Image default
Πρώτο Θέμα

Τραπεζικά stress test: Πού θα κάτσει η… μπίλια;

Τραπεζικά stress test: Πού θα κάτσει η… μπίλια;

Σε περιβάλλον… χαμηλής ορατότητας κινείται ο τραπεζικός κλάδος, καθώς εισέρχεται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διπλών ευρωπαϊκών ελέγχων (ποιότητας χαρτοφυλακίου και τεστ αντοχής).

Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι τα τεστ δεν θα επιφυλάξουν αρνητικές εκπλήξεις, όμως στο ΧΑ επανήλθαν οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη FTSE να κλείνει με απώλειες σχεδόν 3,5% και να βρίσκεται 25% χαμηλότερα από την «κορυφή» του εξαμήνου.

Οι επενδυτές στο ΧΑ φαίνεται ότι εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χρειασθούν οι τράπεζες σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι τράπεζες που θα βρεθούν με κεφαλαιακές ελλείψεις, αρχικά θα κληθούν να καλύψουν τις «τρύπες», που θα προκύπτουν σύμφωνα με το βασικό σενάριο της άσκησης, ενώ θα έχουν μεγαλύτερη περίοδο για να καλύψουν κενά, σύμφωνα με το ακραίο σενάριο.

Μέσα στο καλοκαίρι, επικράτησε ακατάσχετη… νουμερολογία, σε σχέση με τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες, που θα κληθούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες. Τα ποσά των προβλεπόμενων αυξήσεων κεφαλαίου, που έδιναν στη δημοσιότητα αναλυτές και δημοσιογράφοι, κινούνταν σε μεγάλος εύρος διακύμανσης, ξεπερνώντας ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Μάλιστα, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να διαψεύσουν, κατόπιν ερωτημάτων της Επ. Κεφαλαιαγοράς, σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι διοίκησης γνώριζαν ήδη τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Σε αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις, αποφεύγοντας επίσημους ή ανεπίσημους σχολιασμούς για τα τεστ και τα πιθανά αποτελέσματά τους. Πάντως, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση περιμένει ότι θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Ολοκληρώνεται οριστικά η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Μέσα στους επόμενους μήνες! Κι έτσι θα αποκατασταθεί η ρευστότητα της οικονομίας πλήρως. Γιατί η έλλειψη αυτή επιδείνωσε πολύ την ύφεση. Ενώ η αποκατάσταση της ρευστότητας, θα δώσει μεγάλη έμφαση στην ανάκαμψη που τώρα αρχίζει. Κι αυτό δεν είναι υπόθεση του μέλλοντος. Θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, οριστικά πλέον».

Αναλυτές ξένων οίκων, πάντως, δημοσιεύουν συνεχώς εκθέσεις, που αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικές οι εκθέσεις της Deutsche Bank, της JP Morgan και της Mediobanca, που δόθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα. Όλες υποβαθμίζουν τον κίνδυνο να χρειασθούν νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες μετά τους ελέγχους. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η δυνατότητα που θα έχουν οι τράπεζες να «μετρήσουν» στα κεφάλαιά τους τον αναβαλλόμενο φόρο στο σύνολό του, αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ήδη γίνει φέτος, σχεδόν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο να χρειασθούν νέες αυξήσεις οι ελληνικές τράπεζες.

Πολλοί αναλυτές, πάντως, παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά σε τέτοιες αισιόδοξες εκτιμήσεις, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι δεν αποκλείεται να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις, όχι μόνο για ελληνικές τράπεζες. Αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, πρόκειται για τους πρώτους ελέγχους που θα γίνουν με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πριν αναλάβει το ρόλο του επόπτη των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης. Και οι αγορές, όπως λένε πολλοί αναλυτές, δεν θα πεισθούν για τη σοβαρότητα των ελέγχων, αν δεν δουν ότι αρκετές τράπεζες περνούν «κάτω από τον πήχυ»…

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός: Φόβοι ότι θα αφανίσει χρηματιστηριακή αξία $400 δισ. στην Κίνα

admin

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την αγορά ακινήτων μετά από μία δεκαετία κρίσης

admin

Ο Τράμπ «τεντώνει το σκοίνι»…

admin

O Ερντογάν στο απόγειο της δόξας του

admin

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημασία για τις ευρωπαϊκές αγορές χρέους

admin

Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία σε πρωτοφανή επίπεδα

admin

Η ακύρωση του Σένγκεν δε θα κάνει την Ευρώπη πιο ασφαλή

admin

Μητσοτακης – Höttges «φέρνουν» επενδύσεις μεσω ΟΤΕ

admin

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο;

admin

Η Ευρώπη αλλάζει πρόσημο

admin

«Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα»

admin

Τι θα κάνουν ΕΚΤ και BoJ αυτή την εβδομάδα

admin

Τα τρία κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία

admin

Η απειλή των λαϊκιστών για το μέλλον της Ευρώπης

admin

Περιμένοντας τους τροϊκανούς….

admin

Σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις το 2017-Οι πρωταθλητές

admin

Πτώση 0,87% και πολύ χαμηλός τζίρος-Aπώλειες 2,46% στις Τράπεζες

admin

Ευκαιρίες και εμπόδια στα Σκόπια -9 Ελληνες επιχειρηματίες εξηγούν τι είδαν με τον Τσίπρα

admin