Image default
Πρώτο Θέμα

Χ.Α: Πού είναι ο πάτος;

Χ.Α: Πού είναι ο πάτος;

Οι δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και οι συνθήκες sell off σε κάποιες από αυτές αποτελούν αγοραστική ευκαιρία ή μήπως πρόκειται για μέρος ενός νέου πτωτικού κύκλου που θα οδηγήσει το Χ.Α., με πρωταγωνιστές τις τράπεζες, σε επικίνδυνα μονοπάτια και ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως και σε νέο χαμηλό για φέτος;

Αυτά τα ερωτήματα, με αυτή τη μορφή ή με άλλους παραπλήσιους τρόπους απασχόλησαν και απασχολούν ολοένα και εντονότερα τους ανθρώπους της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία μετά από ένα μπαράζ αρνητικών ημερών, που προσέγγισαν διψήφιο αριθμό συναπτών συνεδριάσεων, βρέθηκε αντιμέτωπη όχι μόνο με τις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά και πάλι με τον «κακό της εαυτό», όπως και με τα μέχρι τώρα χαμηλά εφετινά επίπεδα. Τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE 25 βυθίστηκαν σε… εσχατιές και όρια που αφενός προκαλούν «υποψίες» αντίδρασης, αλλά αφετέρου τρομάζουν τους ενασχολούμενους για το τι μπορεί να προκύψει εάν αυτά τα όρια διαρραγούν.

Σε κάθε περίπτωση, βασικοί δείκτες (Γ.Δ., «25άρης», Τραπεζικός), blue chips αλλά κυρίως τραπεζικές μετοχές για άλλη μια φορά βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων, με margin calls να χτυπάνε και διαδικασίες stop loss να ενεργοποιούνται, κατά βάση από μεμονωμένα hedge funds που δεν λειτουργούν κατ’ ανάγκην ως μπλοκ, ούτε στο ίδιο μοτίβο και με τον ίδιο τρόπο που κινούνται οι κάπως πιο… παραδοσιακοί ξένοι επενδυτές σε τραπεζικά και μη χαρτιά.

Η μεταστροφή των ξένων οίκων

Και μπορεί κάποιοι αναλυτές να μένουν έκπληκτοι από το μέγεθος της διόρθωσης, καθώς δεν υπάρχουν εκείνες οι μακροοικονομικές ή πολιτικές ειδήσεις απ’ την Ελλάδα που να δικαιολογούν το sell off, ωστόσο, αυτή η υποχώρηση στο Χ.Α. πρέπει να εκληφθεί ως μέρος της γενικότερης τάσης μείωσης του ρίσκου στις διεθνείς αγορές, ιδίως στην ευρωπεριφέρεια. Οι προβληματισμοί λοιπόν που δημιουργούνται έχουν εγχώριο χρώμα αλλά και διεθνές περίβλημα. Επιπρόσθετα δε, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει ένα ακόμα γεγονός. Μετά τον συνωστισμό των θετικών εκθέσεων από τους ξένους επενδυτικούς οίκους για τις ελληνικές μετοχές και ειδικότερα τις τραπεζικές αξίες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σιγά-σιγά κάποιοι από αυτούς αρχίζουν να μεταστρέφουν τις εκτιμήσεις τους εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests και των αμφίβολων αποτελεσμάτων που αυτά θα έχουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Από τη μια αναδεικνύουν τον φόβο για την εμφάνιση τυχόν νέων κεφαλαιακών αναγκών, το ύψος των κόκκινων δανείων, το ψαλίδισμα στα επιτοκιακά περιθώρια κ.λπ., και από την άλλη πετάνε σπόντες για το πολιτικό ρίσκο και της συνεχείς καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ. Αν η πίεση στα επιτόκια χορηγήσεων συνεχιστεί με τέτοιους ρυθμούς, δύσκολα θα επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για διψήφια αύξηση της κερδοφορίας, ανατρέποντας τις αποτιμήσεις που βλέπουμε σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα της Credit Suisse στη δική της αναφορά για τις ελληνικές τράπεζες, όπου χαρακτήρισε τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ακριβό.

Η αλλαγή προσέγγισης που ακολουθείται από κάποιους επενδυτές συνοψίζεται στον τίτλο της αντίστοιχης ανάλυσης της BofΑ «Greece not a one-way trade anymore», που καθιστά στο μυαλό πολλών ξένων διαχειριστών το κλείσιμο, τουλάχιστον κάποιων θέσεων, ενδεδειγμένη τακτική στην παρούσα φάση, καθώς το trade ίσως να μην κρύβει μόνο άνοδο.

Και επιπλέον, πέραν των εκτιμήσεων ξένων ΜΜΕ για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ή για άλλου είδους προβλήματα, ήρθε εμμέσως να βαρύνει περαιτέρω την ελληνική αγορά η υπενθύμιση της Goldman Sachs ότι το ράλι των κεφαλαιαγορών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις μετά τις μαζικές ροές κεφαλαίων σε ομόλογα και χρεόγραφα της ζώνης αυτής και επιβάλλεται η διόρθωση των υπερβολών.

Βέβαια, οι οίκοι και τα μέσα ενημέρωσης που θέτουν και πάλι προβληματισμούς στο τραπέζι ήταν εξ αυτών που… αποθέωναν τα τραπεζικά assets εσχάτως αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… Στον αντίποδα, βέβαια, είναι γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη περάσει από διαδικασίες στρεσαρίσματος με σκοπό να διαπιστωθούν οι πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους. Η BlackRock ανέλαβε τη διεξαγωγή τους και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίων για να καλύψουν τα όποια κενά προέκυψαν. Αλλά μήπως δεν ήταν η BlackRock αυτή που έβαλε την Ελλάδα στις πιθανές προς χρεοκοπία χώρες;

Το εκρηκτικό μείγμα

Πάντως, το μείγμα δείχνει να είναι μάλλον εκρηκτικό ή έστω προκαλεί ανησυχίες και επιφυλάξεις. Αν θέλουμε να συνοψίσουμε και να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα, η αγορά κινήθηκε τελευταία εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης σεναρίων για τα stress tests της ΕΚΤ και την πιθανότητα νέων αυξήσεων κεφαλαίου, με κάποιους αναλυτές ή επενδυτές να ανησυχούν μήπως ο συνολικός λογαριασμός φτάσει ή ξεπεράσει τα 4-6 δις ευρώ.

Παράλληλα, οι φόβοι για τα τεστ αντοχής δεν είναι μόνο εγχώριοι, αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο διάστημα ενός μηνός αλλά και τριμήνου σημειώνουν σημαντικές απώλειες με αφορμή και την κατάρρευση της πορτογαλικής Espirito Santo, εξέλιξη που αναζωπύρωσε δυσάρεστες μνήμες.

Επιπλέον, πέραν της καταγραφής μιας διαφαινόμενης αλλαγής στάσης αρκετών ξένων οίκων και ΜΜΕ, οι αλλεπάλληλες εγχώριες παλινωδίες στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο καθώς και το ρίσκο για πρόωρες εκλογές, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου και, βεβαίως, η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές (από την ένταση της κρίσης στην Ουκρανία και τους φόβους για επιπτώσεις από πιθανά ρωσικά αντίποινα), η κλίση προς διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων και πολλά ακόμα, έχουν επηρεάσει τελευταία τη «Λ. Αθηνών» που πάντως εσχάτως είχε να αντιμετωπίσει τις δικές της παθογένειες ανεξαρτήτως των διεθνών εξελίξεων. Ακόμα και η… αποχώρηση της τρόικας από το πρόγραμμα βοήθειας ή η μεταφορά των επαφών στο Παρίσι προκάλεσε προβληματισμούς στους ξένους επενδυτές που φοβούνται μήπως αυτά αποτελούν εστίες ανησυχιών παρά καθησυχαστικές διεργασίες καθώς πυροδοτούν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της χώρας να διατηρήσει σε εξέλιξη το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα που βαραίνουν υπέρμετρα στην αγορά των μετοχών είναι ότι τους επόμενους μήνες πρέπει και πάλι να παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο για την Ελλάδα. Το πρώτο ορόσημο, ξεκινώντας με τις ελληνικές προκλήσεις, είναι η έκτη αναθεώρηση του προγράμματος και οι δυσκολίες που θα περιλαμβάνει, το άνοιγμα των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα (OSI) και το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών, απόρροια της προεδρικής εκλογής στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Πούλησαν με ζημία

Βέβαια, τα επικείμενα αποτελέσματα των stress test και οι ανησυχίες για υλοποίηση νέων αυξήσεων κεφαλαίου, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις και σε τιμές χαμηλότερες του δεύτερου εγχειρήματος ήταν μάλλον η βασική αιτία της πτώσης, με τις τραπεζικές μετοχές να φθάνουν να υποχωρούν έως και 30% από τις προ μηνών τοπικές κορυφές τους. Η αναπόφευκτη διόρθωση των ξένων αγορών μετά το παρατεταμένο ράλι νέων υψηλών στη Wall Street και στη Φρανκφούρτη, προφανώς η όξυνση της κρίσης στο ρωσικό μέτωπο κι οι δραματικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη επηρεάζουν και το Χ.Α.

Ωστόσο η διόρθωση στο χρηματιστήριό μας είχε ξεκινήσει νωρίτερα και εύλογα επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες. Και σε αυτό το περιβάλλον, έχουμε αλλαγή θέσεων από αποχωρούντα επιθετικά χαρτοφυλάκια, με μάζεμα από συντηρητικότερα funds όπως και από άλλα επίσης, επιθετικά, που τοποθετούνται από αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Πολλοί από όσους μπήκαν στις τράπεζες, είτε στις αυξήσεις κεφαλαίου είτε αργότερα, χωρίς να έχουν γνώση και επαρκή ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες, αποχωρούν, πουλάνε θέσεις, ενδεχομένως με ζημίες. Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκαν κάποιες αγορές στο Χ.Α. από μακροπρόθεσμου ορίζοντα κεφάλαια (long only funds) που έχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε ελληνικές μετοχές, τράπεζες ή blue chips. Όμως, η συνολική εικόνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει προβληματική τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα, τουλάχιστον όσο διαρκούν οι εντολές ξένων προς την… πόρτα της εξόδου.

Αρκετοί επενδυτές υπό το βάρος των συσσωρευμένων αρνητικών εξελίξεων διεθνώς και των κλιμακούμενων ανησυχιών για τα αποτελέσματα του stress test έσπευσαν να πουλήσουν ή και να κλείσουν τις θέσεις τους σε τράπεζες και δευτερευόντως σε άλλα blue chips, με ζημίες.

Γενικότερα πάντως, παρατηρείται έξοδος αμερικανικών κεφαλαίων από τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας υπό την ανησυχία ότι έχει διαμορφωθεί φούσκα στις αποτιμήσεις των ομολόγων των εν λόγω οικονομιών, γεγονός που παρασύρει χαμηλότερα και τα χρηματιστήρια καθώς καθιστά αυτομάτως τις αποτιμήσεις των μετοχών λιγότερο ελκυστικές.

Οι αγορές από τα long funds και οι προσδοκίες αντίδρασης

Μένει όμως να φανεί εάν η επανεμφάνιση αξιόλογου αγοραστικού ενδιαφέροντος από «long only» funds εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκτόνωση των φαινομένων πανικού στην έξοδο που σημειώθηκε χθες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα χειρότερα για το Χ.Α. είναι με βεβαιότητα πίσω μας.

Ωστόσο, ακόμα και κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, κάποιοι αναλυτές, κάποιοι παράγοντες της «Λ. Αθηνών» αντιμετωπίζουν την αδυναμία της αγοράς και το sell off των τραπεζών ως αγοραστική ευκαιρία, θεωρώντας ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση της κερδοφορίας τους και το περαιτέρω rerating των μετοχών. Όμως βραχυπρόθεσμα θα είναι περισσότερο ευάλωτες σε οποιαδήποτε τάση μείωσης του ρίσκου στην αγορά. Επίσης, επικεντρώνονται στα stories που συνδυάζουν την ανάπτυξη με λογικές αποτιμήσεις, ισχυρούς ισολογισμούς και ασφαλή, εγχώρια ή διεθνή, έκθεση.

Σχετικα αρθρα

«Η παγκόσμια οικονομική τάξη καταρρέει και αυτή τη φορά δεν διαφαίνεται διέξοδος»

admin

Το τελευταίο παιχνίδι της Ρωσίας: προκαλώντας το ΝΑΤΟ στη θάλασσα

admin

Ιταλικές πιέσεις για αναθεώρηση του Δουβλίνου

admin

Το καταλανικό ερώτημα χρειάζεται μια δημιουργική απάντηση

admin

Ρώσοι χάκερ πυροδότησαν τον καταλονικό αυτονομισμό

admin

Ερντογάν: Εδώ είναι Ισταμπούλ, όχι Κωνσταντινούπολη

admin

ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν εμπορικό πρόβλημα

admin

Προ των πυλών νομισματικών τυφώνας;

admin

Ο Πρόεδρος, οι κάλπες και… το Παρίσι

admin

Μπορεί ο κορωνοϊός να αλλάξει τον κόσμο;

admin

Θα ξεκινήσει η Ισπανία την αποσύνθεση της Ευρώπης ;

admin

Ποια γαλλό-γερμανική ατμομηχανή….

admin

Χ.Α. (-0,32%): Πτώση 1,66% στις Τράπεζες

admin

Το ευρώ διχάζει τους αναλυτές

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 11,7% το γ’ τρίμηνο του 2020

admin

Η Μέρκελ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να χάσει τον ΥΠΟΙΚ της

admin

Η Ελλάδα επιτίθεται στους πιστωτές ,η ΕΚΤ αναλογίζεται το επόμενο βήμα

admin

Tα πολυκαταστήματα «σκοτώνουν» τα μικρά μαγαζιά στην Αττική

admin