Image default
Πρώτο Θέμα

Το επικίνδυνο κύκνειο άσμα της τρόικας

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Το επικίνδυνο κύκνειο άσμα της τρόικας

Αν επαληθευθούν οι προσδοκίες που καλλιέργησε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, ο έλεγχος που αρχίζει η τρόικα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα είναι ο τελευταίος.

Όμως, ακόμη και το κύκνειο άσμα της τρόικας κρύβει κινδύνους για την κυβέρνηση, καθώς δεν φαίνεται ότι οι επικεφαλής της θα φθάσουν τη Δευτέρα στη χώρα μας με άνωθεν εντολές για χαλαρή διαπραγμάτευση και πολιτικά «κουκουλώματα» διαφωνιών.

Αντιθέτως, η πρωτοβουλία του Α. Σαμαρά να προτείνει ανοικτά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Α. Μέρκελ, τον τερματισμό της επιτήρησης της Ελλάδας και του προγράμματος δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανεβάσει σε νέα ύψη τον πήχη της σοβαρότητας της αξιολόγησης από την τρόικα, η οποία καλείται πλέον να γνωμοδοτήσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το αν η χώρα μας είναι πράγματι έτοιμη να πορευθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια, χωρίς αυτό να δημιουργήσει κινδύνους νέων περιπετειών.

Όπως λένε πηγές με γνώση του προβληματισμού των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον για την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος, η προαναγγελία του τέλους της επιτήρησης από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα, φέρνει τους διεθνείς επιτηρητές μπροστά σε βαριές ευθύνες. Αν τελικά κάνουν δεκτές τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις και προσυπογράψουν τον τερματισμό του προγράμματος διεθνούς ελέγχου, οι τρεις οργανισμοί που απαρτίζουν την τρόικα θα βρεθούν υπόλογοι, σε περίπτωση νέου «ατυχήματος» της Ελλάδας στο προσεχές μέλλον.

Άλλωστε, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές με τις δηλώσεις που έκανε, έχοντας στο πλευρό της τον Α. Σαμαρά, ότι άκουσε μεν με ευαρέσκεια το καλό σενάριο της Αθήνας για τον τερματισμό του μνημονίου, αλλά δεν θα πειστεί για τη βασιμότητά του, μέχρι να λάβει θετική γνωμοδότηση από την τρόικα.

Όπως είπε η Α. Μέρκελ, «συζητήσαμε επίσης και για τα επόμενα βήματα. Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα και βρίσκεται σε επαφή με την τρόικα και επ’ αυτού είναι σαφές ότι υπάρχουν διάφορες ευχάριστες εξελίξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν. Θα υπάρξουν σίγουρα τις επόμενες βδομάδες διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ακόμη και για το θέμα των φοροελαφρύνσεων, που ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει κομβική σημασία για να «πάρει ανάσα» η κοινωνία και να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, η Μέρκελ παρέπεμψε στην τρόικα, η οποία θα κρίνει σε ποιο βαθμό οι ελαφρύνσεις μπορούν να συνδυασθούν με τους στόχους για τα πλεονάσματα.

Οι διαπραγματεύσεις με την τριανδρία των επιτηρητών αρχίζουν επίσημα την Τρίτη, στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν με τον Γκίκα Χαρδούβελη. Τα επικίνδυνα σημεία αυτής της αξιολόγησης είναι δύο:

  1. 1.Στα δημοσιονομικά, η τρόικα εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι το 2015 το πλεόνασμα πρέπει να φθάσει στο 3% του ΑΕΠ και, ως εκ τούτου, υπολογίζει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει να περιορισθεί ο στόχος του πλεονάσματος, ώστε να αποφύγει τους κινδύνους των νέων μέτρων.
  2. 2.Για πολλά «καυτά» θέματα (εργασιακά, ασφαλιστικό, πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου κ.α.), η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αποκρούσει τις προτάσεις της τρόικας, ή να μεταθέσει τη λήψη αποφάσεων στο μέλλον, με την ένταξη ορισμένων παρεμβάσεων (π.χ.: νέο ασφαλιστικό) στο εθνικό πρόγραμμα, που θα εφαρμοσθεί μετά το μνημόνιο.

Είναι σαφές ότι τα περιθώρια «κουκουλώματος» διαφωνιών και μετάθεσης αποφάσεων στο μέλλον έχουν εξαντληθεί, καθώς η ίδια η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πλέον ότι επιθυμεί αυτός ο έλεγχος της τρόικας να είναι ο τελευταίος. Αν οι επιτηρητές δεν διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση, με ορισμένους συμβιβασμούς πολιτικού χαρακτήρα, το σχέδιο για γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο και γρήγορη έναρξη της συζήτησης για το χρέος θα έχει ακυρωθεί…

Σχετικα αρθρα

Γ.Ζαββός: Τα νέα κόκκινα δάνεια δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ

admin

Ερντογάν, πού είναι τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια;

admin

ΕΚΤ: Με υψηλότερο ρυθμό οι αγορές ομολόγων στο τρέχον τρίμηνο

admin

Colpo grosso με κρυπτονομίσματα στην Τουρκία

admin

Τρ.Πειραιώς: Υπερκάλυψη 3,5 φορές στο διεθνές βιβλίο

admin

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin