Image default
Πρώτο Θέμα

Η τελευταία… ζαριά του Ολάντ

Η τελευταία… ζαριά του Ολάντ

Μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης» βρίσκεται η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Την ώρα που δεν έχει κάτσει η σκόνη από την πολιτική κρίση που οδήγησε στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας διαρκώς επιδεινώνονται. Πριν λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση διόρθωσε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, προβλέποντας ένα συν της τάξης του 0,5%. Και το έλλειμμα, όμως, αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 4%, αντί του προβλεπόμενου 3,8%.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με τη δημοτικότητά του διαρκώς να μειώνεται, ο Φρανσουά Ολάντ βάζει την κυβέρνηση του στην κρίση της Εθνοσυνέλευσης, ζητώντας την Τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης για να ισχυροποιήσει τη θέση του.

Ο γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να βάλει σε σειρά τους αποκλίνοντες βουλευτές, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μικρότερης έκτασης ανταρσία από το αριστερό στρατόπεδο του κόμματος.

Η δημοτικότητα του Ολάντ έχει πέσει, στη μέση της θητείας του, στο ναδίρ για γάλλο πρόεδρο μεταπολεμικά. Οι κυβερνήσεις του δεν έχουν καταφέρει να δώσουν πνοή στην οικονομική ανάκαμψη ή να μειώσουν την ανεργία ενώ οι στόχοι για δημοσιονομική εξυγίανση αναβάλλονται, προκαλώντας τη δυσφορία του Βερολίνου.  Η παραδοχή πως οι στόχοι για ανάκαμψη της βαλτωμένης οικονομίας δεν θα επιτευχθούν δείχνει πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

Ήδη, βουλευτές των Σοσιαλιστών του αριστερού στρατοπέδου έχουν δείξει πως πρόκειται να απέχουν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Τρίτη. Ο κίνδυνος από την ανταρσία ρίχνει την σκιά του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται τις διαρροές ώστε να χρησιμοποιήσει την ψηφοφορία ως χαρτί για να θέσει υπό έλεγχο το κλίμα στο Παρίσι.

Ο αριθμός των πιθανών ανταρτών κυμαίνεται, τη Δευτέρα, γύρω στους 30. Στην περίπτωση που η κίνηση αποτύγχανε, ο Ολάντ θα έπρεπε είτε να διορίσει νέο πρωθυπουργό (τρίτο στη σειρά) ή να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές -κάτι που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε Βατερλώ τους Σοσιαλιστές, την ώρα που η Λεπέν του Εθνικού Μετώπου καραδοκεί.

Η ψήφος εμπιστοσύνης της Τρίτης είναι το πρώτο βήμα στην αντεπίθεση του Ολάντ. Δύο ημέρες αργότερα, ο γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά να ξανακερδίσει τις καρδιές των Γάλλων με τηλεοπτική συνέντευξη εφ’όλης της ύλης που θα κρατήσει τρεις ώρες.

Έπειτα, η δοκιμασία θα συνεχιστεί από τον ίδιο τον Βαλς που θα πάει το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο γάλλος πρωθυπουργός θα καλέσει το Βερολίνο να κρατήσει χαμηλούς τόνους ενώπιον της «βραδύτητας» που δείχνει το Παρίσι στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών του μεγεθών.

Σχετικα αρθρα

La Stampa: Γιατί ευνοείται η αγορά των ελληνικών ομολόγων

admin

10 χρόνια από την κατάρρευση Lehman Brothers:Πώς η κρίση ακινήτων έγινε παγκόσμια κρίση

admin

Διστακτικοί και απαισιόδοξοι εφέτος τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

admin

«Tρεκλίζει» ο κινέζικος «δράκος»

admin

DW: Δεν υπάρχει δικαίωμα στην απόσχιση της Καταλονίας

admin

Βερολίνο: Σημαντικό ότι το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία

admin

Πώς μας επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές

admin

Folli Follie: Η τρύπα των 2 δισ. και… άλλα πολλά ερωτήματα!

admin

Αύξηση της απασχόλησης σε εννέα βιομηχανικούς κλάδους

admin

Πικρός συμβιβασμός για τη Μέρκελ

admin

Η Ιταλία στέλνει στις «καλένδες» τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τρέχουν οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

Bloomberg: Οι Γερμανοί δείχνουν την πόρτα της εξόδου

admin

Διπλό βέτο τρόικας για τα «κόκκινα δάνεια»!

admin

O Eφιάλτης που ξημερώνει…

admin

Στα αποτελέσματα των τραπεζών τα βλέμματα της αγοράς

admin

Διαfedεύοντας σε ήπιους τόνους

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020

admin