητική προσέγγιση ωστόσο, υπάρχει και αντίλογος που επισημαίνει ότι όλα τα προηγούμενα profit taking στις ελληνικές μετοχές και ειδικά στις τράπεζες ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρίες για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στο μάκρο στοίχημα της χώρας. Οπότε δεν αποκλείουν κάτι ανάλογο να συμβεί και τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να συμπληρώσει συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες άνω του 10% με 11%, με τα πρόσφατα κλεισίματα να αποτελούν το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών, από τα τέλη Μαΐου και μετά.

Σύμφωνα με χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς οι λόγοι, οι αιτίες, οι αφορμές της υποχώρησης των τραπεζικών μετοχών θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε μια σειρά από παραμέτρους ειδικότερες ή γενικότερες. Και όλα αυτά με φόντο και τις ανησυχίες για ευρύτερη διόρθωση στις αναδυόμενες αγορές ή στο ξεφούσκωμα αποδόσεων στον Νότο, με αποτέλεσμα οι ισχυροί επενδυτές που στο προηγούμενο διάστημα έπαιξαν το ελληνικό recovery story να εμφανίζονται τώρα να αλλάζουν στάση. Το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό. Οι ανησυχίες για τον… λογαριασμό των ευρωπαϊκών stress test είναι μεγάλες καθώς πυκνώνουν οι υποψίες ότι το νούμερο μπορεί να οδηγήσει σε όχι ευκαταφρόνητες νέες ΑΜΚ. Στην Ελλάδα λοιπόν διατυπώνονται εκτιμήσεις για πρόσθετες ανάγκες από 2,5 δισ. ευρώ έως και πάνω από 5 δισ. ευρώ, χωρίς να δίνονται υπεύθυνες απαντήσεις παρότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση κατά 8-8,5 δισ. ευρώ τελείωσε μόλις τον περασμένο μήνα, ενώ η κυβέρνηση πιέζει να ανοίξει ο φάκελος επιθετικότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να βγουν οι ζημιές στον αέρα αλλά παράλληλα να τεθούν οι βάσεις για ανάκτηση μέρους των προβληματικών δανείων μεσοπρόθεσμα. Βέβαια, κοντά στα ερωτηματικά των stress test και των NPLs (για σχεδόν 80 δις ευρώ βαρίδια ο λόγος…)  προσθέσουμε και την πάντα παρούσα ανησυχία για πολιτική αστάθεια και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή την ευρύτερη μεταρρυθμιστική κόπωση που φαίνεται να έχει καταβάλει την κυβέρνηση, καταλαβαίνουμε ότι δημιουργείται ένα μείγμα που δεν ενθαρρύνει την ανάληψη νέου ρίσκου.

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin