Image default
Πρώτο Θέμα

Το σχέδιο για εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο για εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Έτοιμο σχέδιο πολιτικής εξουδετέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και αλλαγής των κανόνων παιχνιδιού, ώστε να διασφαλισθεί η μετάβαση σε πολυκομματικά σχήματα κυβερνητικής συνεργασίας, με κοινό παρονομαστή τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική κατεύθυνση, εξετάζουν Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Προς το παρόν, όμως, το σχέδιο προσκρούει στις ενστάσεις του πρωθυπουργού.

Το σχέδιο, που έχει επεξεργασθεί από καιρό ο Ευ. Βενιζέλος και έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποστήριξη σημαντικών οικονομικών παραγόντων, αλλά και του Βερολίνου, στηρίζεται σε μια σημαντική αλλαγή του εκλογικού νόμου, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι να χρειασθούν και πάλι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο Βενιζέλου, η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει έγκαιρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών και να διαμορφωθεί, ουσιαστικά, ένα σύστημα απλής αναλογικής, όπου τα κόμματα θα λαμβάνουν έδρες στη Βουλή ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά τους, εφόσον βέβαια υπερβαίνουν το εκλογικό όριο του 3%.

Η αλλαγή αυτή δεν μπορεί, όμως, να ισχύσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, παρά μόνο αν ψηφισθεί από τα 2/3 των βουλευτών (200 ψήφοι). Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ιστορικά υποστηρίζει την απλή αναλογική, εκτιμάται ότι δεν θα υπερψηφίσει τις αλλαγές, αφού έχει αναπτύξει δυναμική για να αναδειχθεί ως πρώτο κόμμα και να λάβει το μπόνους των 50 εδρών. Σε αυτή την περίπτωση, που είναι και η πιθανότερη, η κατάργηση του μπόνους θα εφαρμοσθεί στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υποστηρικτών του σεναρίου αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν πάρει την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές, λαμβάνοντας έτσι και το μπόνους των 50 εδρών, δεν θα έχει το ποσοστό (πάνω από 38%), που θα του επέτρεπε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επίσης, σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει μια κυβερνητική συμμαχία ικανή να αποσπάσει τη δεδηλωμένη, δηλαδή την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής.

Έτσι, λένε οι περί τον κ. Βενιζέλο υποστηρικτές του σεναρίου εξουδετέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι να έχουμε μια επανάληψη της ατελέσφορης εκλογικής αναμέτρησης του 2010, που θα οδηγήσει σε γρήγορη προκήρυξη νέων εκλογών, αυτή την φορά με το νέο εκλογικό σύστημα, δηλαδή χωρίς το μπόνους των 50 εδρών. Σε αυτές τις εκλογές, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την πρώτη θέση, δεν θα έχει σημαντική υπεροπλία στη Βουλή, ούτε και επαρκείς δυνατότητες για εξασφάλιση συμμαχιών, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, αντίθετα, θα μπορέσουν να σχηματίσουν ένα ευρύ κυβερνητικό σχήμα, αποτρέποντας την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Εάν, λένε οι υποστηρικτές του σεναρίου, αυτή η κυβέρνηση καταφέρει να δρέψει τους πολιτικούς καρπούς της οικονομικής ανάκαμψης, ίσως να κλείσει οριστικά ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

Στους κύκλους της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της χώρας, αλλά στους ευρωπαϊκούς κύκλους, αυτό το σενάριο πολιτικής εξουδετέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, όπου πλέον θα κυριαρχούν «πολύχρωμες» φιλοευρωπαϊκές συμμαχίες, μοιάζει σαν έσχατη λύση διατήρησης στην εξουσία των ίδιων δυνάμεων που, κατά παράδοση, ελέγχουν την πολιτική εξουσία στη χώρα. Αλλά και σαν μια αποτελεσματική αποτροπή της αμφισβήτησης των συμφωνημένων με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.

Προς το παρόν, όμως, παρότι το σενάριο έχει κατ’ επανάληψη συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών της συγκυβέρνησης, η υλοποίηση του προσκρούει στους πολιτικούς υπολογισμούς και φιλοδοξίες του πρωθυπουργού και της Ν.Δ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, παρά την ήττα από το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να παγιώνεται μια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να τρέφουν την ελπίδα ότι η Ν.Δ. θα πάρει, έστω και με οριακή διαφορά, την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές και το μπόνους των 50 εδρών. Μέχρι να εξανεμισθούν οριστικά αυτές οι ελπίδες, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται ότι θα εγκρίνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα συνιστούσε και μια παραδοχή της αδυναμίας του κόμματός του να διεκδικήσει την πρώτη θέση και θα εδραίωνε στην κοινή γνώμη την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα.

Ο κ. Βενιζέλος, όμως, που έχει απελευθερωθεί πλέον από τις προσδοκίες επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη θέση, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να επαναφέρει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε κάθε ευκαιρία. Ερωτηθείς κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, δεν το έκρυψε: «Σας είπα και το επαναλαμβάνω ότι η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου». 

Σχετικα αρθρα

Ίσως η Κίνα να μην μπορεί τελικά να κατακτήσει τον πλανήτη

admin

Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης ξεκινούν δυναμικά το 2018

admin

«Ταφόπλακα» στο σχέδιο Δένδια για τα δάνεια!

admin

Ως πότε φτάνουν τα λεφτά;

admin

Φοβούνται… «φυλακή» για την αύξηση της Eurobank

admin

Η μεγάλη εκκαθάριση του Bitcoin

admin

«Κυκλώνας» εξ Αμερικής στο Χρηματιστήριο

admin

Η ΕΚΤ ξαναγράφει τους ισολογισμούς των τραπεζών

admin

Ποιος θα καλύψει τη θέση της Αμερικής;

admin

Θετικά μηνύματα από τα ομόλογα

admin

Ώρα να σώσετε τον κόσμο, κ. Τραμπ

admin

Στην «κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα και Ευρώπη

admin

Κλοιός επιτήρησης από ΔΝΤ, αγορές και οίκους αξιολόγησης!

admin

Οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο

admin

Μετά τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

admin

Η Βρετανία έχει εξάγει το πολιτικό χάος στη Γερμανία

admin

ΑΑΔΕ – 120 δόσεις: Οδηγός 18 απαντήσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας

admin

Το City προειδοποιεί για το χάος του Grexit

admin