Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΧΑ «γονατίζει» για να έλθει η νέα εκτίναξη;

Το ΧΑ «γονατίζει» για να έλθει η νέα εκτίναξη;

Παρά την τελευταία, όχι ιδιαίτερα πειστική, αντίδραση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.100 μονάδες, το Χρηματιστήριο εξακολουθεί να παραπαίει και πολλοί, όπως οι σχολιαστές του “-”, λένε ότι έχει ήδη χάσει τη λάμψη του.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη, όμως, τονίζουν ότι η πορεία του ΧΑ συνδέεται άρρηκτα με αυτή των τραπεζών, γι’ αυτό και δεν θα είναι έκπληξη αν το «γονάτισμα» της αγοράς, σε επίπεδα δείκτη ακόμη και κάτω από τις 1.000 μονάδες, γίνει το εφαλτήριο για μια μεγάλη ανοδική κίνηση, πριν το τέλος του χρόνου.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται καθόλου να δούμε ένα ράλι, όπως αυτό του περασμένου χρόνου, που θα επιτρέψει, όπως και πέρυσι, να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου των μεγάλων τραπεζών. Το μόνο μείζον γεγονός της χρηματιστηριακής αγοράς φέτος, σημειώνουν, θα είναι η νέα προσπάθεια των τραπεζών να αντλήσουν σημαντικά, κατά πάσα πιθανότητα, κεφάλαια, αμέσως μετά τα τεστ ποιότητας χαρτοφυλακίου και αντοχής από τις ευρωπαϊκές αρχές. Με βάση τα σενάρια για τις τράπεζες, οι ίδιες πηγές σκιαγραφούν και το βασικό σενάριο για την πορεία της αγοράς ως εξής:

–              Τα τεστ της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής θεωρείται βέβαιο ότι θα βγάλουν ένα σημαντικό «λογαριασμό» κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να αντλήσουν περί τα 5 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα.

–              Για τους Έλληνες τραπεζίτες, η ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων δεν είναι όσο επώδυνη φαίνεται: αν, όπως αναμένεται, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτηθεί των δικαιωμάτων του για συμμετοχή στις αυξήσεις και αυτές υλοποιηθούν με επιτυχία μέσω της αγοράς, το μερίδιο του ΤΧΣ στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών θα πέσει σε μειοψηφικά ποσοστά, αρκετά κάτω από το 50%, σηματοδοτώντας την επάνοδο των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

–              Στόχος των τραπεζιτών, σημαντικών Ελλήνων κεφαλαιούχων, αλλά και ξένων επενδυτών με ήδη ισχυρή παρουσία στις ελληνικές τράπεζες, είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου να προχωρήσουν γρήγορα, αμέσως μετά τα τεστ των τραπεζών. Για να διασφαλισθεί η επιτυχία πολλών μεγάλων αυξήσεων μέσα σε μικρή χρονική περίοδο αναγκαίο είναι να διαμορφωθεί κατάλληλο χρηματιστηριακό κλίμα, όπως έγινε και πέρυσι, με τις πρώτες μεγάλες αυξήσεις των τραπεζών.

–              Το συμπέρασμα είναι ότι μια «ταλαιπωρία» της αγοράς σε χαμηλά επίπεδα τιμών είναι αναπόφευκτη για το επόμενο διάστημα, ώστε να αρχίσει ένα ισχυρό ράλι από τον Οκτώβριο, το οποίο θα επιταχυνθεί το Νοέμβριο, όταν οι τράπεζες μπουν σε τροχιά αυξήσεων κεφαλαίου.

Δεν είναι ίσως καθόλου τυχαίο, σε αυτό το πλαίσιο, ότι η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ τους τελευταίους μήνες δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένους μεγάλους ξένους «παίκτες», οι οποίοι διατηρούν τις θέσεις τους, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, και περιμένουν αυξημένες αποδόσεις το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει το “-”, σε μία κατά τα άλλα απαισιόδοξη ανάλυση για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζον Πόλσον, που μπήκε στην αύξηση της Alpha το 2013, έχει αυξήσει φέτος τις θέσεις του σε ελληνικές τράπεζες και τις διατηρούσε, σύμφωνα με τον απολογισμό του fund που διαχειρίζεται για το α’ εξάμηνο. Το Hellenic Recovery Fund του επίσης πασίγνωστου Αμερικανού διαχειριστή, Νταν Λεμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του “-” διατηρεί επίσης τις θέσεις του στην ελληνική αγορά και κατέγραψε το α’ εξάμηνο μια υπεραξία της τάξεως του 12%.

Σχετικα αρθρα

Τα (πολύ) σκληρά μέτρα που ζητάει ο Γιούνκερ

admin

Το «colpo grosso” στην Eurobank

admin

Το νόμισμα που μετρά περισσότερο είναι το αμερικανικό δολάριο

admin

Η πορεία της Τουρκίας καμπανάκι για τους Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές

admin

Επικεφαλής οικονομολόγος ΕΚΤ: Η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή από όσο νομίζουμε

admin

Η άνοδος των κεντροαριστερών ηγετών

admin

Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

admin

Σταθεροποίηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το 2014

admin

Από το καλοκαίρι και μετά θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους

admin

Η ηγεμονιστική πολιτική της Τουρκίας και οι κυρώσεις

admin

FAZ: Η Αθήνα πιέζει για χαμηλότερους στόχους

admin

Δημοκρατική αντίσταση σε μια εποχή λαϊκισμού

admin

67% περισσότερες γερμανικές κρατήσεις για Ελλάδα από Γερμανία –Αυστρία

admin

Το Bitcoin ανεβαίνει ξαφνικά και πάλι

admin

El Erian: Η αναταραχή στις αγορές είναι ευκαιρία για επιστροφή στην κανονικότητα

admin

Τραμπ και Brexit δεν είναι πια δίδυμα

admin

Βερολίνο: Δεν υπάρχει στήριξη χωρίς μνημόνιο!

admin

Πως και πότε «πέφτει» ο Erdogan!

admin