Image default
Πρώτο Θέμα

Τι έχει στο μυαλό του ο «σούπερ Μάριο»;

Τι έχει στο μυαλό του ο «σούπερ Μάριο»;

Μήπως ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να βγάλει κι νέο «όπλο» από τη φαρέτρα του. Αυτό αναρωτιούνται αναλυτές και οικονομολόγοι, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ πως η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα αποδυναμωθεί και πως οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τα ρίσκα στις προοπτικές του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί στις πιθανές επιπτώσεις από την αδύναμη ανάπτυξη, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα μη συμβατικά εργαλεία ή να προσαρμόσει αυτά που έχει ήδη χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο -, ο ίδιος επισήμανε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τα κράτη μέλη είναι απαραίτητες για να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ. Όπως υπογράμμισε η νομισματική τόνωση δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν διεξάγεται κάποιο «παζάρι», στο οποίο η νομισματική πολιτική θα ενεργοποιείται μόνο όταν οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν συγκεκριμένα μέτρα.

Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί αύξηση στις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΚΤ για λήψη μέτρων από τα κράτη μέλη που θα στηρίξουν τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Την Παρασκευή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής,Μπενουά Κερέ, ζήτησε από το Βερολίνο να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει τους φόρους, ενώ κάλεσε το Παρίσι να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας. Στην ομιλία του στο Jackson Hole, ο κ. Ντράγκι είχε τονίσει πως η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για να στηρίξει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά την συμμετοχή των τραπεζών στην πρώτη δημοπρασία στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO’s) ο κ. Ντράγκι τόνισε πως ήταν εντός των ορίων που ανέμενε η ΕΚΤ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν μαζί με αυτά της δημοπρασίας του Δεκεμβρίου.

Λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του Ντράγκι, είχε δημοσιευθεί η συνέντευξη του Βάιντμαν στο Der Spiegel, όπου ο πρόεδρος της BuBa επιβεβαίωνε τις αντιρρήσεις του για τις τελευταίες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ, κατά τρόπο που δεν άφηνε αμφιβολίες ότι πολύ δύσκολα θα πεισθεί για την αναγκαιότητα της εκτύπωσης χρήματος, εάν δεν προκύψει ένα ισχυρό σοκ που να κλονίσει συθέμελα το γερμανικό «οχυρό».

Ο Βάιντμαν επέμεινε ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι «πολύ μικρός» και επισήμανε ότι μέσω των αγορών ABS «οι τράπεζες μπορούν να απαλλαγούν από το ρίσκο σε βάρος των φορολογουμένων, επομένως είναι πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να μην αναλάβει κίνδυνο μεμονωμένων τραπεζών ή χωρών». Εάν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε το πρόγραμμα δεν θα έχει κανένα νόημα;

Πάντως η Barclays θεωρεί πλέον σίγουρη την ποσοτική χαλάρωση (QE) στην Ευρώπη. Ο επενδυτικός οίκος αναθεωρεί το κεντρικό σενάριό του, έπειτα και από την απογοητευτική συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο πρόγραμμα φθηνών δανείων της ΕΚΤ, TLTRO. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του, ο Mario Draghi θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων έως το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Όπως εξηγεί η Barclays σε έκθεσή της , τα προγράμματα TLTRO και αγοράς τίτλων (τιτλοποιήσεις ABS και καλυμμένα ομόλογα)  δεν θα μπορέσουν να γιγαντώσουν τον ισολογισμό της ΕΚΤ κατά 1 τρισ. ευρώ, όπως στοχεύει ο Mario Draghi. Συγκεκριμένα, τα TLTROs αναμένεται να προσθέσουν περίπου 170 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της ΕΚΤ φέτος, ενώ άλλα 100 δισ. ευρώ θα προστεθούν από τις αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων τα επόμενα τρίμηνα. Επομένως, η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει και κρατικά ομόλογα για να επιτύχει το στόχο της.

Επιπλέον, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό από ό,τι προβλέπει η ΕΚΤ. Ο οίκος βλέπει, επίσης, μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Δεν αναστρέφεται η τάση για το οικονομικό κλίμα

admin

Μείωση παραγωγικής δραστηριότητας 30% η βιομηχανία ξυλείας

admin

Στρατηγική σύγκρουσης επιλέγει ο κ. Σαμαράς

admin

Οι διαπραγματεύσεις Brexit αποτυγχάνουν – κάποιος πρέπει να δώσει σημασία

admin

Το μήνυμα της Γαλλίας για τον καπιταλισμό: Προσαρμοστείτε ή πεθαίνετε

admin

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσία λόγω Συρίας

admin

Τα παράσιτα της Ευρώ-οικογένειας

admin

3η δέσμη μέτρων: 800 Ε σε 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

admin

XA: Kακή συνεδρίαση (-2,69%)- «Κράτησαν» οι 800 μονάδες

admin

Οι ομολογιούχοι των τραπεζών μπορεί να αποφύγουν το bail-in

admin

Σαμαράς: Γενική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κρυφό ατού ο… Γιώργος

admin

DW: Ο Σολτς δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την Ελλάδα

admin

Αναστάτωση στη φορολογία ακινήτων

admin

Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για ισχυρότερη ανάπτυξη

admin

Η ευρωζώνη θα χάσει την προθεσμία της ελληνικής αξιολόγησης

admin

Πως «στήνουν» την αγορά forex

admin

Αρνητικός ο Νοέμβριος για τον μεταποιητικό τομέα

admin

Ανάλυση ισολογισμών 14.223 ελληνικών επιχειρήσεων από την Icap

admin