Image default
Πρώτο Θέμα

«Ντέιβιντ Αϊνχορν: Ο νέος Μίδας των hedge funds»

«Ντέιβιντ Αϊνχορν: Ο νέος Μίδας των hedge funds»

Πριν από μόλις δύο χρόνια, ο Τζον Πόλσον ήταν ο βασιλιάς του σύμπαντος. Τίποτα δεν μπορούσε να νικήσει έναν από τους μεγαλύτερους λευκούς καρχαρίες των χρηματαγορών που έμοιαζε να έχει αποκτήσει το άγγιγμα του Μίδα.

Όμως, ξαφνικά, ο «γκουρού» των αγορών που έγινε διάσημος στον κόσμο της Wall Street πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο trade όλων των εποχών όταν άρχισε να σορτάρει την αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης και στη συνέχεια, τις αμερικανικές τράπεζες, φαίνεται ότι έχασε το κοκαλάκι της νυχτερίδας.

Πέρυσι, το διάσημο hedge fund του, το Advantage Plus Fund, έχασε το 51% της αξίας του, κυρίως γιατί προέβλεπε μια αμερικανική ανάκαμψη η οποία δεν ήρθε ποτέ. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο, το Advantage Plus Fund κατέγραψε ζημιές 3% διευρύνοντας τις απώλειές του από τις αρχές του έτους στο 17%. Αναγκασμένος να απολογηθεί στους πελάτες του για τα χρήματα που έχασε, ο διαχειριστής φέρεται να τους αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών του για φέτος προήλθε από το στοίχημά του στην επιδείνωση της κρίσης του ευρώ και τη διάλυση της ευρωζώνης.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο Ντέιβιντ Αϊνχορν θεωρείται ο νέος αστέρας της βιομηχανίας των hedge funds που κατάφερε να εξοβελίσει από την πρωτοκαθεδρία της αγοράς, τον Τζον Πόλσον.

Πρόκειται για έναν από τους πλέον επιτυχημένους «σορτάκηδες» της Wall Street  που στα 44 του χρόνια έγινε διάσημος όταν προέβλεψε πρώτος απ’ όλους την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Όταν ο ίδιος αναφέρεται σε μια εταιρεία, το πιθανότερο είναι πως η μετοχή θα πάρει… την κατιούσα κάτι το οποίο φαίνεται πως ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά. Μάλιστα, στο  Sohn Investment Conference, το ετήσιο συνέδριο όπου οι κορυφαίοι διαχειριστές των hedge funds μοιράζονται με τους υπόλοιπους επενδυτές τις καλύτερες ιδέες τους για trades, όλοι ανέμεναν με ανυπομονησία την ομιλία του Αϊνχορν.

«Από ότι φαίνεται έχω γίνει ρήμα» είχε δηλώσει αστειευόμενος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δείχνοντας παράλληλα, το άρθρο της Wall Street Journal με την λέξη “Eihorned” στον τίτλο.

Στην Ελλάδα, ο  ίδιος έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στην επίθεση των κερδοσκόπων της αγοράς στα ελληνικά ομόλογα.

Ωστόσο, ιδιαίτερα μετριόφρον ο Αϊνχορν, συμβούλεψε τους επενδυτές ούτε λίγο ούτε πολύ, πολύ απλά  να μην τον ακούν.

«Μην με ακούτε! Δεν έχει νόημα να με ακολουθείτε τυφλά -ή και οποιονδήποτε άλλο- σε κάποια μετοχή. Κάντε τη δική σας δουλειά», δήλωσε ο Αϊνχορν, κάτι το οποίο αποδείχτηκε προφητικό στη συνέχεια μιας και ουδείς είναι αλάνθαστος.

Στην περίπτωση του Αϊνχορν το λάθος έγινε όταν ξεκίνησε μια δημόσια μάχη με την Apple, προκειμένου να την πείσει να μοιράσει μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς της στους μετόχους.

Ο Αϊνχορν ο οποίος μέσω του fund του διαθέτει μία μειοψηφική συμμετοχή της τάξης του 0,12% στην Apple, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μία «εταιρεία-φαινόμενο, με ταλαντούχους ανθρώπους, που δημιουργούν θρυλικά προϊόντα». Όμως, αυτή τη στιγμή καταθέτοντας μήνυση εναντίον της, της ζητά να μοιραστεί με τους μετόχους της ένα μέρος από τα δισεκατομμύρια δολάρια που διαθέτει και που κρατά καλά κρυμμένα στο… σεντούκι της.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στους μετόχους της Apple, ο διαχειριστής επισημαίνει ότι η αποτίμηση της εταιρείας είναι χαμηλή, παρά τα ταμειακά διαθέσιμα των 137 δισ. δολαρίων που διαθέτει.

«Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί άλλοι μέτοχοι μοιράζονται την ίδια αγανάκτηση με εμάς, σε σχέση με τις πολιτικές διαχείρισης των κεφαλαίων της Apple. Η εταιρία διαθέτει μετρητά  ύψους 145 δολαρίων ανά μετοχή. Ως μέτοχοι, αυτά τα χρήματά σας ανήκουν».

Την περίοδο εκείνη ο Αϊνχορν, ο οποίος παρότρυνε τους μετόχους του τεχνολογικού κολοσσού να καταψηφίσουν πρόταση της εταιρείας έγινε πρωτοσέλιδο στις οικονομικές εφημερίδες.

Ωστόσο, αν και ο ίδιος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να τους πείσει εντούτοις η Greenlight Capital δεν είχε την επενδυτική επιτυχία στην οποία ήλπιζε.

«Όταν ο David Einhorn μιλά, οι αγορές τον ακούνε – Συνήθως», είχε γράψει το περιοδικό - Businessweek, το Μάρτιο στο πρωτοσέλιδό το και συνέχιζε λέγοντας ότι το “φαινόμενο Einhorn” δεν επιβεβαιώθηκε στην περίπτωση της Apple.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, η Apple άρχισε να διαμένει μέρισμα, για πρώτη φορά από το 1995 και έχει ανακοινώσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 10 δισ. δολαρίων, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Άλλες φορές πάλι ο Αϊνχορν αποδεικνύεται σωστός. Ορισμένες ιδέες του όπως η πώληση του γεν έναντι του δολαρίου και η αγορά των ιαπωνικών εταιριών κοινωνικής δικτύωσης, είχαν καλή απόδοση. Ο ιδρυτής της Greenlight Capital, πόνταρε στην κατρακύλα του γεν και έβγαλε μεγάλα κέρδη από το συγκεκριμένο trade.

«Ανοίξαμε αυτά τα trades πριν από περίπου τρία χρόνια, και για τα πρώτα δύο χρόνια, δεν είχαν καθόλου πλάκα», δήλωσε ο ίδιος στη Wall Street Journal.

Όμως, οι επενδυτές που ακολούθησαν τη συμβουλή τους να πουλήσουν τη μετοχή της Martin Marietta Materials, μιας κατασκευαστικής εταιρείας που στηρίχθηκε από τις κρατικές δημόσιες δαπάνες, έχασαν το 66% των κεφαλαίων τους. Όσο για την μετοχή της Apple αυτή έχει υποχωρήσει 16%. Κατά μέσο όρο, οι πιο σημαντικές του συμβουλές αφήνουν τον επενδυτή με απόδοση μόλις 0,7%.

Τελευταία ο «γκουρού» των αγορών, έχει βρει ενδιαφέρον σε νέες ασχολίες. Το πόκερ, είναι κάτι το οποίο βρίσκει εξαιρετικά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να ασχολείται συστηματικά με αυτό λαμβάνοντας μάλιστα μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Παράλληλα, ο Αϊνχορν δε δίστασε να καταβάλει σε δημοπρασία το ποσό των 250.100 δολαρίων για ένα μεσημεριανό γεύμα με το είδωλό του Γουόρεν Μπάφετ.

Σχετικα αρθρα

Ψυχραιμία μπροστά στον ευρωπαϊκό λαϊκισμό

admin

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ, ένα annus horribilis για την Ελλάδα

admin

Οι ιταλικές επιχειρήσεις δε χρειάζονται μια φτηνή λιρέτα τελικά

admin

Αντέχει η τουρκική οικονομία έναν πόλεμο;

admin

Τα πρώτα «σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης

admin

Τα πέντε… καυτά ερωτηματικά του Δεκεμβρίου

admin

Το γαλλικό κρατικό ξεπούλημα δεν είναι ακόμη επανάσταση

admin

Προβληματισμός για καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς

admin

Στον αέρα η αξιολόγηση…

admin

Γιατί πήγε το πετρέλαιο στα $75

admin

Χοντραίνουν το παιχνίδι οι κεντρικές τράπεζες

admin

Δυσαρεστημένοι οι Γερμανοί εξαγωγείς παρά τα ρεκόρ

admin

Η Ευρώπη ανάμεσα στον Τραμπ και τον Σι

admin

Είναι αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα»;

admin

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα σπάσει τις υποσχέσεις της

admin

Die Welt: Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

120 δόσεις: Τα κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών – Πότε θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση

admin

Οι Βρυξέλλες μπορούν να χάσουν το Λονδίνο, αλλά θέλουν να κρατήσουν τη Ρώμη

admin