Image default
Πρώτο Θέμα

Θρίλερ 120 ημερών σε πολιτική και οικονομία

Θρίλερ 120 ημερών σε πολιτική και οικονομία

Απότομο… φρενάρισμα στα σενάρια πρόωρων εκλογών πριν το τέλος του χρόνου επιχειρούν Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, ώστε να κερδίσουν ωφέλιμο χρόνο 120 ημερών μέχρι την προεδρική εκλογή, ελπίζοντας ότι μια συμφωνία για έξοδο από το μνημόνιο θα λειτουργήσει σαν αποτελεσματικό ανάχωμα στην προέλαση του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν κατ’ αρχήν θετικά την απόφαση των επικεφαλής της συγκυβέρνησης να προσφύγουν στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης και την ανακοίνωση ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα αρχίσει τον Φεβρουάριο, ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας Παπούλια.

Όπως επισημαίνουν, ο παροξυσμός σεναρίων για εκλογικό αιφνιδιασμό το αμέσως προσεχές διάστημα είχε προκαλέσει έντονη ανασφάλεια στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων και επηρέαζε αρνητικά τη δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία. Τονίζουν, πάντως, ότι η πολιτική αβεβαιότητα δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα της οικονομικής ζωής, δεδομένου ότι η συγκέντρωση 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου φαίνεται απίθανη και η εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο μοιάζει αναπόφευκτη.

Οι κινήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου στην πολιτική σκακιέρα δεν είναι καθόλου άσχετες με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την τρόικα, καθώς διαφαίνεται ήδη από τα πρώτα 24ωρα συνομιλιών ότι στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για τις φοροελαφρύνσεις, που αποτελούν βασικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης.

Η δυσμενής εξέλιξη της διαπραγμάτευσης εκφράζονταν φόβοι στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια ότι θα ενέτεινε τις φυγόκεντρες τάσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών κομμάτων, που ήδη τελούν σε αναβρασμό, προκαλώντας συνεχείς πονοκεφάλους στις κομματικές ηγεσίες.

Σε αυτό το κλίμα, φαινόταν ορατός ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές αναταράξεις, όταν η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα συμφωνηθούν με την τρόικα, όπως συμβαίνει μετά από κάθε αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν διαθέτει η κυβέρνηση το πολιτικό κεφάλαιο για να προωθήσει τα τελευταία «πακέτα» μεταρρυθμίσεων.

Με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, που θα αρχίσει σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, οι επικεφαλής της συγκυβέρνησης ελπίζουν ότι οι «αντιρρησίες» βουλευτές θα επανέλθουν στον… ορθό δρόμο και οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της κυβέρνησης θα συσπειρωθούν εκ νέου, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η υπερψήφιση της κυβέρνησης από μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από την καταγεγραμμένη σήμερα πλειοψηφία των 154. Αυτό εκτιμάται ότι θα περιορίσει και τους κινδύνους «ανταρσιών» στα νομοσχέδια που θα εισαχθούν το επόμενο διάστημα.

Αυτές οι σταθεροποιητικές παρεμβάσεις μπορεί να αποτρέπουν τα χειρότερα για την κυβέρνηση, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια ελιγμών και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρύνουν τα νέφη στη σχέση με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας.

Είναι σαφές ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας στο τέλος του χρόνου προσκρούει σε ισχυρές επιφυλάξεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ΔΝΤ, που θα προτιμούσαν να εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται η Ελλάδα με δάνεια του επίσημου τομέα, τουλάχιστον και το 2015, αλλά και να παραμείνει η χώρα υπό τη στενή επιτήρηση της τρόικας.

Αυτή την επιφυλακτικότητα καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση, ενώ και τα ανοικτά θέματα της πέμπτης αξιολόγησης όχι μόνο είναι πολλά, αλλά υποκρύπτουν και επικίνδυνες πολιτικές «παγίδες», καθώς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν, μεταξύ πολλών άλλων, οι αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Με τη σχετική σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, η κυβέρνηση έχει πλέον χρόνο τεσσάρων μηνών, μέχρι την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου, για να κλείσει ένα “deal” με τους πιστωτές που, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, θα αποδειχθεί ισχυρό προεκλογικό όπλο, ικανό να ανακόψει την ανοδική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Ή ακόμη και να σταματήσει την πορεία προς τις κάλπες, αν διαμορφωθεί τόσο θετικό κλίμα για την κυβέρνηση, που θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εκτιμούν ότι οι νέοι πολιτικοί ελιγμοί του πρωθυπουργού θα αποδειχθούν ατελέσφοροι. Όπως υπενθύμιζε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, και ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης το 2011, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την πτώση του…

Σχετικα αρθρα

ΟΤΕ:Ισχυρές οι επιδόσεις στην Ελλάδα

admin

Γερμανικός Τύπος: Επιστροφή στην ομαλότητα για την Ελλάδα αλλά η κρίση παραμένει

admin

FT:Η Γερμανία “τελειώνει” την Ευρώπη;

admin

Οδηγούνται σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία;

admin

Όσοι ξέγραψαν τη Μέρκελ έκαναν λάθος

admin

Tι σημαίνει η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία;

admin

Η υπόθεση υπέρ της αισιοδοξίας για το 2018

admin

Το μεγάλο παζάρι των ξένων οίκων

admin

Γερμανικός Τύπος: Η ΕΕ απέτυχε στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων

admin

Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης η Μ. Βρετανία

admin

Ένα ατελές προσχέδιο για την ευρωζώνη

admin

Οι ομολογιούχοι των τραπεζών μπορεί να αποφύγουν το bail-in

admin

Το… βρήκε από τον Σαρκοζί, η Λεπέν

admin

Τα χαμηλά επιτόκια και ο νέος “πυρετός του χρυσού”

admin

Γερμανία: «Ουδέν νεώτερον από την Ελλάδα»

admin

Σημαντική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2018

admin

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street ξυπνά εφιαλτικές μνήμες του 1929

admin

Η Goldman Sachs προειδοποιεί για νέο ξεπούλημα

admin