Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι «πονηροί» όροι υπέρ του Σπ. Λάτση

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι «πονηροί» όροι υπέρ του Σπ. Λάτση

Μία τουλάχιστον σοβαρή περίπτωση αλλαγής όρων… εν κινήσει, με τρόπο που ωφέλησε σημαντικά την Lamda Development του Σπ. Λάτση, αποκάλυψε ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται ήδη θέμα ακύρωσης του διαγωνισμού, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ και η ανάδοχος κοινοπραξία επιμένουν ότι πρόκειται για τυπικά κωλύματα, που δεν θα εμποδίσουν το μεγάλο deal.

Ένας απαράβατος (;) κανόνας του ευρωπαϊκού δικαίου για τους δημόσιους διαγωνισμούς ορίζει ότι δεν επιτρέπονται ουσιώδεις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού μετά την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, όμως, το ΤΑΙΠΕΔ άλλαξε… τα φώτα σε έναν από τους βασικούς όρους της αρχικής προκήρυξης, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το κέρδος που θα αποκομίσουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αρχικούς όρους της προκήρυξης, για την πώληση μετοχών της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο να κρατήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να καρπωθεί ένα μέρος των κερδών από την εκμετάλλευση του σημαντικότερου παραθαλάσσιου «φιλέτου» της Μεσογείου.

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονταν για το Ελληνικό γνώριζαν εξαρχής ότι θα έπρεπε να μπουν σε ενός είδους συνεταιρισμό με το Ελληνικό Δημόσιο, με το οποίο θα μοιράζονταν τα κέρδη από την εκμετάλλευση. Επιπλέον, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής που θα διατηρούσε, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το Δημόσιο θα είχε και τα ανάλογα δικαιώματα μετόχου μειοψηφίας, που απορρέουν από το νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών. Πιθανόν, λοιπόν, αυτός ο όρος του διαγωνισμού να μέτρησε αρνητικά στους υπολογισμούς των ενδιαφερόμενων, ίσως μάλιστα κάποιοι εξ αυτών να μην εκδήλωσαν τελικά το ενδιαφέρον τους, συνεκτιμώντας και αυτό τον όρο.

Μετά την υποβολή των προσφορών, όμως, ο όρος αυτός αναθεωρήθηκε! Ορίσθηκε, ειδικότερα, ότι το Δημόσιο θα έχει μόνο δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη του αναδόχου, λαμβάνοντας το 30% των κερδών, αφού όμως πρώτα ο ανάδοχος πετύχει απόδοση κεφαλαίου 15%! Πρόκειται, βεβαίως, για μια σκανδαλωδώς ευνοϊκή αλλαγή, αφού το Δημόσιο δεν θα έχει δικαιώματα μετόχου, ενώ η συμμετοχή του στα κέρδη μετατίθεται στο μακρινό μέλλον, αφού θα περάσουν πολλά χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος της απόδοσης κεφαλαίων του 15%, ακόμη και αν η ανάδοχος κοινοπραξία αποφύγει τα «κόλπα» τεχνητής μείωσης της κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτή η τροποποίηση συνιστά παραβίασης της εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφού δεν επιτρέπουν τροποποίηση ουσιωδών όρων της σύμβασης που περιλαμβάνονται στην δημοσιευμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εάν δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης.

Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Δ. Στρατούλης με χθεσινές του δηλώσεις, ζητούν ήδη να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για το Ελληνικό. Σε μια ευνομούμενη χώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα συνέβαινε, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ και η κοινοπραξία της Lamda Development επιμένουν ότι τα «τυπικά» κωλύματα σύντομα θα ξεπερασθούν…

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας άλλαξε τον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου 

admin

Ψάχνει στηρίγματα το ελληνικό χρηματιστήριο

admin

Λεφτά υπάρχουν. Αλλά για ποιους;

admin

FT: Τα ελληνικά ομόλογα στα πιο κερδοφόρα στοιχήματα του 2019

admin

Το γερμανικό φορτίο του Ντράγκι τον ακολουθεί στην Ουάσινγκτον

admin

Ζυμώσεις για τη διαδοχή Μέρκελ

admin

Η ΕΚΤ αντιμέτωπη με τρεις μηνύσεις για την ποσοτική χαλάρωση στη Γερμανία

admin

Η μανία των ψηφιακών νομισμάτων είναι μια φούσκα υπό παραγωγή

admin

Τα «καλά νέα» της ελληνικής οικονομίας και τα ερωτηματικά για το μέλλον

admin

Τι θα σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

10 χρόνια από την κατάρρευση Lehman Brothers:Πώς η κρίση ακινήτων έγινε παγκόσμια κρίση

admin

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι λαϊκιστές ψάχνουν τον επόμενο στόχο

admin

Το Brexit της Τερέζα Μέι πάντα θα ήταν σκληρό

admin

Γιατί η Amazon δεν κατέκτησε την Κίνα…

admin

Σύνοδος “Brexit”: οι βασικές διαφορές δεν έχουν ακόμη επιλυθεί

admin

Η κυβέρνηση της Κίνας θυμίζει κάτι από το οργουελικό «1984»

admin

Ανοδική μεταστροφή για τη βιομηχανία πλαστικής συσκευασίας, το 2013

admin

Ο γεωπολιτικός αντίκτυπος του φθηνού πετρελαίου

admin