Image default
Πρώτο Θέμα

Έχουν κι άλλο πάνω οι διεθνείς αγορές;

Έχουν κι άλλο πάνω οι διεθνείς αγορές;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που έλαβαν από τις αρχές του έτους σε παγκόσμιο επίπεδο αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την πορεία των αγορών όλο αυτό το διάστημα.

Τα γεγονότα ποικίλα, η αναταραχή σε πρώτο πλάνο, ενώ οι ισορροπίες αισθητά κλονισμένες. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν κατάφερε να ανατρέψει την “ευφορία” των δεικτών. Οι αγορές χωρίς καθυστέρηση “χώνεψαν” τις εξελίξεις και συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, ενώ οι όποιες διορθωτικές κινήσεις είναι περιορισμένης διάρκειας. Για του λόγου το αληθές, οι αναλύσεις των διεθνών οίκων που καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα κρίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τροφοδοτώντας στην ουσία τις αγορές αλλά και παρέχοντας εγγύηση στους επενδυτές πως μπορούν να ποντάρουν άφοβα με στόχο το κέρδος. Η αβάντα που δίνουν οι αναλυτές καταστέλλει τις όποιες ανησυχίες των διεθνών διαχειριστών ενώ παράλληλα δίνει ώθηση στη ροπή για ρίσκο. Όταν ο διάσημος οικονομολόγος του Wharton School, Jeremy Siegel, θεωρεί πως η bull market πατά ακόμα γερά στα πόδια της, οι traders δεν συγκρατούν τη χαρά τους. Τα ταμπλό ζωντανεύουν και ο ανταγωνισμός, το καύσιμο με το οποίο οι αγορές στοχεύουν όλο και πιο ψηλά, γίνεται ακόμα πιο έντονος. Κάπου εκεί αναδεικνύονται οι ισχυροί ενώ οι αδύναμοι αφανίζονται.

Τα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές είναι ορατά και δεν πρέπει να υποβαθμίζονται από την αδυναμία των διεθνών αγορών που κάθε άλλο παρά μόνιμη θα είναι. Η εν λόγω θετική θεώρηση πολλών οικονομολόγων, ένας εκ των οποίων ο Jeremy Siegel, έρχεται να αφήσει υπόνοιες για μεγάλες εισροές κεφαλαίων στις μετοχές τις επόμενες εβδομάδες. Η μεταβλητότητα που πιθανόν σημειωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πτοήσει τους επενδυτές. Σε αντίθεση, κατά πάσα πιθανότητα, η μεταβλητότητα θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα διαρκέσει μέχρι εκείνοι να καταλάβουν πως η περίοδος των μηδενικών επιτοκίων φτάνει στο τέλος της. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως ο ίδιος ο Siegel

επαναλαμβάνει την εκτίμησή του πως ο Dow Jones, ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street, θα έχει ανέλθει έως τις 18.000 μονάδες, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 5% από τα τρέχοντα επίπεδα του Dow Jones. Εστιάζοντας ο οικονομολόγος του Wharton School, στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ήτοι της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, προβλέπει ανάπτυξη από 3% έως και 4% για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Μετοχές VS ομόλογα

Εντωμεταξύ, σύσταση overweight δίνει και η Goldman Sachs για τις μετοχές, εν αντιθέσει με τα κρατικά ομόλογα για τα οποία δίνει σύσταση underweight. Mέσα από την τελευταία της έκθεση, η κορυφαία τράπεζα προβλέπει σταθερή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ενώ κάνει λόγο για ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας τη στιγμή που και η ευρωπαϊκή οικονομία κάνει βήματα προόδου. Η ανάπτυξη στην Κίνα από την άλλη κινείται με μετριοπαθείς ρυθμούς. Με δεδομένα όλα αυτά, για το επόμενο διάστημα αναμένεται ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μεγαλύτερης από αυτή των δύο προηγούμενων ετών, παράγοντας ο οποίος θα αποτελέσει σημείο-κλειδί για την πορεία των διεθνών αγορών. Να διατηρήσουν τη στάση bullish για τις αγορές ως το τέλος του έτους συνιστά στους επενδυτές και η JP Morgan μιλώντας παράλληλα για πολυετή κέρδη στις μετοχές. Οι αμερικανικές μετοχές θα δουν πολλά κέρδη τα οποία μάλιστα θα έχουν διάρκεια. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η ζήτηση παίρνει την ανιούσα ενώ τα χρέη των νοικοκυριών, καθώς και οι ισολογισμοί εταιρειών και τραπεζών ήδη βρίσκονται σε τροχιά εξυγίανσης, γεγονότα τα οποία σηματοδοτούν την άνοδο των διεθνών αγορών, πρασινίζοντας τα ταμπλό των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων. “Η πρόσφατη αδυναμία των αγορών δεν θα έχει διάρκεια, αφού η διαρκής ισχυροποίηση της ανάπτυξης είναι ικανή να στηρίξει τις τιμές των assets”, προβλέπει συγκεκριμένα η JP Morgan. Εστιάζοντας περαιτέρω στην πορεία του S&P 500, του δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως θα έχει ανέλθει έως τις 2.100 μονάδες μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014. “Η πενταετούς διάρκειας bull market δεν τείνει προς το τέλος της…”, διαμηνύουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές είναι περισσότερο αισιόδοξοι τόσο για τις αμερικανικές όσο και για τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά την προοπτική αντίθετης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε σχέση με της Fed. Στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι επενδυτές (κοντά στο 40%) εξακολουθούν να περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια απ’ το β’ τρίμηνο του 2015 και πάνω από τα δύο τρίτα βλέπουν την απόδοση της αμερικανικής δεκαετίας πάνω από το 2,5% ως το τέλος της χρονιάς.

 Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι ήδη τα ομόλογα θα είχαν ανέβει πάνω απ’ αυτά τα επίπεδα εάν δεν υπήρχε η ρωσοουκρανική κρίση και η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Έβαλε το χεράκι του ο Ντράγκι

Σαφώς ζωτικής σημασίας για την “ανάσα” που πήραν οι αγορές θεωρείται η απόφαση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να προβεί σε μείωση των επιτοκίων κοντά στο ευρώ. Από τη στιγμή εκείνη τα μεγάλα χαρτοφυλάκια αύξησαν την έκθεσή τους στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης ενώ μέχρι τότε το κλίμα απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές ήταν αισθητά αρνητικό. Η Bank of America Merrill Lynch, στο πλαίσιο αυτό, δίνει την ψήφο της στις μετοχές της Ευρώπης, παίρνοντας αφορμή από τη μηνιαία δημοσκόπησή της που το Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 202 επαγγελματιών της αγοράς, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 556 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, καθαρό ποσοστό 18% τηρεί overweight θέσεις στην περιοχή, έναντι 13% που έδινε την ίδια απάντηση πριν από ένα μήνα.

Η Ευρώπη είναι, επίσης, η περιοχή στην οποία προτιμά να αυξήσει τις θέσεις του κατά τους επόμενους 12 μήνες καθαρό ποσοστό 11% των ερωτηθέντων. Τον Αύγουστο, καθαρό ποσοστό 4% δήλωνε ότι ήθελε να μειώσει τις θέσεις του στην Ευρώπη. Οι επαγγελματίες των αγορών εκτιμούν ότι ο Mάριο Ντράγκι θα λάβει και άλλα μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, με το 42% των ερωτηθέντων να περιμένει την υλοποίηση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έως τα τέλη του 2014, έναντι 32% που εξέφραζε την ίδια άποψη τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει QE έχει μειωθεί στο 19%, από 31%. Αντίθετα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το 48% των fund managers περιμένει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τη Fed μετά από εννέα χρόνια μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 (έναντι ποσοστού 38% που έδινε την ίδια απάντηση τον περασμένο μήνα). ‘Έτσι, καθαρό ποσοστό 86% εκτιμά ότι το δολάριο θα ενισχυθεί έναντι του ευρώ και του γιεν τον επόμενο χρόνο.

Κέρδη χωρίς τέλος για τον S&P 500;

Η αγορά των ταύρων και η ισχύς της θα λέγαμε πως πείθουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους αναλυτές. Μπορούν βέβαια να κάνουν αλλιώς τη στιγμή που παρατηρούν με ανοιχτό το στόμα τον S&P 500 να ξεπερνά ακόμα και τις 2.000 μονάδες; Τόσο η Morgan Stanley όσο και η RBC Capital εκφράζουν την άποψη ότι οι αγορές της Νέας Υόρκης βρίσκονται στα πρώτα στάδια του bull market. Τώρα, σειρά έχει και η Deutsche Bank. Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank για τη Wall Street, David Bianco, ήταν ο πιο απαισιόδοξος από τους γνωστούς αναλυτές που παρακολουθούν τις αγορές, αφού με την τιμή στόχο των μόλις 1.850 μονάδων που έδινε για τον S&P 500 για τα τέλη του έτους, είχε προφανώς χάσει μεγάλο μέρος του ράλι. Τώρα μέσα από μια νέα του έκθεση ο Bianco περνά στο αντίθετο στρατόπεδο, ανεβάζοντας τον πήχυ για τον S&P 500 ψηλά.

“Εξακολουθούμε να περιμένουμε μια μακρά περίοδο οικονομικής επέκτασης, με ήπια όμως ανάπτυξη, η οποία θα απειλήσει το ρεκόρ για τη μακροβιότερη ανάπτυξη των ΗΠΑ, των 10 ετών. Η αύξηση των κερδών ανά μετοχή του S&P 500 θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 6% έως την επόμενη ύφεση, με αύξηση των πωλήσεων κατά 5% και σταθερά περιθώρια”, αναφέρει ο David Bianco. Να σημειωθεί δε, πως όσον αφορά τους δείκτες της οικονομίας, θετικές είναι οι προβλέψεις και για τον DAX. Με βάση την εκτίμηση της Kepler Cheuvreux, ο δείκτης μετά τη διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 100 ημερών κι αν διατηρήσει το επίπεδο των 9.369 μονάδων θα δοκιμάσει να ξεπεράσει τις 10.050 μονάδες. Η πτωτική κίνηση του δείκτη ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου και στη συνέχεια ο δείκτης ανέκτησε το θετικό του μομέντουμ στηριζόμενος στα σημεία στήριξης του καναλιού.

Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τον S&P 500 προχωρά και η Credit Suisse, προβλέποντας ότι ο δείκτης θα κλείσει τη χρονιά στις 2.050 μονάδες, έναντι των 2.020 μονάδων όπου τον “έβλεπε” προηγουμένως και των περίπου 2.000 μονάδων όπου κυμαίνεται σήμερα. Παρόλα αυτά, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος είναι ίσως ο πρώτος που προειδοποιεί για χρηματιστηριακή διόρθωση μέσα στο 2015, την ώρα που οι υπόλοιποι αναλυτές της Wall Street ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά τον πήχυ για τον S&P 500. Σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου, η Credit Suisse αναβάθμισε επίσης τις τιμές στόχους για τον Euro Stoxx 50 (στις 3.450 μονάδες για το 2014 από τις 3.400 προηγουμένως) καθώς και για το Nikkei (στις 17.000 μονάδες από τις 16.500 μονάδες). H τράπεζα θέτει το στόχο για τον S&P 500 στα μέσα του 2015 στις 2.200 μονάδες, αλλά “βλέπει” το δείκτη στις 2.100 μονάδες στα τέλη του ίδιου έτους. “Βλέπουμε μία υψηλή πιθανότητα για διόρθωση στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια και τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών επιχειρήσεων θα κορυφώσουν, σε ένα περιβάλλον πλήρους απασχόλησης”, εξηγούν τέλος οι αναλυτές.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin