Image default
Πρώτο Θέμα

Τελείωσαν το δύσκολα για τις αγορές;

Τελείωσαν το δύσκολα για τις αγορές;

Η επίδραση των γεωπολιτικών ρίσκων στις αγορές ήταν καταλυτική το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Ο γερμανικός δείκτης DAX μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή σημείωνε πτώση 11% από το ρεκόρ της 3ης Ιουλίου και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε πάνω από 10% από το υψηλό έξι ετών που άγγιξε τον Ιούνιο.

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς τις προβλέψεις τους για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών. Από τη μία πλευρά υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι επειδή υπάρχουν βίαιες αντιδράσεις στις αγορές όσο αναφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες οι επόμενες κινήσεις, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη έχει αναιμική ανάπτυξη.

Στον αντίποδα άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως το τέλος των ρωσικών ασκήσεων κοντά στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα ράλι -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα-στις μετοχές παγκοσμίως, ενώ η πτώση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ έχει ενισχύει το αίσθημα του κινδύνου των επενδυτών.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Nomura, οι οποίοι σε έκθεσή τους  αναφέρουν ότι οι γεωπολιτικοί κραδασμοί έχουν περιοριστεί μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον τερματισμό των ρωσικών ασκήσεων στο ουκρανικό έδαφος. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Societe Generale, η οποία βλέπει την αρχή μίας νέας ανόδο.

 «Δεν πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτηθεί ένα παγκόσμιο sell off», τονίζει ο  Carmine Grigoli σεπικεφαλής ανάλυσης στην Mizuho Securities.

Το θετικό momentum είναι εδώ για να μείνει, υποστηρίζει ο Evan Lucas, αναλυτής αγορών στην IG, αν και προειδοποιεί ότι τα γεωπολιτικά ρίσκα καραδοκούν.

“Τα ρίσκα από τις συγκρούσεις φαίνεται να καταλαγιάζουν καθώς αποκλιμακώνονται οι εντάσεις. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν απέχουν πολύ από το να επηρεάσουν ξανά την τάση της αγοράς” λέει χαρακτηριστικά.

Θετικός καταλύτης για τις παγκόσμιες μετοχές εξακολουθεί να είναι η νομισματική πολιτική της Fed, καθώς, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ορισμένων επενδυτών ότι τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ θα προκαλέσουν μια πιο γρήγορη αντίδραση από τη Fed. «Μακροπρόθεσμα αυτό που θα οδηγήσει την αγορά θα είναι η Fed», καταλήγει.

“Η πορεία των ασιατικών αγορών τη Δευτέρα ήταν ένα ριμπάουντ από την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας. Υπήρξαν ρευστοποιήσεις μετοχών εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων αλλά δεν νομίζω ότι αυτό ήταν η αρχή μιας γενικευμένης πτώσης στις παγκόσμιες μετοχές. Παραμένουμε στο βασικό μας σενάριο, ότι δηλαδή, οι αγορές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία προς το τέλος του έτους καθώς η αμερικάνικη οικονομία θα αναπτύσσεται” υποστηρίζει ο Tatsushi Maeno, επικεφαλής των ιαπωνικών μετοχών στην PineBridge Investment Japan.

Βλέπει ανάκαμψη ο Faber

Σε τροχιά ανάκαμψης θεωρεί ο γνωστός τραπεζικός αναλυτής Marc Faber πως βρίσκονται πλέον οι μετοχές διεθνώς, μετά το μαζικό sell off της περασμένης εβδομάδας.

“Οι αγορές διεθνώς ανακάμπτουν από το ξεπούλημα του τελευταίου διαστήματος”, τονίζει ο Faber, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι μετοχές διεθνώς κρίνεται απίθανο να σκαρφαλώσουν εκ νέου στα πολυετή υψηλά που προηγήθηκαν της πρόσφατης διόρθωσης.

“Μόνο μερικές μετοχές δύνανται να φτάσουν εκ νέου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για το σύνολο των αγορών”, υποστηρίζει.

Αποτίμωντας το ξεπούλημα των μετοχών της περασμένης εβδομάδας, ο Faber δηλώνει πως πλέον, η ανάκαμψη των μετοχών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Όμως, συμπληρώνει ο ίδιος, τα νέα υψηλά είναι αδύνατον να τα δούμε ξανά…

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, μετά τις αμερικανικές επιθέσεις σε βάρος των τζιχαντιστών, ο Faber δήλωσε μεταξύ άλλων: Η νέα εμπλοκή των ΗΠΑ στα θέματα του Ιράκ δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές. Ο αντίκτυπος θα γίνει μεγάλος και σοβαρός, αν οι Ισλαμιστές κινηθούν προς τη Σαουδική Αραβία.

Αγοράστε τον DAX

Όσοι επενδυτές αγοράσουν τον DAX στα χαμηλά αυτής της εποχής, θα δουν το γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη να ενισχύεται κατά 50% τουλάχιστον, στον επόμενο χρόνο, υποστήριξε ο Beat Wittmann, CEO της TCMG Asset Management.

Η πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη το προηγούμενο διάστμα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για τους traders, σύμφωνα με τον Wittmann. “Πιστεύω ειλικρινά ότι εάν αγοράσετε τον DAX σε αυτά τα χαμηλά, και μετά τον πουλήσετε στα υψηλά του επόμενου έτους, η διαφορά θα είναι 50%”, λέει.

“Αγοράστε τον DAX μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες και κρατήστε τον, και θα τα πάτε εξαιρετικά καλά, γιατί η Γερμανία έχει μεγάλη έκθεση στην παγκόσμια οικονομία, για την οποία είμαι αισιόδοξος. Επομένως, η Γερμανία δεν είναι το καναρίνι στο ορυχείο”, λέει, αναφερόμενος στα πολύ άσχημα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγγελίες μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 3,2%, στη μεγαλύτερη μείωση από το Σεπτέμβριο του 2011, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να δεχθεί χτύπημα.

Αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις πλήττουν τη Γερμανία και τον DAX, αφού οι εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο.

Άλλοι αναλυτές δεν είναι εξίσου αισιόδοξοι. “Η μακροοικονομική εικόνα έχει κορυφώσει για την Ευρωζώνη και είχαμε και τα απαίσια στοιχεία από την Ιταλία. Τα στοιχεία των παραγγελιών στη Γερμανία δείχνουν εξασθένιση της ανάπτυξης”, λέει ο Mike Ingram, στρατηγικός αναλυτής αγορών της BCG Partners.

Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ΕΚΤ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα όποια περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα ευνοήσουν τον DAX. “Η γερμανική οικονομία μοιάζει λίγο ασθενέστερη. Αλλά εάν δούμε κάποιας μορφής υποστηρικτικά μέτρα, αυτό θα μπορούσε να είναι η κινητήριος δύναμη για τις γερμανικές μετοχές”, λέει η Brenda Kelly, επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια της IG. «Αλλά αυτή τη στιγμή, τα θεμελιώδη δείχνουν ότι ίσως υπάρχουν και άλλα περιθώρια πτώσης».

Σχετικα αρθρα

Τσακαλώτος: Αν έμενα υπουργός Οικονομικών για ακόμη 3-4 χρόνια…

admin

Στην «κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα και Ευρώπη

admin

Μια καθοριστική στιγμή για τον έλληνα ηγέτη

admin

Κρίση, ποια κρίση; Οι τράπεζες αυξάνουν ξανά την έκθεσή τους στην Κίνα

admin

Η ΕΕ δεν κάνει σωστά τη δουλειά της

admin

75 χρονών γίνεται ο κύριος ευρώ

admin

Ο Σουλτς κινδυνεύει να κερδίσει την Ευρώπη και να χάσει τη Γερμανία

admin

Ανάλυση: Η 9η ετήσια σύνοδος των BRICS και η παγκοσμιοποίηση

admin

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

Τον χορό των Tier II ανοίγει η Alpha Bank-Τι θα κανουν Εθνική, Eurobank και Πειραιώς

admin

Τι θα κάνουν ΕΚΤ και BoJ αυτή την εβδομάδα

admin

Πιστωτική κρίση προ των πυλών;

admin

Η Ευρώπη δεν είναι τόσο ενωμένη όσο υποστηρίζει

admin

Ευρωζώνη:Η πιο μεγάλη ύφεση από το 1930!

admin

Τι θα συμβεί εάν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΕΕ: Στον «αέρα» το ταμείο ανάκαμψης, καθως η Ολλανδία θέλει νεα «μνημόνια» και βέτο στην διανομή των χρημάτων

admin

Handelsblatt: Στην Ελλάδα φοβούνται το επιχειρείν

admin

Γερμανία: Βουνό τα προβλήματα στην εσωτερική πολιτική

admin