Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Σαμαράς, οι ξένοι και οι πρόωρες κάλπες

Ο Σαμαράς, οι ξένοι και οι πρόωρες κάλπες

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, και επί της ουσίας από την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πέραν των επικοινωνιακών και πολιτικών κερδών που μπορεί να προσφέρει εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, μπορεί να δημιουργήσει και ως ένα σημαντικό ανάχωμα στην πρόωρη εκλογολογία.

Είναι σαφές ότι αν ο πρωθυπουργός προωθήσει, έστω και με μονομερείς ενέργειες, τις φοροελαφρύνσεις και μεταθέσει, έστω χρονικά, τις (προ)απαιτούμενες απολύσεις από την τρόικα, οδηγώντας μέχρι το τέλος του χρόνου τη χώρα εκτός ΔΝΤ, θα μπορεί να διαπραγματευτεί με άλλους όρους και σε σαφώς ευμενέστερο για αυτόν πολιτικό περιβάλλον με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με τους ανεξάρτητους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, την πιθανή συναίνεσή τους σε μια προεδρική εκλογή.

Ακριβώς αυτή την εξέλιξη που θα βγάζει από τον κοντινό ορίζοντα τις πρόωρες κάλπες, αλλά και θα δίνει σημαντικές ελπίδες στην εκλογή Προέδρου με 180 ψήφους, είναι που προσδοκούν οι ξένοι επενδυτές και οι αναλυτές των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών γκρουπ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι και στα πρόσφατα road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη οι πολιτικές εξελίξεις ήταν στο επίκεντρο. Και είναι ξεκάθαρο ότι στους αμέσως επόμενους μήνες το παιχνίδι θα είναι «όλα ή τίποτα». Από αυτό θα εξαρτηθεί η συμπεριφορά των ξένων επενδυτών έναντι της χρηματιστηριακής αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων, των τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά και των ελληνικών ομολόγων, των οποίων η αποδοχή θα είναι καθοριστικός παράγοντας απεγκλωβισμού από το ΔΝΤ. Και τούτο δεδομένου ότι αν πετύχει ο πρωθυπουργός τη συναίνεση για τον Πρόεδρο, η χώρα απομακρύνεται για τουλάχιστον έναν χρόνο από τις κάλπες, και σαφώς το πολιτικό, οικονομικό και κατά συνέπεια και το επενδυτικό περιβάλλον θα βελτιωθούν.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν αποτύχει η επιχείρηση εξόδου από το μνημόνιο «αναίμακτα» ή αν παραμείνει το χάσμα με την κοινωνία, που θα μπλοκάρει εκ των πραγμάτων και τις προεδρικές εκλογές (όσο κι αν ορισμένοι βουλευτές ενδεχομένως λειτουργήσουν με γνώμονα και το προσωπικό τους συμφέρον της παραμονής στα βουλευτικά έδρανα…), τότε είναι σαφές ότι και οι (όποιοι) ξένοι επενδυτές θα προτιμήσουν να τηρήσουν στάση αναμονής, τουλάχιστον μέχρις ότου αρχίσει να ξεκαθαρίζει το νέο σκηνικό και διαφανούν οι πλήρεις προθέσεις της επόμενης τάξης πραγμάτων. Είτε αυτή είναι κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε οδηγηθούμε σε πολλαπλές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα κριθούν τα πάντα. Γιατί ασφαλώς θα υπάρξουν και τα πρώτα σοβαρά δείγματα γραφής από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, της ΕΚΤ αλλά και του ίδιου του ΔΝΤ σε σχέση με τις ελληνικές προσδοκίες και μεθοδεύσεις. Και βέβαια, η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς στην ίδια χρονική περίοδο θα γίνει γνωστή και η ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα stress tests των τραπεζών. Και είναι ξεκάθαρα σαφές ότι οι αποφάσεις του κ. Ντράγκι ως προς το σενάριο που θα επιβληθεί (και) στις ελληνικές τράπεζες δεν βασίζονται μόνο σε οικονομικά κριτήρια, αλλά και σε πολιτικά.

Είναι πάντως χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο, μέσα από τις εκθέσεις τους, κορυφαίοι επενδυτικοί οργανισμοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις. A0μερικανικά αλλά και ευρωπαϊκά επενδυτικά «σπίτια» αν και σχολιάζουν θετικά τη μέχρι τώρα προσπάθεια της χώρας και τις επιτυχίες στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών…

Σχετικα αρθρα

Οι ομολογιούχοι των τραπεζών μπορεί να αποφύγουν το bail-in

admin

Γερμανία εκλογές: Σκληρή μάχη για την τρίτη θέση

admin

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη»

admin

Τι θα κάνει τώρα ο Τσίπρας;

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Γιατί η Ευρώπη προειδοποιεί για το τέλος της «Pax Americana»

admin

Η απώλεια λογικής της Ευρώπης

admin

Η συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών είναι γεγονός – Όλα τα νέα μέτρα

admin

ΧΑ: Χαμηλός τζίρος-Μικρά κέρδη 0,36%- Έκλεψε τις εντυπώσεις η Πειραιώς (+8%)

admin

Η Μέρκελ αψηφά τους επικριτές της για το προσφυγικό

admin

Tα «ζόμπι» του ΧΑ και τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Ο «κύριος Zara» παραμένει ο πλουσιότερος Ευρωπαίος

admin

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για νέα παγκόσμια κρίση

admin

Ενδιαφέροντα ευρήματα από έρευνα για χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

admin

Μια γέφυρα του ΔΝΤ για την Ελλάδα;

admin

Η μυστική διάσωση της Ευρώπης

admin

Φάντασμα ύφεσης «πλανάται» το 2019 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

admin

Ο Τσίπρας εκπλήσσει και πάλι…

admin