Image default
Πρώτο Θέμα

Τι κρύβεται πίσω από την αποχώρηση του Γκρος από την Pimco;

Τι κρύβεται πίσω από την αποχώρηση του Γκρος από την Pimco;

Πρώτο θέμα στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους είναι η αποχώρηση του Μπιλ Γκρος από τον γίγαντα ομολόγων Pimco.

Αναλυτές και οικονομολόγοι αναρωτιούνται τι «έσπρωξε» τον Γκρος να φύγει από τη νούμερο 1 εταιρεία διαχείρισης ομολόγων και να πάει στην Janus Capital. Είναι χαρακτηριστικό πως το Businessweek αναφέρει πως όταν έκλεισε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ την Πέμπτη, η μετοχική αξία του διαχειρίστριας αμοιβαίων κεφαλαίων Janus Capital ήταν 2,1 δισ. δολάρια. Ο Μπιλ Γκρος, ο διάσημος επενδυτής ομολόγων και ένας εκ των ιδρυτών της Pacific Investment Management Co. το 1971, είχε προσωπική περιουσία 2 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το δείκτη Δισεκατομμυριούχων που καταρτίζει το -.

Αυτός είναι ένας τρόπος να αξιολογήσεις τα νέα ότι ο Γκρος αφήνει την Pimco για να αναλάβει ένα ομολογιακό fund της Janus. Υπάρχει ακόμη ένας: Όταν ο Γκρος πήγε για ύπνο την Πέμπτη το βράδυ ήταν ο επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, υπεύθυνος για επενδυτικά κεφάλαια ύψους 1,97 τρισ. δολαρίων. Την αμέσως επόμενη ημέρα ήταν ο διαχειριστής ενός fund σε μια εταιρεία που στις 30 Ιουνίου είχε υπό διαχείριση πάγια ύψους 178 δισ. δολαρίων.

Και υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος: Στην Pimco, ο Γκρος ήταν υπεύθυνος για το Total Return fund, με 222 δισ. δολάρια υπό την άμεση εποπτεία του. Στην Janus, θα αναλάβει πολύ λιγότερα επενδυτικά κεφάλαια, τουλάχιστον στην αρχή. Πριν από ένα μήνα το Global Unconstrained Bond Fund διαχειριζόταν 12,9 εκατ. δολάρια.

Σε δήλωσή του, ο Γκρος ανέφερε πως ανυπομονεί να περάσει περισσότερο χρόνο στη διαχείριση κεφαλαίων και λιγότερο στη διοίκηση μιας μεγάλης επιχείρησης. Ποτέ κανείς δεν παραιτήθηκε από το να διοικεί τους New York Yankees για να παίξει 2η Βάση στους New York Bears.

Η κίνηση του Γκρος έρχεται στο τέλος μιας ομολογουμένως πολύ κακής χρονιάς για αυτόν. Ο Mohamed El-Erian, ο CEO και έτερος ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, άφησε την εταιρεία τον Ιανουάριο και οι φήμες θέλουν τον Γκρος να φέρει την ευθύνη. Οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από το βασικό fund της εταιρείας, το οποίο συρρικνώθηκε στα 222 δισ. δολάρια από το υψηλό των 293 δισ. δολαρίων που άγγιξε πέρυσι. Δημοσιεύματα μετέδιδαν πως η Pimco, που ανήκει στο γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο Allianz, ετοιμαζόταν να απολύσει τον Γκρος προτού παραιτηθεί.

Είναι δύσκολο να πετύχεις ομαλή προσγείωση όταν πέφτεις από τέτοιο ύψος. Η Janus θα προσφέρει στον Γκρος ό,τι καλύτερο μπορεί. Η εταιρεία διοικείται από τον πρώην συνάδελφο του Gross, Richard Well, πάλαι πότε διευθυντή λειτουργιών στην Pimco. Και η Janus, που έχει έδρα το Denver θα ανοίξει ένα νέο γραφείο στο Newport Beach, εκεί όπου πάντα δούλευε ο Γκρος.

Με έναν νέο επενδυτή-αστέρα στο δυναμικό της, θα ακολουθήσουν σίγουρα και κεφάλαια και η Janus, που ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη διαχειρίστρια αμοιβαίων κεφαλαίων το 2000, θα ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. Η Pimco θα δεχτεί πλήγμα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν αμοιβαία κεφάλαια της Pimco, σύμφωνα με το - News. Η μετοχή της Janus πήρε αντίθετη πορεία, με την εταιρεία να κερδίζει περίπου 690 εκατ. δολάρια σε μετοχική αξία μετά τα νέα. Πλέον μπορεί να πει με σιγουριά πως είναι μεγαλύτερη από έναν μόνο άνθρωπο.

εv[ ��H�9 �ημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός ελληνικού default είναι χαμηλός για τώρα. Όπως σημειώνει η Credit Suisse, οι εμπλεκόμενοι στις αγορές το έχουν διαπιστώσει αυτό κατά τα τελευταία τρίμηνα, ωθώντας τις μετοχές προς τα πάνω και τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα κάτω, σε σημαντικό βαθμό.

Όμως, αυτή η θετική εικόνα κινδυνεύει να ανατραπεί, καθώς το πολιτικό ρίσκο και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές απειλούν να εξελιχθούν σε βαρίδι για την ανάπτυξη. Ο ελβετικός οίκος εκτιμά πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. “Μία ασταθής πολιτική κατάσταση θα προκαλούσε, κατά πάσα πιθανότητα, διαταραχή στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές αγορές”, προειδοποιεί η Credit Suisse. Αλλά προσθέτει ότι ο κίνδυνος αυτή η αναταραχή να μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι πλέον σημαντικά μειωμένος, με δεδομένο ότι η Ελλάδα εμφανίζει σήμερα πρωτογενές πλεόνασμα και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ το χρέος της βρίσκεται κυρίως στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ.

BofΑ: Κλειδί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Αυξημένους κινδύνους εντοπίζει η Bank of America Merrill Lynch για την Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι τα περιθώρια θετικών εκπλήξεων από την οικονομία έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι δύσκολες, ενώ “βλέπει” και πρόωρες εκλογές, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου.

Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές του οίκου Ruben Segura-Cayuela και Αθανάσιος Βαμβακίδης, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και υπάρχουν λιγοστά περιθώρια για περαιτέρω θετικές εκπλήξεις. Αυτή τη στιγμή, από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, μόνο ο τουρισμός και οι πωλήσεις αυτοκινήτων επιδεικνύουν δυναμική, ενώ αντίθετα, η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε πτώση, ενώ οι εξαγωγές δεν έχουν ανοίξει ακόμα το βήμα τους. “Με λιγοστά περιθώρια για εκπλήξεις στην οικονομία, περιμένουμε ότι η προσοχή θα στραφεί στις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η BofA ML προειδοποιεί ότι η αξιολόγηση θα είναι γεμάτη προκλήσεις και χρονοβόρα. Το πρόγραμμα κινείται μεν εντός τροχιάς, αλλά οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις παραμένουν (αποκρατικοποιήσεις, μαζικές απολύσεις, απολύσεις στο Δημόσιο, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων) και κάποιες πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως εξηγεί ο οίκος, η κυβέρνηση αναμένεται να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2014, όμως, ο πρωθυπουργός μόλις ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις, που δεν αποκλείεται να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους του 2015.

“Και μην ξεχνάτε το εκλογικό ρίσκο”, υπενθυμίζει η BofA στους πελάτες της. Κατά την άποψή της, η εκλογή Προέδρου θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα φέρουν κυβέρνηση υπό το ΣΥΡΙΖΑ, αν και το κόμμα δεν θα μπορέσει να  κυβερνήσει μόνο του. Ο οίκος προειδοποιεί ότι στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, τότε θα στηθούν ξανά κάλπες, σε  μία εξέλιξη που θα αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα και θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις.

“Μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό το ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πυροδοτήσει ανησυχίες στις αγορές, καθώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ ενδέχεται να κινδυνεύσει. Εάν οι ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί προς το κέντρο, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση σε μια αδύναμη θέση”, τονίζει ο οίκος.

Berenberg: Προσοχή στην πολιτική αβεβαιότητα

H δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι “εντυπωσιακή” σχολιάζει η Βerenberg Βank, αποτιμώντας τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στην κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως επισημαίνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής αναλυτής της Βerenberg Βank, η Ελλάδα κατόρθωσε μέχρι στιγμής να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Η χώρα προέβη σε μαζικές περικοπές δαπανών, από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα, περικοπές που εύκολα θα χαρακτηρίζονταν “άγριες”. Εξάλλου, όπως σημειώνει, η λιτότητα ήταν το κατάλληλο φάρμακο για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα αναγκάστηκε να πάρει υπερβολική δόση.

Παρά, πάντως, την υψηλή φορολόγηση, τα κρατικά έσοδα παραμένουν αδύναμα, έχοντας πληγεί σφόδρα από τη βαθιά ύφεση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει στη συνέχεια η Βerenberg Βank, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί και η ύφεση φτάνει στο τέλος της. 

Σύμφωνα με την Βerenberg Βank, η πολιτική αβεβαιότητα και η υψηλή φορολόγηση επιδρούν αρνητικά στην οικονομία. Η ανησυχία της Βerenberg Βank για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Μάλιστα δεν διστάζει να θεωρήσει το ευάλωτο πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που ενδέχεται να απειλήσει την πρόοδο και την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τρεις μεγάλους κινδύνους βλέπει η Βerenberg Βank να απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι τρεις κίνδυνοι είναι οι εξής:

– Πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

– Δημοψήφισμα στη Σκοτία

– Ρωσο-ουκρανική κρίση

“Η λιτότητα ήταν το κατάλληλο φάρμακο για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα αναγκάστηκε να πάρει υπερβολική δόση από αυτήν…”, σημειώνει, με νόημα, ο Holger Schmieding.

Nomura: Σε τεντωμένο σχοινί η Αθήνα

Η Αθήνα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί έως την εκλογή Προέδρου, προειδοποιεί η Nomura, εκτιμώντας ότι η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, που είναι η τελευταία του προγράμματος, θα διαρκέσει για μήνες, διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες για την ολοκλήρωσή της μέσα στον Οκτώβριο. Μπροστά σε ένα πολιτικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, ο επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες του να τηρούν ουδέτερη στάση απέναντι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Παρότι το τελευταίο ράλι δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, εντούτοις, οι αναλυτές θεωρούν τα κυπριακά κρατικά ομόλογα ελκυστικότερα.

Όπως σημειώνει η Nomura, πέραν των δύσκολων τρέχοντων ζητημάτων που απασχολούν την αξιολόγηση (απολύσεις στο Δημόσιο, μαζικές απολύσεις και lock out στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, απορρύθμιση κλειστών επαγγελμάτων και πλειστηριασμοί ακινήτων), αυτή θα πρέπει να ασχοληθεί και με τη μετά το μνημόνιο κατάσταση της Ελλάδας, από το2015 και μετά.

Το ζήτημα γίνεται πιο πιεστικό, με δεδομένο ότι η τρόικα εντοπίζει χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ για το 2015, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν χρηματοδοτικές διαβεβαιώσεις για τους επόμενους 12 μήνες, προκειμένου να μπορέσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κανονισμό του, να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα σενάρια για τη μετά το μνημόνιο εποχή

Σύμφωνα με τη Nomura, τα σενάρια για τη μετά το μνημόνιο εποχή για την Ελλάδα εκτείνονται από την “καθαρή έξοδο” με ελάχιστους όρους (κάτι που ενδέχεται να συνοδευτεί από σταδιακή υλοποίηση μιας αναδιάρθρωσης των δανείων διάσωσης), έως ένα τρίτο πρόγραμμα δανείων από τον ESM, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υπόλοιπο των δανείων διάσωσης του ΔΝΤ.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να επιτύχει μία συμφωνία χωρίς την επιβολή όρων από το εξωτερικό (που θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης εν όψει της  εκλογής προέδρου), κάτι που φαίνεται και από τις επίμονες δηλώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο. Ιδανικό σενάριο για την Αθήνα θα ήταν, σύμφωνα με τη Nomura, το να μπορεί από το 2015 και μετά να θέτει μόνη της την ατζέντα των πολιτικών, την οποία όμως η Κομισιόν θα πρέπει να εγκρίνει.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα επιχειρήσουν να επιβάλουν στην Αθήνα κάποιους όρους, ώστε να διαβεβαιώσουν τους ψηφοφόρους τους ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη κάνει σαφές ότι ένα ελληνικό αίτημα για τρίτο δάνειο θα ήταν ευπρόσδεκτο.

Σχετικα αρθρα

Η παραπομπή Τραμπ βάζει “φωτιά” στον προεκλογικό αγώνα

admin

Τρεις οικονομολόγοι αναλύουν την έξοδο στις αγορές -Γιατί δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς

admin

Saarbrücker Zeitung: Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της -Η απόφαση αποχώρησης έχει ληφθεί

admin

Alpha: Γιατί μπορεί να «τρέξει» με 2% φέτος η ελληνική οικονομία

admin

Από την έκρηξη στην καταδίκη

admin

Ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών παρέχει στη νέα γενιά το Reload Greece (RG)

admin

Alpha Bank: Ποιες εξαγωγές επηρεάστηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό

admin

Τι θα προκαλέσει στην οικονομία της ΕΕ ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ

admin

Αντιστροφή ρόλων: Η Ελλάδα βασίλισσα των αγορών και η Μ. Βρετανία ο νέος ασθενής

admin

Συμφωνία στο… παρα 5 – Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

admin

Στο απόγειο η δημοτικότητά της Μέι

admin

Ενισχύοντας την περιορισμένη δύναμη της Ευρώπης

admin

Ρατσισμός και Κορονοϊός: Οι “δύο θανατηφόροι ιοί” που σκοτώνουν την Αμερική

admin

Ευρώπη:Πόσο κακή είναι η οικονομία της;

admin

Τσακαλώτος: Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος

admin

Πρόσφυγες: η ΕΕ μετεγκαθιστά 0,17% του στόχου μέσα σε τέσσερις μήνες

admin

Ιταλία και ΕΕ: Δεν θα βγει τίποτα καλό από την μεταξύ τους κόντρα

admin

Σε ποιους κλάδους εργασίας θα γίνουν προσλήψεις το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα

admin