Image default
Πρώτο Θέμα

Ερχονται deals στην ακτοπλοΐα

Ερχονται deals στην ακτοπλοΐα

Με γνώμονα τη βιωσιμότητα του κλάδου, οι πιστώτριες τράπεζες λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την αναδιάρθρωση του κλάδου της ακτοπλοΐας, που βαρύνεται με υποχρεώσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Έτσι φαίνεται πως είναι πια μονόδρομος η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων που θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στον σκληρό ανταγωνισμό αλλά και στα υψηλά έξοδα λειτουργίας προσελκύοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς: «Οι συγχωνεύσεις θα κάνουν πιο αποδοτικές και ανταγωνιστικές τις εταιρείες, ενώ παράλληλα θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, καθώς θα ανοίξει ο δρόμος για σταθερή ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης», ενώ υπογραμμίζουν ότι η συγκέντρωση δυνάμεων θα λειτουργήσει καταλυτικά στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην εξοικονόμηση πόρων.

Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν πεισθεί για την ανάγκη μεγαλύτερων σχημάτων στον κλάδο της ακτοπλοΐαςλόγω της τεράστιας έκθεσήςτων ακτοπλοϊκών εταιρειών σε δανεισμό.

Ενδεικτικά, μόνο οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες του χώρου (Μινωικές, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ και Attica Group) είχαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 συνολικά δάνεια που άγγιξαν τα 850 εκατ. ευρώ. Τα θετικά αποτελέσματα που είχε το παράδειγμα της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ – Attica Group στην Αδριατική και στη γραμμή του Ηρακλείου Κρήτης, όπου οι δύο εταιρείες μείωσαν σημαντικά τις ζημίες προηγούμενων ετών θεωρείται φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον του κλάδου.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Στο επίκεντρο των σεναρίων που κυκλοφορούν βρίσκεται ο όμιλος της Attica Group που ελέγχει την BlueS tar και την Super fast Ferries, ο οποίος φέρεται να έχει πραγματοποιήσει επαφές με την ΑΝΕΚ Lines διερευνώντας το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζεται να συνομιλεί με το αμερικάνικο κεφάλαιο Fortress Investment Group LLC που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων για την παραχώρηση ποσοστού στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Από την πλευρά της η Hellenic Seaways, προχωρεί στην πώληση πλοίων και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζει τη συγχώνευσή της με μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ενσωμάτωση της σε μεγαλύτερο σχήμα και συγκεκριμένα σε αυτό της Attica και της ANEK σκέφτεται η ΝΕΛ (Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου), η οποία παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει διαθέτει μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την εκτέλεση δρομολογίων μεταξύ άλλων σε γραμμές του Βόρειου Αιγαίου.

Άγνωστό είναι προς το παρόν τι σκέφτεται να κάνει ο μεγαλομέτοχος των Μινωικών γραμμών Emmanouel Grimaldi, παρότι εδώ και πολύ καιρό έχει δηλώσει πως θέλει να αποχωρήσει από την Hellenic Seaway, στην οποία κατέχει το 33%. Από την άλλη πλευρά αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την παραμονή της μετοχής της εταιρείας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Πέρα από τις συγχωνεύσεις όμως τα σχέδια των τραπεζών περιλαμβάνουν ένα πακέτο παράλληλων δράσεων όπως η μείωση της ταχύτητας των πλοίων, οι κοινές προμήθειες καυσίμων, η πώληση πλοίων, ακόμη και η χρησιμοποίηση φθηνότερου καύσιμου.

Μείωση κόστους και ενίσχυση ρευστότητας

Η διαδικασία συγχώνευσης αναμένεται να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη των εταιρειών, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις, η διασφάλιση του ανταγωνισμού αλλά και η εξυπηρέτηση της διασύνδεσης της νησιωτικής χώρας.

Με δεδομένη την ανάγκη των εταιρειών να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους αλλά και στην εξασφάλιση νέων επενδυτικών κεφαλαίων οι ακτοπλοϊκές κάνουν

ήδη κινήσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Χαρακτηριστικά η ΑΝΕΚ φέρεται να έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την κινέζικη τράπεζα China Development Bank αλλά και με κινέζικο ναυπηγείο για την ναυπήγηση μοντέρνων πλοίων κατάλληλων για ακτοπλοϊκές μεταφορές, που θα καταναλώνουν το πολύ φθηνότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Δίνει «ανάσα» ο τουρισμός

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρυσι είναι η επιβατική κίνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της.

Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν οι προορισμοί για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ από την άλλη πλευρά μείωση εμφανίζεται στα δρομολόγια προς τη Μυτιλήνη και τα Χανιά, κυρίως λόγω της σημαντικής κάμψης του εσωτερικού τουρισμού.

Όπως όλα δείχνουν, το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, η μέση πληρότητα των πλοίων θα κυμανθεί μεταξύ 65%-70%, και αυτό χάρη στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι εν μέρει καλύπτουν και τις απώλειες από την υποχώρηση του εσωτερικού τουρισμού.

Παράγοντες της αγοράς ελπίζουν πως η φετινή χρονιά θα κλείσει στο σύνολό της με αύξηση της επιβατικής κίνησης, βάζοντας τέλος στην πτωτική πορεία των προηγούμενων χρόνων. Υπολογίζεται ότι την τελευταία τετραετία η μείωση επιβατών στην ελληνική ακτοπλοΐα έφθασε συνολικά το 37%, επηρεάζοντας άμεσα τα έσοδα των εταιρειών.

Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειώνθαλάσσιων μεταφορών το 2013 ανήλθαν σε 588,97 εκατ. ευρώ από 605,17 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012, σημειώνοντας κάμψη 2,68%. Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι ζημιές στα λειτουργικά αποτελέσματα, καθώς διαμορφώθηκαν σε 122,15 εκατ. ευρώ από ζημιές 161,3 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα προ φόρων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημιές 175,3 εκατ. ευρώ από ζημιές άνω των 200 εκατ. ευρώ το 2012.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin