Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΧΑ «γονατίζει» για να έλθει η νέα εκτίναξη;

Το ΧΑ «γονατίζει» για να έλθει η νέα εκτίναξη;

Παρά την τελευταία, όχι ιδιαίτερα πειστική, αντίδραση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.100 μονάδες, το Χρηματιστήριο εξακολουθεί να παραπαίει και πολλοί, όπως οι σχολιαστές του “-”, λένε ότι έχει ήδη χάσει τη λάμψη του.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη, όμως, τονίζουν ότι η πορεία του ΧΑ συνδέεται άρρηκτα με αυτή των τραπεζών, γι’ αυτό και δεν θα είναι έκπληξη αν το «γονάτισμα» της αγοράς, σε επίπεδα δείκτη ακόμη και κάτω από τις 1.000 μονάδες, γίνει το εφαλτήριο για μια μεγάλη ανοδική κίνηση, πριν το τέλος του χρόνου.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται καθόλου να δούμε ένα ράλι, όπως αυτό του περασμένου χρόνου, που θα επιτρέψει, όπως και πέρυσι, να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου των μεγάλων τραπεζών. Το μόνο μείζον γεγονός της χρηματιστηριακής αγοράς φέτος, σημειώνουν, θα είναι η νέα προσπάθεια των τραπεζών να αντλήσουν σημαντικά, κατά πάσα πιθανότητα, κεφάλαια, αμέσως μετά τα τεστ ποιότητας χαρτοφυλακίου και αντοχής από τις ευρωπαϊκές αρχές. Με βάση τα σενάρια για τις τράπεζες, οι ίδιες πηγές σκιαγραφούν και το βασικό σενάριο για την πορεία της αγοράς ως εξής:

–              Τα τεστ της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής θεωρείται βέβαιο ότι θα βγάλουν ένα σημαντικό «λογαριασμό» κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να αντλήσουν περί τα 5 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα.

–              Για τους Έλληνες τραπεζίτες, η ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων δεν είναι όσο επώδυνη φαίνεται: αν, όπως αναμένεται, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτηθεί των δικαιωμάτων του για συμμετοχή στις αυξήσεις και αυτές υλοποιηθούν με επιτυχία μέσω της αγοράς, το μερίδιο του ΤΧΣ στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών θα πέσει σε μειοψηφικά ποσοστά, αρκετά κάτω από το 50%, σηματοδοτώντας την επάνοδο των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

–              Στόχος των τραπεζιτών, σημαντικών Ελλήνων κεφαλαιούχων, αλλά και ξένων επενδυτών με ήδη ισχυρή παρουσία στις ελληνικές τράπεζες, είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου να προχωρήσουν γρήγορα, αμέσως μετά τα τεστ των τραπεζών. Για να διασφαλισθεί η επιτυχία πολλών μεγάλων αυξήσεων μέσα σε μικρή χρονική περίοδο αναγκαίο είναι να διαμορφωθεί κατάλληλο χρηματιστηριακό κλίμα, όπως έγινε και πέρυσι, με τις πρώτες μεγάλες αυξήσεις των τραπεζών.

–              Το συμπέρασμα είναι ότι μια «ταλαιπωρία» της αγοράς σε χαμηλά επίπεδα τιμών είναι αναπόφευκτη για το επόμενο διάστημα, ώστε να αρχίσει ένα ισχυρό ράλι από τον Οκτώβριο, το οποίο θα επιταχυνθεί το Νοέμβριο, όταν οι τράπεζες μπουν σε τροχιά αυξήσεων κεφαλαίου.

Δεν είναι ίσως καθόλου τυχαίο, σε αυτό το πλαίσιο, ότι η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ τους τελευταίους μήνες δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένους μεγάλους ξένους «παίκτες», οι οποίοι διατηρούν τις θέσεις τους, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, και περιμένουν αυξημένες αποδόσεις το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει το “-”, σε μία κατά τα άλλα απαισιόδοξη ανάλυση για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζον Πόλσον, που μπήκε στην αύξηση της Alpha το 2013, έχει αυξήσει φέτος τις θέσεις του σε ελληνικές τράπεζες και τις διατηρούσε, σύμφωνα με τον απολογισμό του fund που διαχειρίζεται για το α’ εξάμηνο. Το Hellenic Recovery Fund του επίσης πασίγνωστου Αμερικανού διαχειριστή, Νταν Λεμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του “-” διατηρεί επίσης τις θέσεις του στην ελληνική αγορά και κατέγραψε το α’ εξάμηνο μια υπεραξία της τάξεως του 12%.

Σχετικα αρθρα

Oι πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και η άποψη της HSBC

admin

Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος

admin

Η Πορτογαλία μεταξύ κρίσης και ανάκαμψης

admin

Tα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης

admin

Εκτός αγορών μέχρι το 2030;

admin

Γιατί καθυστερούν τα δημόσια έργα τεχνολογίας;

admin

Λέντορφ: Ο νεοφιλελευθερισμός διασπά τις κοινωνίες

admin

Το δίλημμα της Μέρκελ στον κόσμο του Τραμπ

admin

O Σόιμπλε εξωθεί την Ελλάδα προς Grexit;

admin

Η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ…

admin

Οι Βρυξέλλες χάνουν την υπομονής τους με το όραμα του Brexit

admin

Νέες αποφάσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin

FT: Eνδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

admin

Η Κεντροαριστερά στη σκακιέρα…

admin

Γιατί απελάθηκε ο Γερμανός πρέσβης από τη Βενεζουέλα;

admin

Η Μέρκελ εμμένει στη μέση λύση

admin

Ο Ντράγκι θα μιλήσει επιτέλους για τον ελέφαντα στο δωμάτιο

admin

Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό κόσμο

admin