Image default
Πρώτο Θέμα

Η εφορία… δολοφονεί μικρομεσαίους!

Η εφορία... δολοφονεί μικρομεσαίους!

Αντί να καταστρώνουν επιχειρηματικά σχέδια για την εποχή της οικονομικής ανάκαμψης που έρχεται (;), χιλιάδες μικρομεσαίοι γίνονται καθημερινά στόχοι… δολοφονικών επιθέσεων από την εφορία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βλέπει στις ποιοτικές αναλύσεις δημοσκοπήσεων τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να την εγκαταλείπουν οργισμένοι και επεξεργάζεται σχέδια χαλάρωσης του φοροεισπρακτικού κλοιού, που όμως κινδυνεύουν να αποδειχθούν ότι είναι πολύ λίγα, πολύ αργά.

Ασφυξία και απόλυτη ανασφάλεια στην αγορά έχει δημιουργήσει ο «τοξικός» συνδυασμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, που εφαρμόζονται πλέον σε μεγάλη κλίμακα:

          Από τα 67 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών στις ΔΟΥ (εισπράξιμα θεωρούνται 15-20 δισ., στην καλύτερη περίπτωση), ένα πολύ μεγάλο μέρος αφορά οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες έχουν γεννηθεί στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, από το 2010 και μετά, όταν ακόμη και «νοικοκυραίοι» επιχειρηματίες αναγκάσθηκαν να γίνουν κακοπληρωτές. Το φαινόμενο της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ιλιγγιώδεις ρυθμούς παίρνει δραματικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, με συσσώρευση νέων οφειλών 1 δισ. το μήνα, οι περισσότερες από τις οποίες εκτιμάται ότι προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

          Το υπουργείο Οικονομικών κάνει πλέον ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση του ηλεκτρονικού μηχανισμού, που επιτρέπει τον εντοπισμό των καταθέσεων οφειλετών, φυσικών και νομικών προσώπων, και προχωρά σε συνεχείς κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, χωρίς μάλιστα να ενημερώνει εκ των προτέρων τους υπόχρεους. Συχνό είναι δε το φαινόμενο των κατασχέσεων οφειλομένων ακόμη και από τους λογαριασμούς όψεως, που αποτελούν την «καρδιά» κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τέτοιες αιφνίδιες κατασχέσεις μπορούν να αποσταθεροποιήσουν κάθε επιχείρηση, γι’ αυτό και ισοδυναμούν, όπως λένε στην αγορά, με δολοφονικές επιθέσεις. Και, σαν μην έφθανε το βάρος που δημιουργούν στην αγορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, χιλιάδες είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν και τις ποινικές συνέπειες της μη καταβολής οφειλών στο Δημόσιο. Από το 2011, με νόμο του Γ. Παπακωνσταντίνου, οι οφειλέτες παραπέμπονται στο Αυτόφωρο και τους επιβάλλονται ποινές φυλάκισης, ακόμη και αν δεν υπάρχει δόλος στη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, αλλά αυτή οφείλεται αποκλειστικά σε οικονομική αδυναμία.

Η ποιοτική ανάλυση των exit polls στις ευρωεκλογές, αλλά και άλλων, μεταγενέστερων ερευνών κοινής γνώμης, έχει σημάνει «καμπανάκια» στο Μαξίμου, καθώς δείχνει ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που κατά το παρελθόν αποτελούσαν τάξη-στυλοβάτη της κεντροδεξιάς παράταξης, σήμερα αποστασιοποιούνται μαζικά από τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως, όπως εκτιμάται, εξαιτίας της δυσαρέσκειας για τη φοροεισπρακτική πολιτική.

Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα διορθωτικές κινήσεις, που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχουν το επιδιωκόμενο (πολιτικό) αποτέλεσμα, αφού ήδη η δυσφορία έχει «πιάσει κόκκινο» και δύσκολα θα αποκλιμακωθεί στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές. Το βασικό διορθωτικό μέτρο, που πρέπει όμως να εγκριθεί από την τρόικα, είναι το νέο σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 έως 100 δόσεις.

Επιπλέον, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης επανεξετάζουν το πλαίσιο για την επιβολή ποινικών κυρώσεων στους οφειλέτες, ώστε να γίνει διάκριση όσων εκ δόλου δεν πληρώνουν από τους οικονομικά αδύναμους. Τέλος, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής μείωσης του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, αλλά αυτό δεν αναμένεται να εφαρμοσθεί στο κοντινό μέλλον.

Σχετικα αρθρα

Υπογραφή κυβερνητικής συμφωνίας με ελληνικές αναφορές

admin

Ξεπερνούν τις εκτιμήσεις τα κοιτάσματα στην Κύπρο!

admin

Σε τροχιά τελικής ρήξης…

admin

Η Fed στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του Τραμπ

admin

Οι αριθμοί πίσω από το νέο σχέδιο για την Ελλάδα

admin

Ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν φέτος στην Ευρώπη

admin

Σημαντική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2018

admin

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

admin

ΧΑ:Οι αναδιαρθρώσεις φτιάχνουν κλίμα και διαθέσεις…

admin

Τι συμβαίνει με την Eurobank;

admin

Η Ιταλία αποτελεί τεράστια απειλή για το ευρώ και την ένωση

admin

Φάντασμα ύφεσης «πλανάται» το 2019 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

admin

Panama Papers: 1,2 δισ. δολάρια ανακτήθηκαν από 22 κράτη

admin

Ιταλικές και ελληνικές τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα

admin

Πώς η Netflix των 129 δισ. δολ. παραλίγο να πουληθεί στην Amazon για… 16 εκατ. δολάρια

admin

Πώς επηρεάζουν τις κοινωνίες οι παγκόσμιες εξελίξεις και πού οδηγείται ο κόσμος

admin

Ο χρόνος τελειώνει για τα Abenomics

admin

Τουρκία, το προβληματικό παιδί του ΝΑΤΟ

admin