Image default
Πρώτο Θέμα

Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τα ορφανά της Κεντροαριστεράς

Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τα ορφανά της Κεντροαριστεράς

Είναι σαφές ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πολιτική ζωή του τόπου είναι η διάλυση ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ.

Και μαζί η απουσία εκπροσώπησης από αξιόπιστες, έμπειρες και σοβαρές πολιτικές φωνές του χώρου της Κεντροαριστεράς που κάλυπτε. Επίσης, η συνεχής συρρίκνωση με πορεία προς εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, όσο και αν επιχειρείται έστω και με… αναπνευστήρα η συντήρηση του κόμματος (πάλαι ποτέ κινήματος) εν ζωή.

Τον χώρο που έχει αφήσει «ορφανό» το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές πρωτοβουλίες να τον διεκδικήσουν. Και τούτο καθώς όσοι προσβλέπουν στο να εξασφαλίσουν εκλογικά οφέλη υπό τον μανδύα του εκφραστή της συνένωσης της Κεντροαριστεράς είτε αυτοακυρώνονται, είτε φορούν… προβιά παριστάνοντας τους δήθεν ανεξάρτητους και καινοτόμους, ενώ στην πραγματικότητα δεν κομίζουν τίποτε το καινούργιο και το ουσιώδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κίνηση των «58». Ελάχιστες φρέσκες ιδέες, παλαιομοδίτες στην πλειονότητά τους, σημιτοφρουροί, νοσταλγοί μιας περιόδου η οποία υπήρξε η απαρχή για τη διάλυση του χώρου που εμφανίστηκαν για να καλύψουν. Εύλογα διαλύθηκαν πριν καλά καλά προλάβουν να σχηματιστούν… Κάνοντας χαλάστρα και σε διάφορους πάλαι ποτέ επίδοξους αρχηγίσκους τύπου Λοβέρδου κ.λ.π., που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη δύσκολη πολιτική τους επιβίωση.

Από κοντά και η… μέσα έξω από την εξουσία ΔΗΜ.ΑΡ., που προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να εμφανιστεί ως το πιο κεντρώο κομμάτι της Αριστεράς, να δημιουργήσει έναν νέο πόλο (…) ενσωματώνοντας κατά τη διεύρυνσή της στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνδέθηκαν με την περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου! 

Και φυσικά μας προέκυψε και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.  Ένα δημιούργημα του πολιτικού τίποτα, τουλάχιστον μέχρις ότου οι καφενειακού τύπου παραδοχές για το χάλι της κατάστασής μας γίνουν (αν γίνουν…) συγκεκριμένες και σοβαρές προτάσεις. Με αριστερόστροφο μανδύα αλλά και ολίγον από φιλελευθερισμό και σε στυλ φιλικού χτυπήματος στην πλάτη για κάθε απόκληρο και απογοητευμένο. Δημιούργημα που αμέσως αγκάλιασαν ορισμένα media, τα οποία κατά διαβολική σύμπτωση πρόσκεινται σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προφανώς γιατί τους αρέσει το στυλάκι… Κομήτης είναι, θα περάσει…

Και βέβαια, οι περισσότεροι προβληματικοί πασόκοι έχουν οδηγηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι μέσα από τις ιδέες περί επανακρατικοποίησης εταιρειών και ενός περιβάλλοντος εναγκαλισμού επιχειρηματικών συμφερόντων και προμηθευτών υπό το άλλοθι της στήριξης εγχώριων ομίλων, διάφοροι συνδικάλες και νταραβεριτζήδες θα βρουν νέο πεδίο δράσης. Και προς τα εκεί αναγκαστικά έχουν κατευθυνθεί και οι περισσότεροι πασοκτζήδες ψηφοφόροι.  Ή νομίζουν ότι με άλλον τρόπο πήγαν από το 3% στο 26%… Θα μου πείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υποστήριξε ότι είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Φυσικά και όχι, όμως αυτό επιχειρεί να μιμηθεί, χωρίς να πείθει. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχει βαλτώσει. Καθώς άλλο Ανδρέας, άλλο Αλέξης…

Παραμένει, λοιπόν, ανοιχτό το παιχνίδι εκεί λίγο αριστερότερα του Κέντρου. Ο Βενιζέλος, άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει, έχοντας μεγαλύτερο εχθρό τον εαυτό του. Αντίθετα, χρεώνεται μέρα με τη μέρα την πορεία προς την απαξίωση. Το πεδίο, ωστόσο, είναι μεγάλο και ελεύθερο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πλέον αξιοπρεπείς, σκεπτόμενοι και σοβαροί πασόκοι είναι τώρα εκτός πολιτικής.  Άλλοι ως πολιτικά όντα, και άλλοι ως απλοί ψηφοφόροι… Μένει να φανεί αν θα εμφανιστεί κάποιος πραγματικά χαρισματικός, καθαρός και ελκυστικός «παίκτης» για να τους αφυπνίσει. Θα υπάρξει;

Σχετικα αρθρα

Παρέμβαση Στουρνάρα άλλαξε το κλίμα στο ΧΑ

admin

XA: Κέρδη +3% σε… θολά νερά

admin

Ο Draghi αφήνει την Lagarde να βγάλει το φίδι από την τρύπα…

admin

To No 1 μάθημα από την κατάρρευση της Lehman: το QE δούλεψε

admin

Η Ευρώπη θα αισθανθεί τον πόνο των αναδυόμενων αγορών

admin

Πτώση… δίχως φρένα για την τουρκική λίρα

admin

Die Zeit: Η ανάγκη της Μέρκελ ευκαιρία του Τσίπρα

admin

Γιατί η άνοδος του ευρώ μπορεί να κρατήσει

admin

Ισχυρό sell-off στα ιταλικά ομόλογα, σημαντικές πιέσεις και στα ελληνικά

admin

Οι πεινασμένες για αποδόσεις αγορές θα καλωσορίσουν το νέο ελληνικό ομόλογο

admin

Πρέπει να αποχωρήσει η Σκωτία από τη ζώνη της λίρας;

admin

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν ακόμα τα μετρητά

admin

Τα νέα lockdown επαναφέρουν το φάντασμα της ύφεσης στην Ευρώπη

admin

Μαύρα σύννεφα στις υπερχρεωμένες χώρες

admin

DW: Σε αναζήτηση φόρμουλας για την ελάφρυνση του χρέους

admin

Μέρκελ: Είμαστε έτοιμοι για άτακτο Brexit

admin

Αποκάλυψη: Τι είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά για το χρέος!

admin