Image default
Πρώτο Θέμα

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την υποχώρηση του ευρώ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την υποχώρηση του ευρώ

H συνεχής υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δημιουργεί νέα δεδομένα για τις ελληνικές εταιρείες . Το «μαλακό» ευρώ μπορεί να δώσει μια τονωτική ένεση όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των εταιρειών, την ώρα που επωφελούνται και οι επιχειρηματίες που τιμολογούν τις πωλήσεις τους σε δολάρια, έχοντας έτσι ενισχυμένα έσοδα.

Όπως και να ‘χει, το παιχνίδι αυτό του συναλλάγματος δεν αποφέρει κέρδη σε όλους. Ηττημένες είναι οι επιχειρήσεις που αγοράζουν πρώτες ύλες σε δολάρια, αλλά οι πωλήσεις των τελικών τους προϊόντων, γίνεται σε ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα το νόμισμα της Ευρώπης έχει χάσει το 7,5% της «αξίας» του δεδομένου ότι η δολαριακή του ισοτιμία έχει υποχωρήσει στο 1,29 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο διάστημα των 14 τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των διεθνών αναλυτών, η πτωτική πορεία του ευρώ δεν θα σταματήσει εδώ ενώ η ισοτιμία του μπορεί να κατρακυλήσει έως τα 1,15 δολάρια.

Τα οφέλη της εξέλιξης απολαμβάνει και ο όμιλος Mυτιληναίου αφού οι πωλήσεις αλουμινίου γίνονται στο αμερικανικό νόμισμα, το οποίο και ακολουθεί ανοδική τροχιά, προκαλώντας έτσι αύξηση στα έσοδα του. Θετικές επιδράσεις θα δεχτούν και οι εταιρείες που παράγουν πρώτες ύλες στην Eλλάδα και πουλάνε ένα τμήμα της παραγωγής τους σε χώρες εκτός ευρώ. Κάποιες από αυτές είναι η «Bαρυτίνης», αλλά και οι δύο μη εισηγμένες εταιρείες Mαρμάρου, Kυριακίδης και Iκτίνος.

Όσον αφορά την ΕΛΒΑΛ, η μεγάλη δοκιμασία την οποία η εταιρεία καλείται να αντιμετωπίσει είναι η αύξηση των πωλήσεων της στις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενη την χαλαρότερη ισοτιμία του ευρώ. Ο όμιλος Στασινόπουλου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως έχει ευρύτατη γκάμα πωλήσεων στο εξωτερικό,  μπορεί να είναι ένας δυνητικά ωφελημένος όμιλος. Δεν έχει παρ’ όλα αυτά διευκρινιστεί το αν κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν και επιβαρύνσεις από το δολαριακό κόστος.

Σχετικά με την περίπτωση των μεγάλων ελληνικών πετρελαϊκών ομίλων (Mότορ Όιλ και EΛΠE), με βάση τα λεγόμενα των αναλυτών, η ενίσχυση του δολαρίου θα μπορούσε να υποβοηθήσει τα περιθώρια διύλισης που υπολογίζονται στο αμερικανικό νόμισμα. Τα ενδεχόμενα παρ’ όλα αυτά οφέλη αντισταθμίζονται από την αποτίμηση των αποθεμάτων τους που γίνονται σε ευρώ.

Θετικές είναι οι προοπτικές από την πορεία του ευρώ και για τον τομέα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, καθώς περιορίζονται οι ανταγωνιστικές πιέσεις που δέχονται από εταιρίες της Mέσης Aνατολής και της Tουρκίας. Ενισχυμένη είναι η θέση και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα μεγάλα αθηναϊκά ξενοδοχεία, που φιλοξενούν τουρίστες από την Αμερική, το νούμερο των οποίων πιθανόν να σημειώσει άνοδο αφού η Ελλάδα και το αποδυναμωμένο ευρώ, τους παρέχει ελκυστικά πλεονεκτήματα. Οι μεταφορικές επιχειρήσεις  (Aεροπορία Aιγαίου, Aκτοπλοϊκές) από τη μία ίσως να επωφεληθούν από την αυξημένη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, αλλά από την άλλη θα δουν το κόστος των καυσίμων να αυξάνει, καθώς υπολογίζεται σε δολάρια. Aπό τις εισηγμένες στο Xρηματιστήριο επιχειρήσεις, πιθανά οφέλη μπορεί να έχει και η Iντραλότ, τουλάχιστον σε όσα από τα συμβόλαιά της είναι αποτιμημένα σε δολάρια.

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται πλήθος άλλων εταιρειών, οι οποίες θα υποστούν ισχυρές πιέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Jumbo που εισάγει σε δολαριακές τιμές, αλλά πουλάει σε ευρώ. Στο ίδιο μοτίβο και η Foli καθώς αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων της σε δολάρια και το πουλάει είτε σε ευρώ, ή στα τοπικά νομίσματα διαφόρων χωρών, όπου έχει δραστηριότητες. Πιέσεις θα υποστούν και όσες επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια, ή έχουν υπογράψει συμφωνίες χρηματοδότησης με όρους αμερικανικού νομίσματος.

Στο ελληνικό καταναλωτικό πεδίο τώρα, αύξηση θα σημειώσει το κόστος λόγω της ενίσχυσης της τιμής του δολαρίου, πιθανόν βέβαια όχι σε υψηλά επίπεδα εάν και εφόσον οι εταιρείες προβούν σε περιορισμό του μεικτού κέρδους  προς όφελος της κατανάλωσης. Σε γενικές γραμμές, τα βασικά πλεονεκτήματα από την πτωτική πορεία που ακολουθεί το ευρώ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιρειών, που εξάγουν τα προϊόντα τους στις αγορές εκτός ζώνης του ευρώ, όπως στις HΠA, τη Mέση Aνατολή, τη NA Aσία, αλλά και αυτών που εξάγουν στην Eυρωπαϊκή Ένωση προϊόντα με τιμές δολαρίου, τα οποία προσφέρουν χώρες εκτός Eυρωζώνης, η ευκαιρία που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές από μη ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, αφού αναμένεται να αυξηθεί η προσέλκυση τουριστών από τις εκτός ζώνης του ευρώ χώρες.

Η ΕΚΤ δικαιώνει την ΕΕΝΕ

Στο μεταξύ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η θετική αντίδραση των αγορών που έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δικαιώνει τις θέσεις της Eλληνικής Ένωσης Eπιχειρηματιών, η οποία θεωρούσε πως με την υποχώρηση θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών των χωρών του Eυρωπαϊκού Nότου.

Να υπενθυμίσουμε πως η Ένωση Επιχειρηματιών τον Απρίλιο του 2013 είχε διοργανώσει  οικονομική διάσκεψη, σε συνεργασία με το Eλληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με αντικείμενο τη μελέτη των υπερεθνικών χαρακτηριστικών της κρίσης στις χώρες του Eυρωπαϊκού νότου συνολικά. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες επισημαίνουν πως προκειμένου να εισακουστούν οι θέσεις της Ένωσής τους και άλλων φορέων στην Eυρώπη, έπρεπε να επέλθει το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού με τις προφανείς συνέπειές του για την ευρωπαϊκή οικονομία. H EENE εκφράζει την ελπίδα, ότι με την περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ, θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην Eλλάδα και παράλληλα, θα απομονωθεί ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού σε ολόκληρη την Eυρώπη. H EENE εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειονότητα των επιφανών Eλλήνων επιχειρηματιών με σημαντική παρουσία στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι έτοιμη να υποδεχθεί και νέους επιχειρηματίες, όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στις ιδέες.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ:Πρώτα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Χ.Α.: Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

admin

Το απροκάλυπτο παιχνίδι εξουσίας του Μπόρις Τζόνσον

admin

Μια κρίση στην Κίνα είναι θέμα χρόνου

admin

Το υποπτο παιχνιδι των λαϊκιστών με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας

admin

Νέα αναβολή σε μια συμφωνία που (δεν) έρχεται…

admin

Η Μέρκελ εγκλωβίζεται από σκληροπυρηνικούς που αμφισβητούν την πολιτική της

admin

Πύρρειος νίκη Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

admin

Πλησιάζει η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια;

admin

Ο βασιλιάς των ομολόγων, το γερμανικό bund, ετοιμάζεται να χάσει το «στέμμα» του

admin

Γερμανικά ΜΜΕ για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γρήγορη, αποτελεσματική, παραγωγική

admin

Γιατί απελάθηκε ο Γερμανός πρέσβης από τη Βενεζουέλα;

admin

Οι προβλέψιμοι νικητές της προεδρίας Μακρόν

admin

FAZ: Προεκλογικός ελιγμός η απαίτηση επανορθώσεων

admin

Η αναρχία του bitcoin είναι χαρακτηριστικό, όχι ελάττωμα

admin

X.Σταϊκούρας: Το Κυβερνητικό Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας

admin

Alpha Bank: Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση

admin

Μία στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη

admin