Image default
Πρώτο Θέμα

Tα διαζύγια της Αριστερας

Tα διαζύγια της Αριστερας

Οι φωνές και τα συνθήματα των κλακαδόρων στα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» ακούστηκαν περισσότερο σαν ανατριχιαστικός ρόγχος παρά σαν προάγγελος της νέας αφετηρίας και της αναγέννησης του Κινήματος, μιας απαίτησης που όπως είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα προσπαθήσει να υπηρετήσει όσο πιο σωστά μπορεί, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που του αναλογεί.

Το ΠαΣοΚ έχει 40 χρόνια ιστορίας και υπερχειλίζουσα μυθολογία. Δεν έχει όμως έναν Οβίδιο – και ας αναφέρθηκε στις Μεταμορφώσεις του ο Γ. Παπανδρέου για να ειρωνευτεί την Ελιά – που θα μετέτρεπε σε έπος τις αλλαγές του κόμματος που ενσάρκωσε τις ελπίδες του κόσμου για δημοκρατία, αποκατάσταση αδικιών και κατέληξε στο μνημονιακό κρεβάτι του Προκρούστη εγκαταλειμμένο από τους οπαδούς του.

Ο επίσημος εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη, από τον οποίο απουσίαζε ο κ. Παπανδρέου, αλλά παρευρίσκονταν ο Κ. Σημίτης, ιστορικά στελέχη του Κινήματος, υπουργοί και βουλευτές, όλες οι τάσεις του ΠαΣοΚ και όλο το ψηφοδέλτιο της Ελιάς, και η καταδίκη των επεισοδίων της Δευτέρας σηματοδότησαν το άτυπο διαζύγιο της παράταξης από το παλαιοκομματικό παρελθόν της

Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στα εγκαίνια επιτάχυνε τις εξελίξεις, αλλά στην άλλη όχθη, της Κεντροαριστεράς. Ο επίσημος εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη, από τον οποίο απουσίαζε ο κ. Παπανδρέου, αλλά παρευρίσκονταν ο Κ. Σημίτης, ιστορικά στελέχη του Κινήματος, υπουργοί και βουλευτές, όλες οι τάσεις του ΠαΣοΚ και όλο το ψηφοδέλτιο της Ελιάς, και η καταδίκη των επεισοδίων της Δευτέρας σηματοδότησαν το άτυπο διαζύγιο της παράταξης από το παλαιοκομματικό παρελθόν της.

Το ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να διαλυθεί εκτός και αν υπάρξει καταδικαστική λαϊκή ετυμηγορία. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσει έτσι όπως είναι σήμερα. Είτε θα επιλεγεί ένα πεδίο ξεκαθαρίσματος της φυσιογνωμίας του, παρουσία όλων των πάλαι ποτέ πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως προτείνεται από διάφορα στελέχη αλλά η ιδέα δεν ενθουσιάζει τον Ευ. Βενιζέλο, είτε θα προχωρήσει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι το ΠαΣοΚ αποτελεί τον κορμό της Δημοκρατικής Παράταξης αλλά οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος είναι θολές, ενώ είναι ερώτημα ακόμη και ο χρόνος διεξαγωγής του – μολονότι έχει προαναγγελθεί για τον Νοέμβριο -, καθώς συναρτάται απόλυτα με τις πολιτικές εξελίξεις.

Η σπουδαιότητα του συνεδρίου ίσως δεν έχει αξιολογηθεί αρκετά από ορισμένα στελέχη του κόμματος, υπάρχει όμως καχυποψία και από τους παράγοντες της Κεντροαριστεράς. Το προσεχές διάστημα  αναμένεται να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί στον χώρο αυτόν. Η Μεταρρυθμιστική Τάση της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον Σπ. Λυκούδη, αποχωρεί από το κόμμα. Τα στελέχη της έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να ματαιωθεί ή για να αναβληθεί το συνέδριο του κόμματος και ο κ. Λυκούδης επανελάμβανε συνεχώς ότι έπειτα από την εκλογική συντριβή έπρεπε η ΔΗΜΑΡ να μπει σε φάση περισυλλογής και όχι σε συνέδριο σύγκρουσης μηχανισμών για την εξουσία ενός μικρού κόμματος. Επειτα από την προειδοποίηση ότι δεν θα παραστούν στο συνέδριο προχώρησαν σε έναν βελούδινο χωρισμό. Την Τετάρτη ο Φ. Κουβέλης κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Λυκούδη και του ζήτησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Εκείνος του είπε ότι δεν μπορεί να μείνει σε ένα κόμμα που έχει πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συνάντησε απόλυτη κατανόηση, ενδεχομένως και ανακούφιση, από την πλευρά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. «Σέβομαι την απόφασή σου. Ετσι είναι, δεν μπορείς να συνεχίσεις» απάντησε ο κ. Κουβέλης.

Με αυτόν τον ψυχρό τρόπο, μέσα σε λίγα λεπτά, τελείωσε η πολιτική σχέση των δύο ιδρυτικών προσωπικοτήτων της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα ακρωτηριάστηκε χωρίς να γίνει «κουβελικό», μολονότι δεν αναμένονται εκπλήξεις στην εκλογή προέδρου στο συνέδριο.. Αύριο η Μεταρρυθμιστική Τάση έχει προγραμματίσει μια εσωτερική εκδήλωση ενημέρωσης για τα επόμενα βήματά της, τα οποία δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και βουλευτές όπως η Νίκη Φούντα και ο Θ. Ψύρρας. Ο κ. Λυκούδης είναι θερμός οπαδός της ενότητας της Κεντροαριστεράς αλλά δεν θέλει να σπεύσει σε συνεργασίες χωρίς εχέγγυα και – πολύ περισσότερο – να διακινδυνεύσει ένα ναυάγιο τύπου Πρωτοβουλίας των 58. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ εικοσαημέρου συναντήθηκε και με τον κ. Βενιζέλο, στον οποίο κατέστησε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για ένα κατ’ όνομα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που θα είναι ουσιαστικά συνέδριο του ΠαΣοΚ. Στην πραγματικότητα του πέταξε το μπαλάκι για πραγματικά ανοίγματα σε ολόκληρη την παράταξη και ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αποδέχθηκε την πρόκληση διαβεβαιώνοντας τον συνομιλητή του για την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια της καχυποψίας και της αμφισβήτησης ενδεχομένως να ανοίξει και μια ειλικρινής συζήτηση για την ηγεσία της παράταξης, ένα θεμελιώδες ζήτημα που θα καθορίσει την κατάληξη των διαβουλεύσεων. Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του στο Ζάππειο επισήμανε ότι στον χρόνο που πέρασε από την προηγούμενη επέτειο δεν έγινε ανανέωση ούτε σε πρόσωπα ούτε σε ιδέες. Καταδίκασε τη μικρόνοια των κλακαδόρων του αρχηγισμού, προειδοποίησε πως οι ενδείξεις για τις εκλογές δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια, ότι κόμματα εξουσίας χωρίς προοπτική εξουσίας συρρικνώνονται, ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα και όσοι διεκδικούν πρωτεία στην καθοδήγηση είναι ώρα να μη σταθούν στα κεκτημένα αξιώματα και στη φθαρμένη δόξα τους, αλλά να ανοίξουν τον δρόμο της συσπείρωσης χωρίς να ανασύρουν επετηρίδες από χρονοντούλαπα και χωρίς πολύπλοκες κατανομές αξιωμάτων. «Επιδίωξή μας» είπε «δεν είναι μια επανάληψη του 1974, ένα νέο ιδανικό ΠαΣοΚ, αλλά να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μεγάλο Κίνημα, ένα ρεύμα ανανέωσης που θα είναι καθοριστικό για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης. Να υπάρξει μια παράταξη δημιουργίας και αλληλεγγύης που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη, τη δουλειά, το εισόδημα, το μέλλον».

Ο κ. Σημίτης κινείται εδώ και μήνες σιωπηρά για την ενότητα της παράταξης προσπαθώντας να κάμψει τους εγωισμούς και να μεταβάλει τις προσωπικές στρατηγικές των πιθανών πρωταγωνιστών του εγχειρήματος.

Απορίες προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ότι δεν είναι αρχηγός ενός μικρού ιδιόκτητου, προσωπικού κόμματος. «Επιτελώ καθήκον με σαφείς στόχους και θεσμικούς όρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» είπε και προκάλεσε μια μεγάλη συζήτηση για τις προθέσεις του και για τις αντοχές του. Ο ίδιος, όπως γνωρίζουν οι συνομιλητές του, δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη μάχη προτού σταθεροποιηθεί η κατάσταση της χώρας και διασφαλιστεί η οριστική έξοδος από την κρίση. Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ένας συμπαθής πολιτικός ούτε μέσα στο ίδιο του το κόμμα, όμως όσοι ζουν από κοντά τον αγώνα του – ακόμη και πολιτικοί του αντίπαλοι – αναγνωρίζουν ότι παίζει έναν εθνικό ρόλο καταβάλλοντας μεγάλο προσωπικό κόστος. Ωστόσο, ακόμη κι αν είναι άδικο για τον ίδιο, μπορεί να γίνει καθολικά αποδεκτός ως ηγέτης της μεγάλης Κεντροαριστεράς; Το ερώτημα σε αυτή τη φάση δεν έχει εύκολη απάντηση.

Με δεδομένο ότι η υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας συνοδεύεται από περιπλοκές (πέντε βουλευτές του κόμματος προειδοποίησαν ότι δεν θα τον ψηφίσουν σε κάθε περίπτωση), η πρόταση των δύο κομμάτων που κυβερνούν δεν μπορεί παρά να είναι ένα πρόσωπο τέτοιας ακτινοβολίας ώστε να καθιστά πολύ δύσκολη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, όμως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιστεύει πως ακόμη και αν η κυβερνητική επιλογή δεν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 180 βουλευτών και προκηρυχθούν εκλογές, η αναμενόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαιη, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβολές στην οικονομική πολιτική. Θετική εκτίμηση κάνει και για τις επιδόσεις του ΠαΣοΚ, επειδή, όπως πιστεύει, η γνώμη της κοινωνίας θα κατασταλάξει «όταν λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και ασχοληθούμε περισσότερο μαζί της».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ασφαλώς το χρέος, η λύση του οποίου, όπως προειδοποίησε ο κ. Σημίτης, θα αργήσει. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα όμως είναι και η πολιτική λιτότητας, η οποία δέχεται τα πυρά όλο και περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών που ζητούν ενίσχυση της ανάπτυξης. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι δύσκολο, η γειτονιά μας από τις παρυφές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ως την Αφρική φλέγεται, θα περίμενε κανείς από τα δύο πρόσωπα που σήκωσαν το βάρος στο αποκορύφωμα της κρίσης και αναγιγνώσκουν με παραπλήσιο τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα να έχουν κοινό βηματισμό. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου όμως αδυνατούν να βρεθούν στην ίδια αίθουσα.

Τα γιουχαΐσματα που ανέχθηκε ο κ. Παπανδρέου στα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» ήταν ένα πισώπλατο μαχαίρωμα στο ΠαΣοΚ σαν αυτά που κατήγγειλε από το βήμα του ομιλητή ότι υπέστη ο ίδιος.

 Εδώ και καιρό ορισμένοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου προσπαθούν να τον πείσουν να βγει στον κόσμο και να ενώσει το «παπανδρεϊκό» στοιχείο μέσα και έξω από το ΠαΣοΚ. Εκείνος ήταν δύσπιστος και οι συνεργάτες του οργάνωναν ομάδες κλακαδόρων για να τον υποδέχονται με την ιαχή «Πα-παν-δρέ-ου! Πα-παν-δρέ-ου!» και για να τον πείσουν για την απαίτηση της βάσης του κόμματος.

Οποιος παρακολουθεί τις εκδηλώσεις του ΠαΣοΚ αναγνωρίζει πλέον τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να αγανακτούν κατά συρροή κατά του κ. Βενιζέλου και να εκλιπαρούν την επιστροφή Παπανδρέου στο ΠαΣοΚ. Το δυστύχημα της Δευτέρας ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν τα χρειάζεται πλέον αυτά. Ο ίδιος παραβρέθηκε το τελευταίο διάστημα σε κομματικές εκδηλώσεις και ο κόσμος τον αντιμετώπισε με ευγένεια, τα πνεύματα φαίνεται να ηρεμούν και ένα μεγάλο κομμάτι του ΠαΣοΚ, όχι κατ’ ανάγκη του δικού του κλίματος, δυσανασχετεί με την ταύτιση, όπως λέει, του ΠαΣοΚ με τη ΝΔ. Μάλιστα οι αναφορές στην ομιλία του για εξυπηρέτηση συμφερόντων από τη Βουλή χτύπησαν ευαίσθητες χορδές.

Ο κ. Παπανδρέου ωθείται από το περιβάλλον του να διεκδικήσει το ΠαΣοΚ ή να φτιάξει νέο κόμμα. Στην ομιλία του επισήμανε ότι προβάλλει πλέον η ανάγκη εγκατάλειψης της πολιτικής της λιτότητας χάριν των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης και ότι αυτό για το οποίο αξίζει να παλέψει κανένας είναι μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα συσπειρώνει γύρω της, με πολιτικούς και όχι άλλους όρους, όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις.

Οι συνεργάτες του καθησυχάζουν ότι δεν σκοπεύει να φτιάξει νέο κόμμα, ότι δεν κάνει στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν απειλείται η κυβέρνηση. Αυτό που επιδιώκει είναι μια άλλη πολιτική, ώστε να απαλλαγούν οι πολίτες από τα δυσβάστακτα βάρη της κρίσης, ως ένα είδος εξιλέωσης και για τις δικές του ευθύνες, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Είναι πάντως φανερό ότι ο κ. Παπανδρέου δυσανασχετεί με την ηγεσία Βενιζέλου και ότι ακόμη και αν ο ίδιος δεν βγει μπροστά, προτιμώντας τον κοσμοπολίτικο ρόλο του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα ήθελε ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του στην προεδρία του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου έχει μια δική του προσέγγιση των πραγμάτων: η απόπειρα συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά τον Ιούνιο του 2011 ήταν μια προσωπική θυσία, η συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ και η προσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές δεν αγγίζονται. Η φράση του «ό,τι κι αν λέει ένας πολιτικός, οι πράξεις μετράνε» καταγράφηκε, έστω και αν δεν περιβλήθηκε με το νόημα που θα ήθελε. Το ίδιο και ο όρος που έθεσε ο κ. Βενιζέλος: «Προχωράμε με όσους ψηφίζουν ΠαΣοΚ πίσω από το παραβάν του εκλογικού κέντρου» είπε.

Σχετικα αρθρα

Κατρούγκαλος πριν τις διαπραγματεύσεις: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

admin

Στενεύει ο κλοιός για την MIG

admin

DW:Προς μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

admin

Rubini: Οι λευκοί κύκνοι του 2020

admin

Kλειδί η δυναμική της τελευταίας εβδομάδας

admin

Η ευκαιρία μεταρρύθμισης της Ευρώπης

admin

Ρήξη ΔΝΤ – Ευρώπης σχετικά με τα Πακέτα Διάσωσης

admin

Μνημόνιο ή Grexit…μέχρι την Παρασκευή 8.30 π.μ.

admin

Η πρόταση των πιστωτών οδηγεί τον Τσίπρα στα άκρα

admin

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

Folli Follie: Η τρύπα των 2 δισ. και… άλλα πολλά ερωτήματα!

admin

Το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Ντράγκι: η ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να αντέξει το Brexit και τη Βόρεια Κορέα

admin

Ο COVID σπρώχνει τις ΗΠΑ στο «χείλος του γκρεμού» του… χρέους

admin

Ο κόσμος στην «κόψη του ξυραφιού»

admin

DW: Η Ελλάδα της κρίσης μετά τα μνημόνια

admin

Οι Βρυξέλλες σκέφτονται να δώσουν τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των αμερικανών επισκεπτών στην ΕΕ

admin

«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας -Οι αλλαγές που έρχονται

admin