Image default
Πρώτο Θέμα

Θα πέσει μέσα η Goldman Sachs;

Θα πέσει μέσα η Goldman Sachs;

Η Goldman Sachs μίλησε. Κι όταν μιλά ένας ηγέτης, οι αγορές ζυγιάζουν τα λόγια του, πόσο μάλλον αν πρόκειται για τον αμερικανικό κολοσσό που λύνει και δένει τόσο στη χρηματιστηριακή όσο και στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Η επιρροή της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας είναι ευρέως γνωστή, ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα λεγόμενά της είναι αποτέλεσμα της μέχρι τώρα πορείας της. Όταν ο μεγαλύτερος παίκτης των αγορών, εκτιμά ότι το ευρώ θα διολισθήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου, δεν χωρούν θεωρήσεις. Ειδικότερα η Goldman Sachs αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου προβλέποντας σε μεγάλη πτώση του ευρώ. Συγκεκριμένα σε διάστημα 3 μηνών βλέπει την ισοτιμία ευρώ δολαρίου στα 1,29 δολάρια ανά ευρώ. Σε 6 μήνες στα 1,25 δολάρια ανά ευρώ και σε 12 μήνες στα 1,20 δολάρια. Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Goldman Sachs ήταν για 3 μήνες 1,35 δολάρια, για 6 μήνες στα 1,34 δολάρια και για 12 μήνες στα 1,30 δολάρια ανά ευρώ.

Οι αναλυτές θεωρούν πως βασική αιτία για τη διολίσθηση του ευρώ είναι οι προσδοκίες για τύπωμα χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε κάτω από το 1,33 δολ. για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, δημιουργώντας αυτό που οι τεχνικοί αναλυτές αποκαλούν «πέρασμα του θανάτου».  Όσοι επενδυτές περίμεναν ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει άμεση και έντονη ροή από πωλήσεις stop loss απογοητεύθηκαν: η διάρρηξη του φράγματος ήταν ήπια και τακτική.

Σημειώνεται πως το ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ συνεχίζεται επί επτά  συνεχόμενες εβδομάδες και είναι το ευρύτερο χρονικά (σε διάρκεια) από το 2012. Το κοινό νόμισμα αγοράζει πλέον 1,31 δολάρια έναντι 1,39 την άνοιξη, και βρίσκεται κοντά σε χαμηλό έτους.

Ωστόσο, οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να στοιχηματίζουν υπέρ της συνέχισης της πτώσης του ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των θέσεων short από τους μεγάλους κερδοσκόπους. Σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, υπήρξαν περίπου 12.500 νέα συμβόλαια short στο ευρώ, φτάνοντας τα 138.125 συνολικά (όλα είναι θέσεις πώλησης). Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2012 και συνιστούν μια ακραία ένδειξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά συναλλάγματος είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο που εμπορεύεται τρισεκατομμύρια δολάρια σε 24 ώρες, επομένως αν το ευρώ υποχωρήσει μέχρι το 1,22 τους επόμενους έξι μήνες, τότε αυτοί που σόρταραν το ευρωπαϊκό νόμισμα θα έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη.

Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου μπορεί να βρίσκει στηρίξεις στο 1,3185, ενώ οι αναλυτές νομισμάτων των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών προβλέπουν συνέχιση της διολίσθησης του ευρώ στο 1,30. Σύμφωνα με τους ίδιους, πιθανή καθοδική διάσπαση του 1,3185 θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα επίπεδα του 1,3150 και του 1,3100. Ανοδικά οι σημαντικότερες αντιστάσεις εντοπίζονται στο 1,3230 και στο 1,3220.

Citi: Προτιμά το αμερικανικό νόμισμα

Το δολάριο έχει δοκιμάσει σημαντικά επίπεδα και αναμένεται να κινηθεί προς ακόμα υψηλότερα, ενισχύοντας τη δυναμική του έναντι των G10, επισημαίνει η Citi. Σύμφωνα με την τεχνική εικόνα του δείκτη δολαρίου, τα συνεχόμενα υψηλά ενισχύουν την ανοδική τάση, με τις επόμενες κρίσιμες αντιστάσεις να εντοπίζονται στην περιοχή 82,49-82,67. Ο τεχνικός σχηματισμός «αντίστροφη κεφαλή με ώμους» δίνει βασικούς στόχους τα 83,40 και τα 84,00.

Όσον αφορά στο USD/JPY, η Citi εκτιμά ότι η ισοτιμία θα δοκιμάσει τα 104,13 γεν, με στόχο μια πειστική διάσπαση που θα ανοίξει τον δρόμο για τα 107,50 γεν. Τέλος, όσον αφορά στο EUR/USD, η πρόσφατη συμπεριφορά αναμένεται να οδηγήσει στα 1,3105. Η Citi διατηρεί τη θέση πώλησης στο EUR/USD από το 1,3731, με τον στόχο στο 1,2750. Η Citi έχει επίσης δύο θέσεις long στο USD/JPY, με τους στόχους να είναι στα 105 και στα 110,00 αντίστοιχα.

BNP Paribas: «Παραμείνετε long στο δολάριο»

Short τοποθετήσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου συστήνει και η BNP Paribas, καθώς «οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιδρούν στην αγορά συναλλάγματος», υποστηρίζουν οι αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας σε νέα ειδική έκθεσή τους υπό τον τίτλο «USD to re-couple with macro fundamentals; How to play it?». Σύμφωνα με την BNP Paribas, τώρα που οι πιθανότητες για ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία μειώνονται, το αμερικανικό δολάριο θα πρέπει να γίνει… δεκτικό στις θετικές εκπλήξεις.

SocGen: Αργά αργά προς το 1,2 η ισοτιμία  

Σύμφωνα με τη Societe Generale (SocGen), το ισοζύγιο πληρωμών της Ευρωζώνης έδειξε ότι τον Ιούνιο οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί αγοραστές ευρωπαϊκών assets με 291,3 δισ. ευρώ. Επίσης, τα στοιχεία-ρεκόρ ίσως σηματοδοτούν την κορύφωση αυτού του κύκλου εισροών, με τα στοιχεία του Ιουλίου να είναι πιθανότατα σε χαμηλότερα επίπεδα εξαιτίας της Banco Espirito. Ακόμα, οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων ύψους 126 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο φαίνεται ότι θα κορυφώσουν και αυτές.

Οι τεράστιες εισροές κεφαλαίων αναμένεται να ανακοπούν για την ώρα, ενώ η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής για τα επόμενα τρίμηνα θα συνεχίσει να ασκεί σημαντικές πιέσεις στο ευρώ. Η Societe Generale καταλήγει λέγοντας ότι η πτώση του ευρώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνει τον Μάριο Ντράγκι χαρούμενο.

Όλα δείχνουν ότι η τάση στο ευρώ/δολάριο έχει αλλάξει. Η Societe Generale θεωρεί ότι η ισοτιμία βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής στο 1,2000. Με τη SocGen συμφωνεί και η Morgan Stanley, προβλέποντας πτώση του ευρώ στα επίπεδα του 1,20 δολ. σε ορίζοντα δωδεκαμήνου.

Αρνητική και η Nomura

Αρνητική είναι η στάση της Nomura απέναντι στο ευρώ και βασίζεται σε δύο κυρίαρχους παράγοντες: πρώτον, στην επιδείνωση των εισροών κεφαλαίων, που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αδυναμία των ευρωπαϊκών μετοχών μετά το ράλι των τελευταίων 12 μηνών, δεύτερον, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βρίσκεται πίσω από την αντίστοιχη των Fed και ΒΟΕ, οι οποίες είναι ήδη έτοιμες να αρχίσουν τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Αν η Fed εμφανιστεί πιο επιθετική στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Nomura εκτιμά ότι το EUR/USD θα βρεθεί στα 1,3000.

Credit Agricole: «Συνεχίστε τις πωλήσεις»

Το τμήμα ανάλυσης της Credit Agricole διατηρεί την άποψή του ότι το ευρώ θα πρέπει να αποτελεί στόχο πωλήσεων σε κάθε ανοδική αντίδραση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του δολαρίου Αυστραλίας. Περαιτέρω επιδείνωση της μακροοικονομικής εικόνας της Ευρωζώνης θα διατηρήσει περιορισμένες τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων και οι επενδυτές θα διώξουν τα κεφάλαια από το ευρώ, εκτιμά.

Η Credit Agricole διατηρεί τη θέση πώλησης στο EUR/USD από το 1,3780 με στόχο το 1,3300. Ανεξάρτητα από τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, που ανάγκασαν την ΕΚΤ να διατηρήσει το χαλαρό ύφος της, το ευρώ παραμένει εντός μιας βραχυπρόθεσμης πλάγιας τάσης, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της Credit Agricole.

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin