Image default
Πρώτο Θέμα

Τι υπάρχει «δεξιά» της Δεξιάς ;

Τι υπάρχει «δεξιά» της Δεξιάς ;

Υπάρχει προοπτική ίδρυσης κόμματος στα δεξιά της ΝΔ; Ολη αυτή η κινητικότητα όμως πού στοχεύει; Κάποιοι εδώ και εβδομάδες έσπευσαν να μιλήσουν για την ύπαρξη ενός δεξιού «Ποταμιού»…

«Δεν υπάρχει κόμμα στα σκαριά» λένε οι πιο μυημένοι, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν: «Προς το παρόν». Ο ίδιος ο κ. Μπαλτάκος, τόνισε ότι οι επαφές και οι συζητήσεις γίνονται γιατί κυριαρχεί η αγωνία για την πατρίδα και την παράταξη.

Η Δεξιά της ΝΔ ψάχνεται και στο παρασκήνιο καταγράφεται ασυνήθιστη για μέσα καλοκαιριού κινητικότητα με πρωταγωνιστή τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο. Ο λάκων δικηγόρος, πιστός στο δόγμα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», αποτελεί σημείο αναφοράς για αρκετούς δεξιούς που συναντώνται, συζητούν και αναλύουν το τι πρέπει να γίνει για να αναγεννηθεί η παράταξη με «οδηγό» το 16,5% του εκλογικού σώματος που είναι στα δεξιά της ΝΔ. Προ ημερών υπήρξε σύναξη του κ. Μπαλτάκου με τους Χρήστο Ζώη και Βασίλη Καπερνάρο, αλλά και προγενέστερα με τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο.

 «Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει» σημειώνει ο άλλοτε πανίσχυρος γ.γ. και ξεκαθαρίζει ότι όλα θα συγκεκριμενοποιηθούν προς το φθινόπωρο. Συζητώντας κανείς μαζί του, διαπιστώνει ότι θεωρεί επιτακτική και ζωτικής σημασίας την εκπροσώπηση του 16,5% που βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ αλλά και την αλλαγή πολιτικής.

Υπεραμύνεται της δεξιάς στροφής της ΝΔ και υπογραμμίζει ότι η ΝΔ δεν έχει να πάρει ψηφοφόρους από το Κέντρο που πολιορκείται από άλλες, φίλιες και πιο συγγενείς ιδεολογικά πολιτικές δυνάμεις. Αρα η πυξίδα πρέπει να δείξει προς τα δεξιά για να εκφραστεί ο καθαρόαιμος δεξιός ψηφοφόρος που ασφυκτιά. «Είναι έξω από το DNA της Δεξιάς ο κεντρώος λόγος» αναφέρει.

Ο Τ. Μπαλτάκος αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος και αρνείται να μπει στην ονοματολογία μη αναφέροντας τα πρόσωπα που συναντά και συνομιλεί. Προσδιορίζει όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα είναι μη πολιτικοί που θεωρούν πυλώνες του έθνους τους ενστόλους και την Εκκλησία. «Εάν η ΝΔ το φθινόπωρο δεν κάνει την αναγκαία δεξιά στροφή, τότε το νέο κόμμα είναι μονόδρομος» λένε αρκετοί εκ των συμμετεχόντων στις διεργασίες ενώ εκτιμούν ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός θα συμβάλει στην ουσιαστική και αποτελεσματική πολιτική αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής, αλλά θα συμβάλει και στην πιο επιθετική πολεμική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα είναι ο κ. Μπαλτάκος, στο όνομα του οποίου «πίνουν νερό» σε πολλές μονές του Αγίου Ορους, ο ηγέτης του νέου σχήματος; Πιθανότατα όχι. Ο ίδιος συζητεί, διερευνά προθέσεις και θέλει να συνθέσει. «Δεν με ενδιαφέρει να κάνω ένα κόμμα για τον εαυτό μου» λέει και η αναφορά του γίνεται σε ιδέες και όχι σε πρόσωπα. Δεν έχει ηγετική διάθεση, είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του και απορρίπτει τον όρο ακροδεξιός, δηλώνοντας δεξιός.

Εξάλλου όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε πως δεν υπάρχει σε βάθος συζήτηση για πρόσωπα, αν και υπάρχουν κοινές ανησυχίες, προβληματισμοί και διαπιστώσεις, όπως π.χ. για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας λόγω του Μνημονίου. Κυρίαρχη είναι η ανταλλαγή απόψεων για την ανάγκη δημιουργίας ενός πατριωτικού κόμματος με αρχές λαϊκής Δεξιάς, το οποίο θα τοποθετούνταν στον πολιτικό χάρτη δεξιά της ΝΔ.

Αυτό διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Ζώης και Καπερνάρος με τον κ. Μπαλτάκο που για τους μυημένους αποτελεί σταθερό φίλο του Κώστα Καραμανλή. Με τον επί τρεις δεκαετίες στενό του φίλο Αντώνη Σαμαρά έχει να μιλήσει από την ημέρα που έφυγε από τη θέση του γ.γ. της κυβέρνησης, ενώ όπως λέγεται είχε αυτονομηθεί από τον Οκτώβριο του 2013 και συνομιλούσε τυπικά με τον Πρωθυπουργό.

Στους συμμετέχοντες στις συζητήσεις κυριαρχεί και η εκτίμηση ότι η συμμαχία με το ΠαΣοΚ είναι περιστασιακή και θεωρούν πως μόνο ένα δεξιό κόμμα με ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη θα στήριζε στη Βουλή τη ΝΔ ώστε να εξασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα.

Σχετικα αρθρα

Citi: Γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να θέσει υπό έλεγχο τον Covid-19 πριν το καλοκαίρι

admin

Τελεσίγραφο Eurogroup και… παγίδα 6μηνης παράτασης

admin

SZ: Η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογο από την… πίσω πόρτα

admin

Πώς να τα χάσετε όλα σε 2 εβδομάδες με προϊόντα UBS και Citigroup!

admin

Ο μεγάλος εκβιασμός για νέο μνημόνιο

admin

Θέτοντας τη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης υπό έλεγχο

admin

Νέες αγορές αναζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Πρώτη ευκαιρία για τον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση

admin

UBS: Οι πρώτες εκτιμήσεις

admin

ΔΝΤ: «Κόλαση» στην παγκόσμια οικονομία, ύφεση 10% στην Ελλάδα

admin

Οι δυναστικές διχόνοιες της Ελλάδας

admin

Η Ευρώπη συναντά τον Faust και η ΕΚΤ το ξανασκέφτεται…

admin

Ισχυρή ΕΚΤ σε καιρούς αβεβαιότητας

admin

DW: Εκτός γερμανικής προεκλογικής ατζέντας το ελληνικό ζήτημα;

admin

Οι Μακιαβέλι της Ιταλίας παίζουν ένα αδίστακτο παιχνίδι

admin

Η λίρα “τελειώνει” τον σουλτάνο!

admin

Όλα τα πιθανά σενάρια ενός Grexit

admin

Ο Ντράγκι αντιμέτωπος με δοκιμασία μείωσης

admin