Image default
Πρώτο Θέμα

Το Χ.Α., τα ανοικτά μέτωπα και η απουσία των ξένων

Το Χ.Α., τα ανοικτά μέτωπα και η απουσία των ξένων

Σε κομβικό σημείο έχει εισέλθει η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία φαίνεται πως δεν έχει τη δυναμική για να κάνει την υπέρβαση. Αυτό που λείπει από το Χ.Α. είναι τα «φρέσκα» κεφάλαια, που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν προς το θετικότερο η εικόνα, τουλάχιστον προσώρας.

Όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα στη χρηματιστηριακή πιάτσα να αναρωτιούνται τις πταίει; Η αγορά αδυνατεί να προεξοφλήσει, έχει χάσει την ορατότητά της και έχει παγιδευτεί στις τραπεζικές και πολιτικές εξελίξεις; Γιατί, αφού θεωρητικά η ελληνική οικονομία πέρασε τις καταστροφές, προσβλέπει σε θετικό ΑΕΠ, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν δύο φορές, το χρηματιστήριο βρίσκεται στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2011; Φταίνε μόνο τα stress test και ο φόβος για νέα, τρίτη στη σειρά, ΑΜΚ; Το Χ.Α. ανησυχεί μόνο για την οικονομική και πολιτική πορεία της χώρας;

Έχουμε να κάνουμε απλά με κλασικό program trading, δηλαδή με κινήσεις που σχετίζονται με τα γνωστά ζητήματα που αποτελούν «πληγή» για το Χ.Α. (τραπεζικά stress test, πολιτικός κίνδυνος, παλινωδίες με θέματα τύπου ΕΝΦΙΑ, υψηλή φορολογία, χαμηλές συναλλαγές, διστακτικότητα από πλευράς διεθνών επενδυτών κ.λ.π.) και μένει να φανεί εάν ολοκληρώθηκε (ή ολοκληρώνεται) ο κύκλος πωλήσεων των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων, που ήρθε μετά την αντίδραση δεικτών και μετοχών-σηματωρών, και τη στιγμή που ξένοι επενδυτικοί οίκοι έβλεπαν θετικότερα την αγορά; Ή μήπως κάποια funds ήθελαν να τραβήξουν χαμηλότερα τα χαρτιά –ή και να τα κρατήσουν σε κάποια συγκεκριμένα επίπεδα βάζοντας προσωρινό stop στην αντίδραση– προκειμένου ακολούθως να προβούν σε κάποια ανοδική σπέκουλα αφού πρώτα έχουν κάπως «κουνήσει το δέντρο».

Βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, για μία ακόμα φορά κυκλοφορούν στους διαδρόμους των χρηματιστηριακών γραφείων συνωμοσιολογικά σενάρια για τη δράση των ξένων που κατά το δοκούν επιχειρούν να ανεβάσουν ή να ρίξουν τις αποτιμήσεις. Πλην όμως, σε μια αγορά ρηχή και ελεγχόμενη από μερικές δεκάδες κωδικούς και hedge funds επόμενο είναι να εξυφαίνονται τέτοια σενάρια και να αναζητούν οι άνθρωποι του χώρου «τι μπορεί να κρύβεται πίσω από κινήσεις στο ταμπλό, τραβήγματα, άτσαλα χωσίματα ή αναλύσεις».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και αν δεν βρέθηκε η αγορά στη δίνη ενός… σεναρίου που ήθελε τα τραπεζικά χαρτιά, και σε δεύτερο χρόνο τα blue chips, να κρατάνε δυνάμεις για έναν επόμενο γύρο αντίδρασης ή καλλωπισμού με αφορμή κάποιες θετικές εξελίξεις (ακόμα και το road show στο City μνημονεύεται…) ή αναλύσεις, αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα και ίσως αποτελέσει καταλύτη για τη συνέχεια είναι ότι το Χ.Α. δείχνει μάλλον να… πελαγοδρομεί σε ένα ευρύτερο πλέγμα συσσώρευσης.

Θεωρητικά, τόσο το Χ.Α. όσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε διαδικασία βραχυπρόθεσμης διόρθωσης (τα ευρωπαϊκά με κύρια αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη) μετά από μια απόλυτα αναμενόμενη ανοδική κίνηση, απόρροια προηγηθείσας διόρθωσης. Αλλά από την άλλη πλευρά, αφενός πυκνώνουν και πάλι οι αναφορές ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η όποια ανοδική κίνηση, αφετέρου ο DAX τείνει να κλείσει μεγάλο μέρος της ψαλίδας που άνοιξε με την πτώση από τις 10.000 μονάδες προς τις 8.900 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, με τη σειρά του βρίσκεται, κατά τους ειδικούς πάντα, σε εμφανή σχηματισμό συσσώρευσης για περισσότερο από 10 μήνες σε εύρος που δεν ξεπερνά το διπλό χαμηλό όριο-πυθμένα των 1.066,54 (19/5) – 1.047,21 (8/8) και τις τοπικές κορυφές έτους των 1.323 (3/4) – 1.323,90 (10/6). Βέβαια, αυτή είναι η μεγαλύτερη εικόνα, με τη μικρότερη, και πιο πρόσφατη, να ορίζει τα όρια κάπου στις 1.050-1.100 και 1.185-1.220 μονάδες, άντε προς το 1.240-1.260. Πλην όμως, μέσα σε αυτά τα όρια των 250-300 μονάδων ή των περίπου 80-100 μονάδων στο πιο μικρό «κάδρο τιμών», το Χ.Α. έχει δώσει κάμποσες διακυμάνσεις και διαδρομές, έχει δώσει τουλάχιστον 3 σημαντικά διορθωτικά κύματα και άλλες τόσες ισχυρές ανοδικές αντιδράσεις, όπως και μικρότερου μεγέθους ταλαντώσεις, κατά συνέπεια και ευκαιρίες για μεροκάματο προς τη long ή short κατεύθυνση. Εσχάτως δε, επί περίπου έναν μήνα, ο Γ.Δ. παίζει σε ένα «κουτάκι» 50-70 μονάδων, με τον FTSE 25 να κινείται σε ένα εύρος 15-25 πόντων, χωρίς να αλλάζει το παραμικρό από την πολύμηνη συσσώρευση αλλά και από τον τελευταίο σχηματισμό, που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου (όταν η αγορά βρέθηκε κάτω των 1.050 μονάδων).

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι παιχνίδι κάνουν μια χούφτα κωδικών με το εγχώριο retail να φοβάται, να είναι μαζεμένο ή να μένει εκτός νυμφώνος.

Έτσι, σε γενικές γραμμές η μεγάλη εικόνα μυρίζει… συσσώρευση, δίχως ακόμα όμως να έχει διαφανεί πότε θα έρθει η διαφυγή, κυρίως όμως προς το ποια κατεύθυνση θα συμβεί αυτό. Το κατά πόσο όσα συμβαίνουν ή εξυφαίνονται σε εσωτερικό και παγκόσμιο επίπεδο θα διαφανούν άμεσα στον ορίζοντα και πώς αυτά θα επηρεάσουν και την πορεία του Χ.Α., είναι ένα κρισιμότατο ερώτημα που για την ώρα όμως είναι μάλλον δύσκολο να απαντηθεί. Εξ ου και οι παίκτες, οι άνθρωποι της αγοράς, κινούνται ακόμα με τη λογική της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης, μένουν σε αυτά τα όρια και ακολουθούν και τη λογική του day by day και μετά… βλέποντας και κάνοντας. Δεδομένων αυτών, οι όποιες κινήσεις εξαντλούνται αναγκαστικά σε διακυμάνσεις, στο «πάνω» και στο «κάτω» συγκεκριμένων μετοχών και δεικτών, σχεδόν αποκλειστικά της μεγάλης, άντε και λιγοστών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από εκεί και πέρα, βέβαια, όπως η αγορά βρέθηκε εκ νέου ενώπιον του κινδύνου να δοκιμάσει και να χάσει τις 1.140-1.150 μονάδες, επίπεδο που κατάφερε να διατηρήσει σε γενικές γραμμές, έτσι και επιχείρησε να προσεγγίσει και να διασπάσει τις 1.200 μονάδες, όριο που τελικά για την ώρα φάνηκε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο.

Το κατά πόσο οι εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις δώσουν για άλλη μια φορά την ευκαιρία στους βραχυπρόθεσμους long να δοκιμάσουν εκ νέου την ανοδική διαφυγή, είναι κάτι που θα φανεί προσεχώς. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον δεν έχουμε απρόοπτα, σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης στο Χ.Α. εμφανής είναι η διάθεση να… δοκιμαστούν και πάλι οι 1.200 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, από τεχνικής πάντα οπτικής, είναι η υπέρβαση των 1.185 μονάδων. Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η όποια διάθεση αναστροφής σχετιζόταν με την εικόνα των διεθνών αγορών, την επιβεβαίωση της σημαντικής –παρότι βραχυπρόθεσμης/μηνιαίας– στήριξης για τον Γ.Δ. στις 1.150 μονάδες και για τον 25άρη στις 370/372 μονάδες, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού στο εύρος των 160-165 μονάδων, την επιβεβαίωση στηρίξεων για μετοχές-σηματωρούς με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Εθνικής στα 2,50 ευρώ, τη ρηχότητα της ελληνικής αγοράς, την αξιολόγηση του S&P, τη στάση των ξένων απέναντι στις τράπεζες και τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο road show του Λονδίνου, κ.λ.π.

Επίσης, δεν λησμονούν να αναφέρουν ότι παρά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα του τελευταίου τριμήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις ανησυχίες για πτώση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1.000 μονάδες, οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σταθερά με την πλευρά των αγοραστών στο Χ.Α. βάζοντας περισσότερα κεφάλαια από όσα αποσύρουν κάθε μήνα. Τουλάχιστον οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που πρώτοι από όλους πούλησαν τα blue chips την περίοδο Απριλίου-Μαΐου με εκροές 250 εκατ. ευρώ, είναι έκτοτε επί τρεις συνεχόμενους μήνες καθαροί αγοραστές τόσο στο σύνολο της αγοράς (145 εκατ. ευρώ) όσο και στον FTSE Large Cap 25 (97 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, κατά την άλλη πλευρά των ανθρώπων της αγοράς, της κάστας δηλαδή των επιφυλακτικών, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, ανεξαρτήτως τελικού προσήμου του Γενικού Δείκτη, οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά υποφέρει από την ανυπαρξία φρέσκων αγοραστών που θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους βραχυπρόθεσμους ξένους να μειώσουν θέσεις, κάτι που φαίνεται να επιδιώκουν.

Και επειδή το φρέσκο χρήμα δείχνει από δύσκολο έως ακατόρθωτο να εισρεύσει από τους εγχώριους «κωδικούς λιανικής» (εδώ και πολύ καιρό αποτελούν από σπάνιο έως απόλυτα συλλεκτικό είδος εάν εξαιρέσουμε τους ξένους κωδικούς που κάτω από τον μανδύα τους κρύβουν εγχώριους παίκτες και επιχειρηματίες), χρειάζονται οι ανάλογες θετικές εξελίξεις προκειμένου νέα ξένα χαρτοφυλάκια να «ξαναδούν» το Χ.Α. Και δεν γίνεται λόγος μόνο για μια αναβάθμιση, αλλά κυρίως για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, με την πολιτική σταθερότητα ή… αστάθεια, με τα τραπεζικά stress tests, με την δημοσιονομική εικόνα, κυρίως όμως με τα «κόκκινα δάνεια», την υπερφορολόγηση κ.λ.π.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται το ίδιο χρήμα και η ημερήσια τάση θα διαμορφώνεται από τις διαθέσεις των ενεργών παικτών, το κλίμα στις διεθνείς αγορές και τις εξελίξεις στην εγχώρια κεντρική πολιτική σκηνή. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι αποφάσεις που θα πάρουν οι εγχώριες τράπεζες όσον αφορά στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, με αρκετές εισηγμένες είτε να αναγκάζονται σε εσπευσμένες ΑΜΚ είτε να αποχωρούν από το ταμπλό του Χ.Α., ο χρησμός του οίκου FTSE για την κατηγοριοποίηση του Χ.Α, που αναμένεται μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με το triple witching Σεπτεμβρίου, ενώ το ίδιο διάστημα θα έχει λάβει χώρα το road show στο Λονδίνο αλλά και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή μη της Σκωτίας, ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά γενικότερα της Ευρώπης και της… παγκοσμιοποίησης.

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin