Image default
Πρώτο Θέμα

«Μαγική» φόρμουλα για να δοθεί το Ελληνικό στο Λάτση!

«Μαγική» φόρμουλα για να δοθεί το Ελληνικό στο Λάτση!

Τη νομική φόρμουλα που… ως δια μαγείας θα εξαφανίσει την αρχική αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του «φιλέτου» του Ελληνικού στην κοινοπραξία της Lamda Development, φέρονται να έχουν βρει οι νομικοί του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα επανεξετασθεί, κατόπιν προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ, η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου, που διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία του διαγωνισμού για το Ελληνικό και «μπλόκαρε» την υπογραφή της. Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζήτηση της προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ αναμενόταν στις αρχές του επόμενου μήνα, δεν αποκλείεται όμως να επισπευσθεί και να προχωρήσει πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Η βασική «ένσταση» του κλιμακίου του Ε.Σ., σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ήταν ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν ουσιώδης όροι της σύμβασης, κάτι που αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας και του κοινοτικού δικαίου, αφού δεν υπήρχαν στη δημοσιευμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικές πρόνοιες περί ενδεχόμενης μεταβολής των όρων.

Ο επίδικος όρος προέβλεπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατούσε μειοψηφικό ποσοστό της Ελληνικό Α.Ε., ώστε να έχει συμμετοχή στην απόδοση της επένδυσης, αλλά αυτό άλλαξε στην τελική φάση του διαγωνισμού, όταν πια είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο και κυριαρχούσε η κοινοπραξία υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση. Έτσι, ορίσθηκε ότι το Δημόσιο θα είχε δικαίωμα στο 30% των κερδών, μόνο αφού ο επενδυτής θα είχε εξασφαλίσει συνολική απόδοση κεφαλαίου 15%.

Πρόκειται περί ενός όρου που είναι προφανές ότι είναι ουσιώδης, για να κάνει τους οικονομικούς υπολογισμούς του ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής. Προφανές είναι, επίσης, ότι η αρχική μορφή του όρου είναι πολύ λιγότερο ελκυστική από την τελική μορφή, όπου ο επενδυτής για πολλά χρόνια εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειάζεται να διανέμει κέρδη στο ΤΑΙΠΕΔ.

Παρόλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα για να ξεπερασθεί αυτό το σοβαρότατο νομικό εμπόδιο και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακύρωσης του διαγωνισμού κα προκήρυξης νέου: κατά τις πληροφορίες αυτές, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κάνουν δεκτή την ένσταση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία ο προαναφερθείς όρος δεν είναι ουσιώδης! Έτσι, θα ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για την παράδοση του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση.

Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να πληροφορηθεί τι έχει γίνει με τη διερεύνηση από πλευράς της πιθανών παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου για τον ανταγωνισμό και τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει τα εξής στην ερώτησή του:

Σύμφωνα με την 197/2014 Πράξη του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναστέλλεται η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Developments από το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω παραβιάσεων των αρχών α) της διαφάνειας, β) της ίσης μεταχείρισης και γ) του ανταγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι όροι του διαγωνισμού για την πώληση της δημόσιας έκτασης, έθεταν αδικαιολόγητους περιορισμούς στους συμμετέχοντες (άρθρα 6.1 και 6.2 του διαγωνισμού), καθώς επίσης, ότι τροποποιήθηκαν, εκ των υστέρων, σημαντικές παράμετροι της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης (άρθρα 2.3, 2.4, 2.5), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί.

Με δεδομένα τα παραπάνω, καθώς επίσης, ότι η Κομισιόν (Απάντηση Ε-005106-14) διερευνά τη νομιμότητα του όρου της συμφωνίας, σύμφωνα με τον οποίο η πώληση του Ελληνικού «τελεί υπό την επιφύλαξη ότι το ελληνικό κράτος θα χορηγήσει άδεια λειτουργίας καζίνου σε εκτάσεις που θα ανήκουν στην εταιρεία Lamda Development», ερωτάται η Επιτροπή:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες της εν λόγω συμφωνίας εκ μέρους των υπηρεσιών της Κομισιόν; Έχει λάβει γνώση της πράξης αναστολής του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

2) Θεωρεί η Κομισιόν ότι η συμφωνία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού παραβιάζει διατάξεις του κοινοτικού δικαίου, και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Σχετικα αρθρα

Πιθανές πρόωρες εκλογές στη Γερμανία;

admin

Πολ Τόμσεν, το παιδί ενός μπακάλη…

admin

Δικαστική ήττα των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου

admin

Covid-19: Η γρήγορη ανάκαμψη που δεν θα έρθει…

admin

Σημαντική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2018

admin

Toυρκία: Ο Ερντογάν ορκίζεται ότι δεν θα «γονατίσει» μπροστά στο ΔΝΤ

admin

Η νίκη του Ερντογάν δεν είναι και νίκη για τη λίρα

admin

Το ισπανικό πολιτικό αδιέξοδο απειλεί με νέες εκλογές και ταραχές στην αγορά

admin

Διπλασιάζονται σε 24 οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

admin

Ποιος φοβάται τα Κίτρινα Γιλέκα ;

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν ακόμα τα μετρητά

admin

Αντιδραση στο τελος στο Χ.Α. με -0,33%-Στο +1,56% έκλεισε ο Τρ.Δείκτης ενώ είχε βρεθεί και -5,5%

admin

Η Goldman Sachs σκέφτεται να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη λόγω Brexit

admin

Πως η λύση της κρίσης θα βοηθήσει την ευρωζώνη

admin

Plan B:Αποχώρηση ΔΝΤ με εξαγορά των δανείων από τον ESM

admin

ΙCAP: Οι leaders της ελληνικής οικονομίας -Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη κερδοφορία το 2017

admin

Νέο ασφαλιστικό: Έρχεται στη Βουλή- Τι αλλαγές φέρνει

admin

Έρευνα για Airbnb : Απώλεια δημοσίων εσόδων, εκτόξευση ενοικίων και αλλοίωση αστικού περιβάλλοντος

admin