Image default
Πρώτο Θέμα

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους διεθνείς οίκους

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους διεθνείς οίκους

Φόβοι ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα αυξάνει και ενδεχομένως να ενταθεί έτι περαιτέρω το προσεχές διάστημα, εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι διαχειριστές ξένων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα reports που «κυκλοφορούν» σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Αθήνα, τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα πιο ρευστή η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση στις επενδυτικές επιλογές των ξένων.

Αλλά και στο road show που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το θέμα ήταν η πρώτη ερώτηση στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν θεσμικοί και επιχειρηματίες (Σ. Λαζαρίδης, Οδ. Αθανασίου, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος) στις συνεντεύξεις που έδωσαν. Οι Ελληνες από την πλευρά τους επισήμαναν ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης και ότι η χώρα θα κινηθεί προς το σωστό δρόμο ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων.

Στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτών έχουν μπει δηλώσεις, παρεμβάσεις και ανακοινώσεις, που αφορούν στο ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών, οι οποίες ενδεχομένως να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες στην χώρα. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα οι ξένοι επενδυτές όχι μόνο εμφανίζονται διστακτικοί να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και όσοι είχαν μετοχικές θέσεις μειώνουν τη συμμετοχή τους. Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και από τα τραπεζικά επιτελεία, τα οποία είναι και τα πρώτα που γίνονται αποδέκτες τέτοιων μεταβολών.

Ήδη, η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των οίκων, με τις Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley, Νomura, Credit Suisse  να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα προσαρμογής.

Credit Suisse:  Η θετική εικόνα κινδυνεύει να ανατραπεί

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, με αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,2% φέτος και υψηλούς ρυθμούς 2,4% το 2015, ενώ ο κίνδυνος ενός default είναι πλέον χαμηλός, εκτίμηση που αποτυπώνεται στην τελευταία σημαντική άνοδο των ελληνικών μετοχών και των τιμών των ομολόγων, διαπιστώνει η Credit Suisse σε έκθεσή της. Οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για αύξηση 0,8% στην ιδιωτική κατανάλωση φέτος και 1,6% το 2015, με τις επενδύσεις σε πάγια να αυξάνονται κατά 1,4% και 6,1% αντίστοιχα. Οι εξαγωγές προβλέπονται αυξημένες κατά 5,8% φέτος και 4,6% του χρόνου.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 26,8% φέτος και στο 25,8% του χρόνου, με τον πληθωρισμό να είναι μεν αρνητικός φέτος (-0,7%), αλλά να επιστρέφει σε θετικό επίπεδο το 2015 ( 0,6%).

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ φέτος και 4,1% το 2015, με το δημόσιο χρέος στο 177% του ΑΕΠ και 172% αντίστοιχα.

Παρότι το χρέος θα παραμείνει κοντά στο 180% φέτος, η πολύ μακρινή ωρίμανσή του και το γεγονός ότι οι  χρηματοδοτικές ανάγκες τουλάχιστον για τα επόμενα 5-7 χρόνια είναι περιορισμένες, σε συνδυασμό με την υπόσχεση για πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ εάν αυτό χρειαστεί, σημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός ελληνικού default είναι χαμηλός για τώρα. Όπως σημειώνει η Credit Suisse, οι εμπλεκόμενοι στις αγορές το έχουν διαπιστώσει αυτό κατά τα τελευταία τρίμηνα, ωθώντας τις μετοχές προς τα πάνω και τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα κάτω, σε σημαντικό βαθμό.

Όμως, αυτή η θετική εικόνα κινδυνεύει να ανατραπεί, καθώς το πολιτικό ρίσκο και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές απειλούν να εξελιχθούν σε βαρίδι για την ανάπτυξη. Ο ελβετικός οίκος εκτιμά πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. “Μία ασταθής πολιτική κατάσταση θα προκαλούσε, κατά πάσα πιθανότητα, διαταραχή στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές αγορές”, προειδοποιεί η Credit Suisse. Αλλά προσθέτει ότι ο κίνδυνος αυτή η αναταραχή να μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι πλέον σημαντικά μειωμένος, με δεδομένο ότι η Ελλάδα εμφανίζει σήμερα πρωτογενές πλεόνασμα και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ το χρέος της βρίσκεται κυρίως στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ.

BofΑ: Κλειδί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Αυξημένους κινδύνους εντοπίζει η Bank of America Merrill Lynch για την Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι τα περιθώρια θετικών εκπλήξεων από την οικονομία έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι δύσκολες, ενώ “βλέπει” και πρόωρες εκλογές, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου.

Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές του οίκου Ruben Segura-Cayuela και Αθανάσιος Βαμβακίδης, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και υπάρχουν λιγοστά περιθώρια για περαιτέρω θετικές εκπλήξεις. Αυτή τη στιγμή, από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, μόνο ο τουρισμός και οι πωλήσεις αυτοκινήτων επιδεικνύουν δυναμική, ενώ αντίθετα, η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε πτώση, ενώ οι εξαγωγές δεν έχουν ανοίξει ακόμα το βήμα τους. “Με λιγοστά περιθώρια για εκπλήξεις στην οικονομία, περιμένουμε ότι η προσοχή θα στραφεί στις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η BofA ML προειδοποιεί ότι η αξιολόγηση θα είναι γεμάτη προκλήσεις και χρονοβόρα. Το πρόγραμμα κινείται μεν εντός τροχιάς, αλλά οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις παραμένουν (αποκρατικοποιήσεις, μαζικές απολύσεις, απολύσεις στο Δημόσιο, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων) και κάποιες πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως εξηγεί ο οίκος, η κυβέρνηση αναμένεται να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2014, όμως, ο πρωθυπουργός μόλις ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις, που δεν αποκλείεται να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους του 2015.

“Και μην ξεχνάτε το εκλογικό ρίσκο”, υπενθυμίζει η BofA στους πελάτες της. Κατά την άποψή της, η εκλογή Προέδρου θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα φέρουν κυβέρνηση υπό το ΣΥΡΙΖΑ, αν και το κόμμα δεν θα μπορέσει να  κυβερνήσει μόνο του. Ο οίκος προειδοποιεί ότι στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, τότε θα στηθούν ξανά κάλπες, σε  μία εξέλιξη που θα αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα και θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις.

“Μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό το ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πυροδοτήσει ανησυχίες στις αγορές, καθώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ ενδέχεται να κινδυνεύσει. Εάν οι ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί προς το κέντρο, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση σε μια αδύναμη θέση”, τονίζει ο οίκος.

Berenberg: Προσοχή στην πολιτική αβεβαιότητα

H δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι “εντυπωσιακή” σχολιάζει η Βerenberg Βank, αποτιμώντας τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στην κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως επισημαίνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής αναλυτής της Βerenberg Βank, η Ελλάδα κατόρθωσε μέχρι στιγμής να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Η χώρα προέβη σε μαζικές περικοπές δαπανών, από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα, περικοπές που εύκολα θα χαρακτηρίζονταν “άγριες”. Εξάλλου, όπως σημειώνει, η λιτότητα ήταν το κατάλληλο φάρμακο για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα αναγκάστηκε να πάρει υπερβολική δόση.

Παρά, πάντως, την υψηλή φορολόγηση, τα κρατικά έσοδα παραμένουν αδύναμα, έχοντας πληγεί σφόδρα από τη βαθιά ύφεση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει στη συνέχεια η Βerenberg Βank, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί και η ύφεση φτάνει στο τέλος της. 

Σύμφωνα με την Βerenberg Βank, η πολιτική αβεβαιότητα και η υψηλή φορολόγηση επιδρούν αρνητικά στην οικονομία. Η ανησυχία της Βerenberg Βank για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Μάλιστα δεν διστάζει να θεωρήσει το ευάλωτο πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που ενδέχεται να απειλήσει την πρόοδο και την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τρεις μεγάλους κινδύνους βλέπει η Βerenberg Βank να απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι τρεις κίνδυνοι είναι οι εξής:

– Πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

– Δημοψήφισμα στη Σκοτία

– Ρωσο-ουκρανική κρίση

“Η λιτότητα ήταν το κατάλληλο φάρμακο για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα αναγκάστηκε να πάρει υπερβολική δόση από αυτήν…”, σημειώνει, με νόημα, ο Holger Schmieding.

Nomura: Σε τεντωμένο σχοινί η Αθήνα

Η Αθήνα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί έως την εκλογή Προέδρου, προειδοποιεί η Nomura, εκτιμώντας ότι η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, που είναι η τελευταία του προγράμματος, θα διαρκέσει για μήνες, διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες για την ολοκλήρωσή της μέσα στον Οκτώβριο. Μπροστά σε ένα πολιτικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, ο επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες του να τηρούν ουδέτερη στάση απέναντι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Παρότι το τελευταίο ράλι δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, εντούτοις, οι αναλυτές θεωρούν τα κυπριακά κρατικά ομόλογα ελκυστικότερα.

Όπως σημειώνει η Nomura, πέραν των δύσκολων τρέχοντων ζητημάτων που απασχολούν την αξιολόγηση (απολύσεις στο Δημόσιο, μαζικές απολύσεις και lock out στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, απορρύθμιση κλειστών επαγγελμάτων και πλειστηριασμοί ακινήτων), αυτή θα πρέπει να ασχοληθεί και με τη μετά το μνημόνιο κατάσταση της Ελλάδας, από το2015 και μετά.

Το ζήτημα γίνεται πιο πιεστικό, με δεδομένο ότι η τρόικα εντοπίζει χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ για το 2015, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν χρηματοδοτικές διαβεβαιώσεις για τους επόμενους 12 μήνες, προκειμένου να μπορέσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κανονισμό του, να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα σενάρια για τη μετά το μνημόνιο εποχή

Σύμφωνα με τη Nomura, τα σενάρια για τη μετά το μνημόνιο εποχή για την Ελλάδα εκτείνονται από την “καθαρή έξοδο” με ελάχιστους όρους (κάτι που ενδέχεται να συνοδευτεί από σταδιακή υλοποίηση μιας αναδιάρθρωσης των δανείων διάσωσης), έως ένα τρίτο πρόγραμμα δανείων από τον ESM, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υπόλοιπο των δανείων διάσωσης του ΔΝΤ.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να επιτύχει μία συμφωνία χωρίς την επιβολή όρων από το εξωτερικό (που θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης εν όψει της  εκλογής προέδρου), κάτι που φαίνεται και από τις επίμονες δηλώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο. Ιδανικό σενάριο για την Αθήνα θα ήταν, σύμφωνα με τη Nomura, το να μπορεί από το 2015 και μετά να θέτει μόνη της την ατζέντα των πολιτικών, την οποία όμως η Κομισιόν θα πρέπει να εγκρίνει.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα επιχειρήσουν να επιβάλουν στην Αθήνα κάποιους όρους, ώστε να διαβεβαιώσουν τους ψηφοφόρους τους ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη κάνει σαφές ότι ένα ελληνικό αίτημα για τρίτο δάνειο θα ήταν ευπρόσδεκτο.

Σχετικα αρθρα

Οι 100 δόσεις και η… εξέγερση των υποζυγίων!

admin

Les Echos: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης» η τουρκική οικονομία

admin

Τα… βάσανα των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Plan B για την παγκόσμια οικονομία

admin

Το χρηματιστήριο επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ισπανία σε κίνδυνο από τη συμμαχία Σάντσεθ – Podemos

admin

Η νίκη του Macron είναι μόνο η αρχή

admin

Πόσα θα χάσουν (πραγματικά) οι ξένοι από ένα GREXIT

admin

Brexit: Θα «κλειδώσει» σήμερα η συμφωνία;

admin

Η ιστορία δύο κρίσεων στην Ελλάδα

admin

Βενεζουέλα: Η ΕΕ έρμαιο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας;

admin

Το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Macronmania: Σε δημοσκοπικό ζενίθ ο Εμ. Μακρόν

admin

Εκλεισαν συνολικά 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις!

admin

Νέα πρόκληση για την ΕΕ: Η Ρωσία ξυπνάει

admin

Τα προβλήματα της Τουρκίας φαίνεται να είναι … δικά της

admin

Εξηγώντας την παγκόσμια ανάκαμψη εν μέσω πολιτικής ύφεσης

admin

Επιστροφή στις αγορές: Ο θρίαμβος και ο κίνδυνος

admin