Image default
Πρώτο Θέμα

Η Οδύσσεια του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε

Η Οδύσσεια του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε

Από προχθες Δευτέρα και για πάνω από έναν μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να… μπαίνουν και να βγαίνουν στο  Ίντερνετ ώστε να βάζουν τους προσωπικούς κωδικούς τους στο Τaxisnet και να βλέπουν κάθε φορά το ποσό της οφειλής τους, εάν αυτό… μεταβλήθηκε, καθώς και το ποσό και την ημερομηνία της επόμενης δόσης, προκειμένου να μη χάσουν τον λογαριασμό.

Η οργάνωση του υπουργείου Οικονομικών επί ημερών Γκίκα Χαρδούβελη είναι πέρα από κάθε φαντασία, οπότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι πάνω από έναν υπολογιστή…  Όπως προκύπτει από τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ εξελίσσεται πλέον σε Οδύσσεια. Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να μπουν στο Taxisnet με τους κωδικούς τους 6,8 εκατομμύρια ιδιοκτήτες για να ψάξουν να βρουν το νέο εκκαθαριστικό τους.  Όμως, ενδέχεται να μην είναι έτοιμα ΟΛΑ τα εκκαθαριστικά! Άρα κάποιος μπορεί να βλέπει εκκαθαριστικό, αλλά να είναι το παλαιό που εκδόθηκε 30 Ιουλίου και δεν ισχύει πια, γιατί προβλέπει πληρωμή σε 5 δόσεις. Αυτό που θα δουν πρέπει πλέον να γράφει «πληρωμή σε 6 δόσεις», με τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου 2015. Αν αυτό δεν συμβεί, πρέπει να μπουν ξανά την επόμενη μέρα, για να δουν αν αναρτήθηκε το σωστό εκκαθαριστικό. Η ΓΓΔΕ λέει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για δυο ημέρες ακόμη, μέχρι να «κατέβουν» όλα τα παλαιά εκκαθαριστικά και στη θέση τους να «ανέβουν» τα καινούργια.

Διορθώσεις

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στις 15-16 Σεπτεμβρίου δεν θα είναι αυτά που ισχύουν.  Όσοι είχαν λόγους να ελπίζουν πως το ποσό οφειλής θα μειωθεί θα απογοητευτούν, γιατί δεν θα έχουν ακόμη υπολογιστεί σε αυτά που βλέπουν οι διορθώσεις στον υπολογισμό του φόρου, και η συνολική οφειλή θα είναι ίδια με εκείνη της 30ής Ιουλίου. Για όσους έχουν κάποιο από τα 600.000 ακίνητα στις περίπου 4.000 περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων, τα εκκαθαριστικά θα αλλάξουν τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο θα γίνει και για όσους έχουν ακίνητα στην Κεφαλλονιά ή σε σεισμόπληκτες περιοχές ή διατηρητέα ιστορικής αξίας, τα οποία πλέον απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, θα περαστούν και οι εκπτώσεις 50% στον συμπληρωματικό φόρο, σε όσους την δικαιούνται. Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν δεν θα έχει αλλάξει ως τότε, είτε δικαιούνται εκπτώσεις είτε όχι.

Η πρώτη πληρωμή

Εφόσον περάσουν τη διαδικασία αυτή, για τους ίδιους ή και για τους οικείους τους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον την πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό έως τις 30 Σεπτεμβρίου το αργότερο. Από το εκκαθαριστικό θα βρουν την ταυτότητα οφειλής, με την οποία θα γίνει η πληρωμή στην τράπεζα. Αν αφήσουν όμως και οι 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες την πληρωμή για την τελευταία ημέρα, θα ταλαιπωρηθούν, γιατί στις 30 Σεπτεμβρίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα και τη β’ δόση φόρου εισοδήματος περίπου 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Στα εκκαθαριστικά για πληρωμή έως 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα έχει υπολογιστεί καμία έκπτωση για όσους ζουν με χαμηλό εισόδημα, είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, είχαν κλειστά ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή έχουν ξενοδοχειακά κτίρια κ.λ.π. Αυτό δεν τους απαλλάσσει όμως από την υποχρέωση να πληρώσουν ό,τι γράφει το εκκαθαριστικό τους έως την 30ή Σεπτεμβρίου. Μετά που θα πληρώσουν και πριν από το τέλος Οκτωβρίου, η ΓΓΔΕ θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει κατά περίπτωση κάθε δικαιούχος έκπτωσης για να του υπολογιστεί η έκπτωση. Αυτό σημαίνει νέες περιπέτειες και διαδικασίες με δικαιολογητικά κ.λ.π.

Αν καταφέρουν να βγάλουν άκρη, τα εκκαθαριστικά τους θα αλλάξουν και πάλι, ώστε στις 30 Οκτωβρίου να πληρώσουν μικρότερη δόση.

Ποιοι γλυτώνουν

Όλα αυτά γίνονται, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου με τον ΕΝΦΙΑ να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά, ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ του 2013, κατά μέσο όρο 20%.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι από τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ προαναγγέλλουν και νέες στο μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

1) Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και στο 2014. Η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκατ. φορολογούμενους.

2) Προβλέπεται μείωση κατά 20% στον φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Η μείωση αυτή αφορά σε περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%.

3) Καταργήθηκε η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και αντικαταστάθηκε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

4) Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύνθηκε η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε τρίτεκνες, πολύτεκνες αλλά και οικογένειες με ανάπηρα μέλη.

5) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια –από τον τελευταίο σεισμό– στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας.

6) Μειώνεται η φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων (σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά κτίρια) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

7) Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμπλήρωσης του εντύπου Ε με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού –τετραγωνιδίου– και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Η Ελλάδα και πάλι ένας από τους πέντε κινδύνους της Ευρώπης

admin

Πόσο «κοστίζουν» στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων»

admin

Η Μεγαλύτερη Ύφεση… είναι τώρα…

admin

Το μεγάλο bazooka του Μάριο Ντράγκι αποδεικνύεται σφεντόνα

admin

Folli Follie: Η τρύπα των 2 δισ. και… άλλα πολλά ερωτήματα!

admin

Μέσα στον Δεκέμβριο θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα…

admin

DW: Απολογισμός-αποχαιρετισμός Ντράγκι

admin

Βρετανία: Ξεκινά επίσημα ο πιο απρόβλεπτος προεκλογικός αγώνας

admin

Ο πολιτικός μαραθώνιος της Γαλλίας

admin

Οι ΗΠΑ εξελίσσονται σε μια οικονομία πετρελαίου

admin

Γερμανικός Τύπος: Κοτζιάς, το πρώτο επώνυμο θύμα της ενδοκυβερνητικής διένεξης

admin

Ο λαϊκισμός καραδοκεί στην εκλογική χρονιά της Λατινικής Αμερικής

admin

Για την Ευρώπη, δεν υπάρχει παράκαμψη της δημοσιονομικής ένωσης

admin

Τσακαλώτος: Αν έμενα υπουργός Οικονομικών για ακόμη 3-4 χρόνια…

admin

Βρετανία και ΕΕ στα πρόθυρα συμφωνίας

admin

Η πλατφόρμα του Brexit της Τερέζα Μέι

admin

Παιχνίδια πολέμου

admin

Ο Πούτιν είναι μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από την Isis

admin