Image default
Πρώτο Θέμα

Η τελευταία… ζαριά του Ολάντ

Η τελευταία… ζαριά του Ολάντ

Μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης» βρίσκεται η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Την ώρα που δεν έχει κάτσει η σκόνη από την πολιτική κρίση που οδήγησε στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας διαρκώς επιδεινώνονται. Πριν λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση διόρθωσε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, προβλέποντας ένα συν της τάξης του 0,5%. Και το έλλειμμα, όμως, αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 4%, αντί του προβλεπόμενου 3,8%.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με τη δημοτικότητά του διαρκώς να μειώνεται, ο Φρανσουά Ολάντ βάζει την κυβέρνηση του στην κρίση της Εθνοσυνέλευσης, ζητώντας την Τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης για να ισχυροποιήσει τη θέση του.

Ο γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να βάλει σε σειρά τους αποκλίνοντες βουλευτές, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μικρότερης έκτασης ανταρσία από το αριστερό στρατόπεδο του κόμματος.

Η δημοτικότητα του Ολάντ έχει πέσει, στη μέση της θητείας του, στο ναδίρ για γάλλο πρόεδρο μεταπολεμικά. Οι κυβερνήσεις του δεν έχουν καταφέρει να δώσουν πνοή στην οικονομική ανάκαμψη ή να μειώσουν την ανεργία ενώ οι στόχοι για δημοσιονομική εξυγίανση αναβάλλονται, προκαλώντας τη δυσφορία του Βερολίνου.  Η παραδοχή πως οι στόχοι για ανάκαμψη της βαλτωμένης οικονομίας δεν θα επιτευχθούν δείχνει πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

Ήδη, βουλευτές των Σοσιαλιστών του αριστερού στρατοπέδου έχουν δείξει πως πρόκειται να απέχουν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Τρίτη. Ο κίνδυνος από την ανταρσία ρίχνει την σκιά του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται τις διαρροές ώστε να χρησιμοποιήσει την ψηφοφορία ως χαρτί για να θέσει υπό έλεγχο το κλίμα στο Παρίσι.

Ο αριθμός των πιθανών ανταρτών κυμαίνεται, τη Δευτέρα, γύρω στους 30. Στην περίπτωση που η κίνηση αποτύγχανε, ο Ολάντ θα έπρεπε είτε να διορίσει νέο πρωθυπουργό (τρίτο στη σειρά) ή να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές -κάτι που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε Βατερλώ τους Σοσιαλιστές, την ώρα που η Λεπέν του Εθνικού Μετώπου καραδοκεί.

Η ψήφος εμπιστοσύνης της Τρίτης είναι το πρώτο βήμα στην αντεπίθεση του Ολάντ. Δύο ημέρες αργότερα, ο γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά να ξανακερδίσει τις καρδιές των Γάλλων με τηλεοπτική συνέντευξη εφ’όλης της ύλης που θα κρατήσει τρεις ώρες.

Έπειτα, η δοκιμασία θα συνεχιστεί από τον ίδιο τον Βαλς που θα πάει το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο γάλλος πρωθυπουργός θα καλέσει το Βερολίνο να κρατήσει χαμηλούς τόνους ενώπιον της «βραδύτητας» που δείχνει το Παρίσι στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών του μεγεθών.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin

Γερμανικός Τύπος: Κορυφαίος προορισμός η Κρήτη για τους Γερμανούς

admin

Επ.Προκαταβολή – 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 Α.Φ.Μ.

admin

Ποιος είναι τελικά ο “Σούπερ-Μάριο”;

admin

Μείωση τζίρου 36,4% για τις “κλειστές” επιχειρήσεις το 2020, στο -67,4% ο τουρισμός

admin