Image default
Πρώτο Θέμα

Ζημιά 15 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό από τα ρωσικά «κανόνια»

Ζημιά 15 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό από τα ρωσικά «κανόνια»

Δεκαπέντε ρωσικά τουριστικά γραφεία, από την αρχή του έτους, κήρυξαν πτώχευση, εκ των οποίων τα πέντε ήταν από τα μεγαλύτερα στη διακίνηση τουριστών, φέρνοντας στην Ελλάδα περί τους 600.000 τουρίστες.

Από αυτούς, οι 2.000 ήταν στη Χαλκιδική με το μέγεθος της ζημίας να φτάνει περίπου το 1 εκατ. ευρώ.

Ντόμινο στα «κανόνια» από ρωσικά τουριστικά γραφεία καταγράφεται το φετινό καλοκαίρι, ύστερα από μια ακόμη ανακοίνωση πτώχευσης μεγάλου τουριστικού πρακτορείου.

Ετσι, λοιπόν, ύστερα από την κατάρρευση των μεγάλων «Neva», «Labirint», «Intraer», «Solvex» Αγ. Πετρούπολης, South Cross έρχεται να προστεθεί η Versa επίσης από την Αγ. Πετρούπολη, η οποία ανέστειλε, με τη σειρά της, τις δραστηριότητές της.

Στην Ελλάδα, ο εν λόγω ταξιδιωτικός οργανισμός υπολογίζεται (με βάση τα πρώτα στοιχεία) ότι έχει αυτή την στιγμή κάτι λιγότερο από 2.000 τουρίστες, ενώ συνολικά στο εξωτερικό, ο αριθμός των τουριστών του Versa αντιστοιχεί σε περίπου 9.000 Ρώσους. Σε ετήσια βάση στη χώρα μας, ο Ρώσος tour operator διακινούσε περί τους 12.000 τουρίστες με προορισμούς βασικά την Κρήτη και την Ρόδο.

Από το «ντόμινο» των λουκέτων ρωσικών πρακτορείων η ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συνολικά περίπου 20.000 ρώσοι τουρίστες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Το πρακτορείο Versa είναι το 14ο που χρεοκοπεί από την αρχή του καλοκαιριού (Voyage Inart, Neva, Windrose World, Expo Tour, Labirint, IntAer, Nordic Star, Atlas, Milan Tour, Santa Lucia, Αviacharter-DV, Lime Travel και Solvex Tour και South Cross) και το έκτο που έφερνε πελάτες στη χώρα, με 2.000 τουρίστες σε παραθεριστικούς προορισμούς.

«Απ’ ό,τι φαίνεται, βαίνουμε στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρεοκοπιών» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα παραμένει εντός στόχου, μεταξύ 1,1 εκατ. και 1,2 εκατ. αφίξεων για την εφετινή χρονιά.

Ωστόσο οι συνολικές απώλειες σε εισπράξεις από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό το 2014 ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης.

Ο κύκλος των χρεοκοπιών οφείλεται τόσο στην υποτίμηση που υπέστη το ρούβλι κατά 25%, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, παράλληλα με τις κυρώσεις και τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και ο ρυθμός έκδοσης βίζας στη Ρωσία για την Ελλάδα επιδεινώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πλέον έχει μειωθεί κατά 12%, στοιχείο που δείχνει την επιφυλακτικότητα των Ρώσων.

Ζητούμενο πλέον είναι οι εκκρεμείς οφειλές στα ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τα πρακτορεία τα οποία χρεοκόπησαν. Με επιστολή του τη Δευτέρα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης ζήτησε τη διαφορετική αντιμετώπιση στα τιμολόγια που εκκρεμούν και που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχεία της χώρας στους τουριστικούς οργανισμούς οι οποίοι πτώχευσαν, καθώς οι πιθανότητες δικαστικής διεκδίκησης χαρακτηρίζονται μηδαμινές. Από την άλλη, όσοι πελάτες φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες και τα ποσά αυτά θα διεκδικηθούν από τους ελληνικούς τουριστικούς φορείς.

Το κενό που δημιουργείται στην αγορά θα είναι αισθητό τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς πολλά συμβόλαια των Ρώσων διαρκούσαν ως το κλείσιμο της περιόδου. Μέρος των διαθέσιμων δωματίων καλύπτονται από άλλες εθνικότητες και τουριστικούς οργανισμούς παραδοσιακών αγορών, όμως με τιμές σημαντικά χαμηλότερες, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς κ. Σπύρος Γαλιατσάτος.

Στη Χαλκιδική η ζημιά υπολογίζεται στα 800.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ, εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Στην Κρήτη οι μικρές μονάδες δείχνουν να είναι πιο εκτεθειμένες, όπως και τα ξενοδοχεία που ήταν περισσότερο εξαρτημένα από τη ρωσική αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, μια και κάποιες μεγαλύτερες μονάδες είχαν εξασφαλίσει ορισμένα προπληρωμένα κρεβάτια.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του στον επικεφαλής του οργανισμού Rostourism κ. Σαβόνοφ, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Πάνος Λειβαδάς ζήτησε τη συνδρομή της ρωσικής πλευράς προκειμένου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των ρώσων τουριστών και να διευθετηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Σχετικα αρθρα

Η Τουρκία ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα

admin

FAZ: Η Αθήνα πιέζει για χαμηλότερους στόχους

admin

Αυτοί είναι οι 500 κροίσοι του πλανήτη -Κανένας Ελληνας, σαρώνουν οι Ασιάτες δισεκατομμυριούχοι

admin

Ελληνική διάσωση:Tο σόου πρέπει να συνεχιστεί

admin

Γιατί η άνοδος του ευρώ μπορεί να κρατήσει

admin

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

admin

Αντέδρασε (+0,93%), δεν έπεισε το Χ.Α. …

admin

Handelsblatt: Οι επενδυτές ήδη ψηφίζουν- Ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

admin

Γιατί πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματικοί άγγελοι…

admin

Le Monde: Η Ελλάδα θα πετάξει τώρα με τα δικά της φτερά

admin

KPMG: Aπώλειες πάνω από 600 εκατ. ευρώ το 2016 από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων

admin

DW: Ένα ακόμη δυνατό τουριστικό καλοκαίρι

admin

Το ελληνικό πρόβλημα και η «ιαπωνοποίηση» της Ευρώπης

admin

Μια γέφυρα του ΔΝΤ για την Ελλάδα;

admin

Κύπρος:Το δίκιο του ισχυρού

admin

Σε νέο υψηλό επίπεδο ανήλθαν οι μετοχές στις διεθνείς αγορές

admin

Στα 25 δισ. ευρώ τα δάνεια στρατηγικών κακοπληρωτών

admin

Φωτιά στο Νταβός από Τσίπρα και Σόιμπλε

admin