Image default
Πρώτο Θέμα

Νέες Διεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

Νέες Διεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

Υπό μια ευρύτερη έννοια, και σύμφωνα με όσα εκτιμούν κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς, το πρόσφατο deal της εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής (μέλος του ομίλου Πειραιώς) έναντι ποσού 90 εκατ. ευρώ στην γερμανική Ergo ανοίγει τον δρόμο για νέο κύκλο συμφωνιών στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Και τούτο, μεταξύ άλλων λόγων, καθώς οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τα κεφάλαιά τους και τους δείκτες επάρκειας και φερεγγυότητας εν όψει των ευρωπαϊκών stress test της ΕΚΤ βγάζουν προς πώληση θυγατρικές τους, μεταξύ των οποίων πιθανόν να βρίσκονται και οι ασφαλιστικές.

Για τις οποίες, εάν τις διατηρήσουν, ενδέχεται να χρειαστεί να στηρίξουν κεφαλαιακά εν όψει της επικείμενης προσαρμογής τους στο πλαίσιο του Solvency II έως το τέλος του 2015.Νέες καραμπόλες

Έτσι, το ενδιαφέρον των τραπεζών να ρευστοποιήσουν τις συμμετοχές τους στον ασφαλιστικό κλάδο ενδέχεται να φέρει νέες εξαγορές, νέες καραμπόλες. Με τις εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική ή Eurolife να θεωρούνται στην αγορά εκ των πιθανών στόχων ξένων ομίλων ή άλλων σχημάτων που προσβλέπουν πιθανόν και σε πρόσβαση σε μεγάλο τραπεζικό δίκτυο (προϊόντα bancassurance).

Τα μεγάλα μερίδια των ξένων

Ωστόσο, πέρα από το ενδεχόμενο να γίνουν νέες συμφωνίες, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μεγάλο μερίδιο πλέον της αγοράς έχει περάσει στα χέρια ξένων ομίλων, όπως είναι οι Interamerican, ING, Metlife, Allianz, AXA, Credit Agricole, Groupama Phoenix, Generali, ERGO, AIG, δίχως να γίνεται λόγος για ακόμα μικρότερα μερίδια. Και οι ειδικοί μιλούν για διεθνές μερίδιο που ίσως ξεπερνά το συνολικά το 50% με 55% της αγοράς. Εάν μάλιστα πουληθούν και κάποιες από τις λοιπές εγχώριες εταιρείες, γίνεται αντιληπτό ότι το ποσοστό των ξένων θα γίνει… συντριπτικό.

Τι θέλουν στην Ελλάδα;

Σε αυτό, δε, το σημείο προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα. Γιατί σπεύδουν οι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι και μπαίνουν δυνατά στην ελληνική αγορά την ώρα που η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη και οι πολίτες με το ζόρι εξυπηρετούν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους; Βλέπουν απλά ανάκαμψη της οικονομίας, έχουν λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις για την λήψη θεσμικών μεταρρυθμίσεων, προσβλέπουν σε άλλου είδους αναπτυξιακές δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς;

Διαβλέπουν στροφή στον ιδιωτικό τομέα

Όπως σημειώνουν πλευρές που παρακολουθούν την ασφαλιστική αγορά, οι ξένοι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της δημόσιας υγείας αλλά και τους φόβους των πολιτών για τις συντάξεις τους. Και θεωρούν ότι εάν εφαρμοστούν μοντέλα που ισχύουν και στο εξωτερικό υπάρχει χώρος για… «πελατεία» τόσο σε υγειονομικά-ιατρικά προγράμματα ιδιωτικής φύσεως όσο και αναφορικά με τον πυλώνα των συνταξιοδοτικών ταμείων. Ήτοι, προσβλέπουν να πουλήσουν περισσότερα συνταξιοδοτικά προγράμματα σε πολίτες που θα κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα (μέσω ανάλογων εισφορών) ώστε να καλυφθούν μελλοντικά φοβούμενοι ότι δεν θα λάβουν σύνταξη από τα υπάρχοντα ταμεία. Άρα, υπάρχουν βλέψεις από πλευράς των ξένων ομίλων για ανάπτυξη εργασιών σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό (δεύτερος και τρίτος πυλώνας), οι τραπεζοασφαλιστικές εργασίες και τα προγράμματα υγείας, ιδίως όταν δημόσια υγεία και ασφάλιση νοσούν ή κατά κάποιους καταρρέουν.

Σχετικα αρθρα

Η «Μεγάλη Τετάρτη» του Τσίπρα και οι λίστες των επικείμενων εκλογών

admin

Ιταλία: Πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι;

admin

Τρία μαθήματα για τους επενδυτές σε άστατες αγορές

admin

Η Ελλάδα δείχνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα τις δημοσκοπήσεις

admin

Markit: Η αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα επιταχύνεται με έντονο ρυθμό

admin

DW: Προβληματικές οι κοινωνικές παροχές της Ρώμης

admin

Η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί την επενδυτική έκρηξη για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες

admin

Το Grexit ίσως είναι το καλύτερο τέλος για έναν κακό γάμο

admin

Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος

admin

Οι εξαγωγές στα χρόνια της κρίσης στήριξαν την οικονομία

admin

Η αποσύνθεση της Ευρώπης

admin

Μίνι κραχ made in Turkey στο ΧΑ

admin

Οι «μαύροι κύκνοι» που απειλούν τις αγορές

admin

Αγρια κόντρα Ιρλανδίας – Ε.Ε. για την Αpple

admin

Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι σε μαινόμενη φωτιά

admin

Το Brexit επιστρέφει στο προσκήνιο

admin

Alpha Bank:Τα Μαθήματα του 2020 – Οι Καταλύτες, οι Ευκαιρίες και οι Προοπτικές του 2021

admin

Η άνοδος του ευρώ διώχνει τους επενδυτές από τις ευρωπαϊκές μετοχές

admin