Image default
Πρώτο Θέμα

H αιτία του «πανικού» σε ΧΑ και ομόλογα

H αιτία του «πανικού» σε ΧΑ και ομόλογα

Την ώρα που Έλληνες πολιτικοί ανεύθυνα κινδυνολογούν για πρόωρες εκλογές και ενδεχόμενο τραπεζικό πανικό, οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να απαιτούν ένα ιδιότυπο, πρόσθετο «ασφάλιστρο κινδύνου» για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, οδηγώντας σε «χαμηλή πτήση» το Γενικό Δείκτη στο ΧΑ και σε αισθητό «τσίμπημα» των αποδόσεων των κρατικών τίτλων.

Αναλυτές τονίζουν ότι οι δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις αγορές δεν είναι, πιθανότατα, ένα συγκυριακό φαινόμενο διάρκειας λίγων 24ωρων. Πρόκειται, όπως λένε, για ένα «δυσάρεστο ξύπνημα» των διαχειριστών κεφαλαίων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι στον κοντινό ορίζοντα, δηλαδή τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να πορεύονται μόνο με βάση τις προσδοκίες για το ελληνικό “success story”, αλλά και να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους κινδύνους «ατυχήματος».

Στο νέο περιβάλλον, οι ξένοι διαχειριστές αρχίζουν να θεωρούν «ακριβά» τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές και να περιορίζουν τις θέσεις τους (αυτό είναι και το ιδιότυπο risk premium που απαιτούν για τοποθετήσεις στην Ελλάδα), κάτι που αντανακλάται όχι μόνο στις κινήσεις των μετοχών, αλλά πλέον και στις αποδόσεις και τις τιμές των ομολόγων.

Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει πέσει, υπό την επίδραση των πιέσεων κυρίως στις τράπεζες, αλλά και σε άλλα «βαριά» χαρτιά, κοντά στις 1.050 μονάδες. Από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο, αρχίζει να «γκριζάρει» ο ορίζοντας και για τα ομόλογα.

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση, με πρόωρο τερματισμό και του προγράμματος δανεισμού από το ΔΝΤ, προκάλεσε προβληματισμό στους διαχειριστές κεφαλαίων, με αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών ομολόγων να φθάσει το 6,5%, ενώ νωρίτερα το Σεπτέμβριο είχε υποχωρήσει χαμηλότερα και από το 5,5%.

Αιτία της ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές για τα ελληνικά asset δεν είναι μόνο η πολιτική αβεβαιότητα, που από τις ευρωεκλογές και μετά απασχολεί συνεχώς τους επενδυτές. Λίγο – πολύ στα σενάρια όλων των διαχειριστών είχε ενσωματωθεί ο πολιτικός κίνδυνος, είτε αυτός αφορά την περαιτέρω αποδυνάμωση της κυβέρνησης, ή και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέχρι την άνοιξη του 2015, οι οποίες φαίνεται όλο και πιθανότερο να φέρουν το ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση.

Το νέο στοιχείο, που ανεβάζει το θερμόμετρο της επικινδυνότητας του ΧΑ και των ομολόγων, σύμφωνα με την οπτική των ξένων διαχειριστών, είναι το ορατό ενδεχόμενο διάψευσης του βασικού σεναρίου της αγοράς για την εξέλιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές του επίσημου τομέα, δηλαδή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το σενάριο αυτό, που εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα ως ιδιαίτερα ισχυρό, έλεγε ότι η Ελλάδα θα τελείωνε, αργά ή γρήγορα, με την αξιολόγηση από την τρόικα, θα έμπαινε στη συζήτηση για το χρέος, εξασφαλίζοντας μια ελάφρυνση, και θα συνέχιζε να πορεύεται, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2016, με ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την ευρωζώνη, στη βάση του οποίου θα συνέχιζε και το ΔΝΤ να χρηματοδοτεί τη χώρα. Έτσι, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2016, οι παράγοντες των αγορών περίμεναν ότι η Ελλάδα θα είχε διασφαλισμένη τη χρηματοδότησή της από τους επίσημους πιστωτές, ενώ η παρουσία της τρόικας θα αποτελούσε εγγύηση αποτροπής νέων δημοσιονομικών εκτροπών, ή πλήρους «παγώματος» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι περισσότεροι επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε μετοχές και ομόλογα στην Ελλάδα το έκαναν έχοντας βασισθεί σε αυτό το σενάριο, που περιορίζει σημαντικά τους κινδύνους για τα κεφάλαιά τους. Μάλιστα, αυτό το σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για τα ομόλογα, αφού η Ελλάδα δεν θα αναγκαζόταν να προσφύγει στην αγορά για την άντληση μεγάλων ποσών, κάτι που θα εξασφάλιζε ότι η ζήτηση θα ήταν σταθερά μεγαλύτερη από την προσφορά τίτλων, με συνέπεια τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για αύξηση των τιμών.

Από την περασμένη Τρίτη, όμως, ο Α. Σαμαράς, με τις δηλώσεις που έκανε από κοινού με την καγκελάριο Μέρκελ, ανακοίνωσε επίσημα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τελειώσει με την τρόικα και το μνημόνιο από το τέλος του χρόνου, να διακόψει τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και να μη ζητήσει νέο «πακέτο» από την ευρωζώνη. Αυτό, όπως λένε αναλυτές, φέρνει στο τραπέζι ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο για την Ελλάδα, που οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν, για να διαμορφώσουν και τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Με βάση το νέο σενάριο και στο βαθμό που επιβεβαιωθεί (πολλοί εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το νέο δάνειο), η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως μια χώρα σχετικά χαμηλού κινδύνου, αφού εποπτεύεται από την τρόικα και χρηματοδοτείται από επίσημους πιστωτές, αλλά ως μια χώρα που ετοιμάζεται, πρόωρα κατά την άποψη της αγοράς, να εξέλθει της επιτήρησης και να βασισθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικές πηγές για τη χρηματοδότησή της.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι διαχειριστές εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον σημαντικά αυξημένοι και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να εξαγάγουν καλύτερα συμπεράσματα για το μέλλον, παρακολουθώντας πρωτίστως και πολύ στενά την εξέλιξη του ελέγχου από την τρόικα. Σε αυτό το κλίμα, αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να ζητούν «ασφάλιστρο κινδύνου», κάτι που θα αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ανάκαμψης μετοχών και ομολόγων.

Σχετικα αρθρα

Bruegel: Οι κίνδυνοι στην Ελλάδα παραμένουν – Χρειάζεται σταθερό μοντέλο ανάπτυξης

admin

Τραμπ και Πούτιν μπορούν να καταστρέψουν ο ένας τον άλλον

admin

Εάν δεν μπορούμε να πάμε Ισπανία, πάμε … Ελλάδα

admin

ΟΟΣΑ: Πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο εταιρικό χρέος

admin

Ευρώπη:Το φάντασμα της ύφεσης και οι χρησμοί της Lagard

admin

Ουτοπία η ανάκαμψη της βαριάς βιομηχανίας;

admin

Λε Πεν και Brexit αναγκάζουν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους στην Ευρώπη

admin

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

admin

Λαγκάρντ εναντίον όλων για τις διασώσεις

admin

Η Ελλάδα προσβλέπει στη μερίδα του λέοντος του ρωσικού τουρισμού

admin

Handelsblatt: Πιθανές δυσκολίες στο ελληνικό ζήτημα από έναν συνασπισμό Τζαμάικα στη Γερμανία

admin

Η επιστροφή του δολαρίου

admin

Γέφυρα με τη Γερμανία τα κρητικά προϊόντα

admin

Οι πιο χρεωμένοι Ευρωπαίοι οι Ελληνες -Σχεδόν οι μισοί αργούν να πληρώσουν δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς

admin

Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα, για να αποφύγει μία «χαμένη δεκαετία»

admin

Τι περιθώρια ελιγμών θα έχει η/ο διάδοχος του Ντράγκι

admin

Προς Μεγάλο Συνασπισμό η Γερμανία;

admin

Η αποβολή της Ελλάδας από το Σένγκεν δε θα λύσει την προσφυγική κρίση

admin