Image default
Πρώτο Θέμα

Μυστική διπλωματία για το deal με την τρόικα

Μυστική διπλωματία για το deal με την τρόικα

Ύστατη προσπάθεια να… χαλαρώσει την επιτήρηση της τρόικας θα κάνει ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, αξιοποιώντας την άριστη προσωπική και πολιτική του σχέση με το νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Στο έκτακτο γεύμα των δύο ανδρών,  την Παρασκευή, ο κ. Σαμαράς εκτιμάται ότι θα ζητήσει από το Λουξεμβούργιο πολιτικό να ασκήσει την επιρροή του στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, ώστε να προχωρήσει… αναίμακτα για την κυβέρνηση η πέμπτη (και τελευταία;) αξιολόγηση.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, που φαίνεται ότι προγραμματίσθηκε μετά τις συνομιλίες Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο, καλύπτεται από αρκετό μυστήριο και από πολλούς γίνεται λόγος για μυστική διπλωματία, καθώς δεν έχουν προγραμματισθεί κοινές δηλώσεις ή συνέντευξη Τύπου. Η εξήγηση που δίδεται για αυτή τη… μυστικοπάθεια είναι ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν δεν θέλει να σχολιάσει θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία, όσο θα βρίσκεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει… εν κινήσει την πορεία της Κομισιόν σε αυτή την αξιολόγηση δεν είναι καθόλου τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, που συμμετέχει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, είναι ο πιο «σκληρός» από τους τρεις επιτηρητές. Συνολικότερα η Κομισιόν τηρεί πολύ σκληρότερη στάση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις αρμόδιου αξιωματούχου της, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και την επιμονή του στην επίτευξη των πολύ υψηλών στόχων για τα πλεονάσματα, παρότι το Ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι ρεαλιστικοί και πρέπει να «ψαλιδισθούν».

Δεν είναι βέβαιο αν η Αθήνα μπορεί να αλλάξει σε αυτή την φάση τη στάση της τρόικας, μέσω της μυστικής διπλωματίας με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ακόμη, πάντως, και αν δεν υπάρξει μια θεαματική αλλαγή, μερικές υποχωρήσεις σε κρίσιμα θέματα για την ελληνική κυβέρνηση, όπως η υλοποίηση φοροελαφρύνσεων και η μετάθεση στο μέλλον του νέου νόμου για το ασφαλιστικό, μπορούν να προσφέρουν βαθιές «ανάσες» στον πρωθυπουργό.

Τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου θέλησαν χθες, μετά το οκτάωρο των συναντήσεων με την τρόικα, να παρουσιάσουν με… ροζ αποχρώσεις την έναρξη της αξιολόγησης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η τρόικα αποδέχεται πως θα κλείσει και φετινός προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από τις προβλέψεις του προγράμματος (1,7% έναντι 1,5%).

Όμως, αυτό ήταν απολύτως αναμενόμενο, καθώς η τρόικα δεν αμφισβητούσε την καλή πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Κατά τα λοιπά, η διαπραγμάτευση φαίνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς:

          Η τρόικα δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να εντάξει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 φοροελαφρύνσεις, πέραν των όσων ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός (μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.). Αν υπάρξουν ελαφρύνσεις, αυτές θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει συμφωνήσει η τρόικα, δηλαδή θα έχει δεχθεί ότι οι ελαφρύνσεις δεν «τορπιλίζουν» το στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 (αυτή η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη…).

          Τα δύσκολα αυτής της διαπραγμάτευσης δεν έχουν αρχίσει ακόμη: σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πιο «καυτές» συναντήσεις θα γίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή με τον Γ. Βρούτση, που θα βρεθεί μπροστά σε πιέσεις για τις πιο «εκρηκτικές» μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το συνδικαλιστικό νόμο και το ασφαλιστικό.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin

Γερμανικός Τύπος: Κορυφαίος προορισμός η Κρήτη για τους Γερμανούς

admin

Επ.Προκαταβολή – 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 Α.Φ.Μ.

admin

Ποιος είναι τελικά ο “Σούπερ-Μάριο”;

admin

Μείωση τζίρου 36,4% για τις “κλειστές” επιχειρήσεις το 2020, στο -67,4% ο τουρισμός

admin