Image default
Πρώτο Θέμα

Ο μονόδρομος των ιδιωτικοποιήσεων

Ο μονόδρομος των ιδιωτικοποιήσεων

Το «κλειδί» των εξελίξεων και της επιτυχίας των προσπαθειών της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς, πέρα από το άμεσο όφελος των εσόδων, από αυτές εξαρτώνται, πρώτον, η συμπεριφορά των δανειστών έναντι της Ελλάδας και, δεύτερον και σημαντικότερο, συνολικά η πραγματοποίηση επενδύσεων από ξένους επενδυτές, είτε μέσω του Χρηματιστηρίου είτε μέσω εξαγορών και εγκατάστασης νέων παραγωγικών μονάδων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των κινήσεων του ΤΑΙΠΕΔ είναι πρακτικά μηδενικά, γεγονός που προκαλεί άγχος στην κυβέρνηση, η οποία ασκεί ασφυκτική πίεση να προχωρήσουν οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί. Η εντολή που έχει δοθεί είναι να λύνονται εκκρεμότητες που προκύπτουν χωρίς χρονοτριβή και να μην υποκύπτουν σε απαιτήσεις που είναι λογικό να αξιώνουν οι επίδοξοι μνηστήρες, είτε για να κερδίσουν χρόνο είτε να φέρουν τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στα μέτρα τους.

Πάντως νέες καθυστερήσεις σημειώνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αν και η αποκρατικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ πέρασε παρόλες τις πολιτικές αντιδράσεις, εντούτοις σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται στο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ηδη ο αναθεωρημένος στόχος του 1,5 δισ. ευρώ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, κυρίως λόγω ΕΥΑΘ.

Η αναστροφή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να στερήσει στο Ταμείο έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στέλνει το χειρότερο μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, δείχνοντας ότι στη χώρα μας οι αποκρατικοποιήσεις ξεκινούν χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους. Σύμφωνα δε με παράγοντες της αγοράς, τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα, η ισραηλινή Merokot με τη ΓΕΚ Τέρνα και η γαλλική Suez με την Ελλάκτωρ, «γκρινιάζουν» για την έκβαση αυτή, δεδομένου ότι για περίπου δύο χρόνια ξοδέψανε πολύ χρόνο και χρήμα για να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό που δεν τελεσφόρησε, χωρίς όμως τη δική τους υπαιτιότητα.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν η υποχώρηση του στόχου των εσόδων για το 2014 θα σταματήσει στην υπόθεση της ΕΥΑΘ. Μια αρνητική εξέλιξη σε κοινοτικό επίπεδο στην πώληση του ΔΕΣΦΑ μπορεί να στερήσει από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων άλλα περίπου 188 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες θεωρούνταν «δεδομένα» για τον φετινό στόχο. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπ, θεωρεί τώρα ότι η Socar, ως μη-ευρωπαϊκή επιχείρηση, δεν πρέπει να ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών σε μια εταιρεία υποδομών. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αν η Κομισιόν επιμείνει στη συγκεκριμένη άποψη, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει τη ματαίωση της συμφωνίας που υπεγράφη δημοσίως τον περασμένο Δεκέμβριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ της αζέρικης εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι η Socar συμφώνησε στην απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι η συμμετοχή της, ως μη κοινοτικής επιχείρησης, δεν μπορεί να ξεπερνά το 49%.

Οι «γκρίνιες» της τρόικας που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν αφορούν μόνον τις δύο συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις.

Μια σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει η αξιοποίησή τους μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους -π.χ., του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ), του «Ψηφιακού Μερίσματος» και της Εγνατίας Οδού- δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είχε καθοριστεί να ολοκληρωθεί η μεταφορά των 1.000 «καθαρών» ακινήτων από την ΕΤΑΔ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της τιτλοποίησης των εσόδων των ακινήτων. Η ΕΤΑΔ στις συνομιλίες της με την τρόικα υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός για το νομικό, οικονομικό και πολεοδομικό «ξεκαθάρισμα» των τίτλων 3.000 ακινήτων, μεταξύ των οποίων και τα 1.000 που θα συμπεριληφθούν στην τιτλοποίηση, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Οι ξένοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα που προσλαμβάνουν όσοι έχουν επαφές με ξένους οίκους και επενδυτές είναι πως χωρίς αποκρατικοποιήσεις η Ελλάδα δεν μπορεί να πείσει ότι θέλει πραγματικά επενδύσεις και ότι επιθυμεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Στελέχη των διεθνών οίκων και των funds που κυριολεκτικά αλωνίζουν την ελληνική αγορά θεωρούν, πάντως, ότι το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων λειτούργησε προσθετικά και στην επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού.

Το «ευχάριστο» για την Ελλάδα σε αυτή τη φάση είναι πως η πίτα είναι μεγάλη και μπορεί να μοιραστεί πιο εύκολα ώστε να μπουν περισσότεροι ξένοι στο παιγνίδι και να υπάρξουν μεγαλύτερα οφέλη. Το γεγονός, πάντως, ότι οι ξένοι οίκοι ετοιμάζονται για το μεγάλο «φαγοπότι» των αμοιβών και προμηθειών από αποκρατικοποιήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από σποραδικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Υπενθυμίζεται πως σε ανύποπτο χρόνο και δεδομένου ότι τότε το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν αν θα υπάρξει νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, υπήρχαν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που έβαζαν στο τραπέζι το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Πλέον, τα δημοσιεύματα αυτά έχουν αυξηθεί και είναι σαφές ότι υπάρχει το κατάλληλο κλίμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα μεγάλο πακέτο επενδύσεων σε μια Ελλάδα που μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο, δεδομένων και των χαμηλών αποτιμήσεων που έχουν διαμορφωθεί.

Οι θεσμικοί επενδυτές στην παρούσα φάση επιθυμούν να ετοιμάσουν το χαρτοφυλάκιο της επόμενης ημέρας, καθώς διαβλέπουν αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο σε περίπτωση που υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας ή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις ελληνικές μετοχές.

Σχετικα αρθρα

Έξι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία

admin

Γιατί τα οικονομικά μπορούν να σώσουν τον πλανήτη

admin

Η πραγματικότητα εκδικείται: Τα κόκκινα δάνεια που θα «καταπιούν» τον Ερντογάν

admin

Χ.Α.: Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

admin

Tο χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει

admin

Αγορές: Φθάνει στο τέλος του το «bull market»;

admin

Η Ελλάδα, η δημοκρατία και οι άθλοι του Ηρακλή

admin

Το ελληνικό πρόβλημα και η «ιαπωνοποίηση» της Ευρώπης

admin

Πώς θα σωθεί τώρα η Ελλάδα και η Ευρώπη

admin

DW: Τουρκία, Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών

admin

UBS: Mείνετε μακριά από τις μετοχές

admin

Μαδρίτη και Καταλονία… στα άκρα

admin

Ενδεχόμενο έκπληξης από την ΕΚΤ αυξάνει την απήχηση του ευρώ

admin

Ανοδική μεταστροφή για τη βιομηχανία πλαστικής συσκευασίας, το 2013

admin

Eurostat:Μόνο στην Ελλάδα ύφεση

admin

ICAP: Η κρίση «βούλιαξε» την αγορά ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

admin

Τι θα προκαλέσει στην οικονομία της ΕΕ ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ

admin

Alpha Bank: Αποπληθωριστικές πιέσεις και υφεσιακή διαταραχή στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη

admin