Image default
Πρώτο Θέμα

Το Χ.Α., η πτώση, οι τράπεζες και οι τοποθετήσεις

Το Χ.Α., η πτώση, οι τράπεζες και οι τοποθετήσεις

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά επέστρεψε σε επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2013, ενώ οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες καταδεικνύει ότι τα περιθώρια για ουσιαστική ανοδική αντίδραση είναι περιορισμένα.

Αυτό που λένε στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια είναι ότι οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, για το χρηματοδοτικό κενό, για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το «λογαριασμό» που θα προκύψει από τις τράπεζες από τα ευρωπαϊκά stress tests. Αυτό το τελευταίο είναι και η κυριότερη εστία ανησυχίας για τη «Λ. Αθηνών». Με την κατάρρευση της Espirito Santo να έρχεται ίσως να επιβάλλει την υιοθέτηση αυστηρότερων παραδοχών στον έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και να προκαλεί πονοκέφαλο στις εγχώριες τράπεζες. Όμως, για ακόμα μία φορά, οι τέσσερεις συστημικές ελληνικές τράπεζες σημειώνουν υπερδιπλάσιες απώλειες, της τάξεως του 15% – 30%, ενώ το ίδιο διάστημα ο δείκτης Euro Stoxx Banks σημειώνει πτώση 10%.

Γιατί αντιστράφηκε η εικόνα;

Τι άλλαξε σε 60 ημέρες και η μετά εικόνα έχει αναστραφεί με ένα ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών, ενίοτε δίχως αύριο, καθώς μπαίνουν σε ισχύ διαδικασίες stop loss ή ενεργοποίησης margin; Οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες αρχίζουν να φοβίζουν. Σταθερά πωλητές «συλλαμβάνονται» συγκεκριμένοι ξένοι στις τράπεζες, σχεδόν από την επομένη της προειδοποίησης του ΔΝΤ, με την αγορά να συζητά για τα stress tests, το ενδεχόμενο νέων ΑΜΚ, και άλλα σενάρια που προφανώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών στις τράπεζες.

Η εκτίμηση –κατ’ άλλους πεποίθηση ή βεβαιότητα, αν και όλα θα αποδειχθούν στην πράξη– ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν νέα κεφάλαια και θα αναγκαστούν όλες ή κάποιες εξ αυτών να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου προσφεύγοντας σε ιδιώτες (αλλιώς έχουμε ΤΧΣ και bail in), έχει προκαλέσει κλοιό πιέσεων στις μετοχές των τραπεζών· σε ευρωπαϊκό, πάντως, επίπεδο – αλλά πιο έντονα στην Ελλάδα.

Ποιοι πωλούν

Δίχως να παραβλέπονται άλλα προβλήματα του κλάδου ή άλλες ευρύτερες παράμετροι στο εσωτερικό ή εξωτερικό μέτωπο. Τα hedge funds, λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο που αγόραζαν τις μετοχές έτσι και τις ξεπουλούν. Μάλιστα, δεν λείπουν οι υποψίες ότι κάποιες εκ των ΑΜΚ, αν χρειαστεί, ενδέχεται να διενεργηθούν σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες ή γενικότερα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές στις οποίες υλοποιήθηκε ο προηγούμενος (δεύτερος στη σειρά) γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Αυτό το πακέτο εκτιμήσεων ενεργοποιεί περαιτέρω εντολές πώλησης από ξένα χαρτοφυλάκια, κατά βάση hedge funds, τα οποία είτε δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε νέο γύρο ΑΜΚ, πόσω μάλλον όταν είχαν διαβεβαιώσεις από τις τραπεζικές ηγεσίες ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ή έστω ότι οι όποιες τρύπες θα είναι διαχειρίσιμες, είτε εν τέλει πουλάνε, ακόμα και με χασούρα, για να βρούνε τιμές χαμηλότερα, καθώς πιθανολογούν ότι θα υπάρχει discount ακόμα και σε μετοχές όπως οι Πειραιώς και Alpha που είναι εδώ και καιρό κάτω από τα επίπεδα των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ στο «κλαμπ» κινδυνεύει να μπει και η Eurobank, με την ΕΤΕ να το… παλεύει. Σημειώνεται ότι ΑΛΦΑ-ΠΕΙΡ δεν είχαν κάνει τις ΑΜΚ με discount τη δεύτερη φορά έναντι της πρώτης, σε αντίθεση με τις ΕΤΕ-ΕΥΡΩΒ.

Ποιοι αγοράζουν

Πιθανώς λοιπόν, σύμφωνα με χρηματιστές, όσο οι τιμές μένουν χαμηλότερα των προηγούμενων ΑΜΚ, χωρίς να υπάρχει καταλύτης αλλαγής του κλίματος για την Ελλάδα, τόσο και κάποια funds θα πουλάνε θέσεις, δυσκολεύοντας τα περιθώρια ισχυρής ανοδικής αντίδρασης. Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι η διόρθωση του τραπεζικού κλάδου ξεκίνησε από τις παρυφές των 200 μονάδων προ 2μήνου, και στη διάρκειά της επηρέασε και τις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και τελευταία τίτλους εισηγμένων με καλά μεγέθη, στον απόηχο των τότε δηλώσεων του ΔΝΤ ότι θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Το γεγονός ότι οι πωλήσεις από τελικούς επενδυτές εκδηλώθηκαν σε μια περίοδο κατά τν οποία οι ξένοι brokers δεν θέλουν να έχουν πάνω τους ελληνικό ρίσκο ενέτεινε την πίεση, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να φθάσουν να υποχωρούν ενδοσυνεδριακά ως και 16,2% (π.χ. την προηγούμενη Τετάρτη η Πειραιώς). Από την άλλη πλευρά, όμως, μένει να φανεί εάν η επανεμφάνιση αξιόλογου αγοραστικού ενδιαφέροντος από «long only» funds, κάτι που έγινε στα τάρταρα της Τέταρτης και εν μέρει την Παρασκευή, οδηγήσει σε εκτόνωση των φαινομένων πανικού στην έξοδο που σημειώθηκαν πρόσφατα.

Σχετικα αρθρα

Παραμένει η πιθανότητα του Grexit

admin

Moody’s : Κίνδυνος στάσης πληρωμών τον Ιούλιο

admin

Οι Μακιαβέλι της Ιταλίας παίζουν ένα αδίστακτο παιχνίδι

admin

Τρεις ήττες για την Τερέζα Μέι

admin

Γερμανία vs ΕΚΤ

admin

Οι τράπεζες πιέζουν το ΧΑ

admin

Απογοητευμένη η Τρόικα, αισιόδοξος ο Στουρνάρας

admin

Η γερμανική οικονομία και όσα θα συμβούν το 2020

admin

Η Γερμανία σε τροχιά ύφεσης και η Ελλάδα σε ανησυχία

admin

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία

admin

Τα κέρδη της Ελλάδας, από την συμφωνία με την Αίγυπτο

admin

Θα πέσει μέσα η Goldman Sachs;

admin

Γιατί ο Πούτιν είναι κακός σύμμαχος

admin

Το υψηλό τίμημα της λύσης της προσφυγικής κρίσης

admin

Γιατί η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη θεραπεία

admin

Το μυστικό όπλο της Κίνας στον αγώνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

admin

Μια πιο φρέσκια ματιά στις αμερικανικές μετοχές: είναι φτηνές

admin

Η νέα παγκόσμια… αταξία

admin