Image default
Πρώτο Θέμα

Oι πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και η άποψη της HSBC

Oι πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και η άποψη της HSBC

Να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών καλεί εμμέσως, πλην σαφώς η HSBC, τον Αντώνη Σαμαρά.

Η βρετανική τράπεζα σε σχετική της έκθεση επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, η τρόικα θα προτιμούσε να παράσχει ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, έστω και προληπτικά, δεδομένου του εύθραυστου χαρακτήρα της οικονομικής κατάστασης. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την ΕΚΤ, η οποία έθεσε όρους για την αγορά εγγυημένων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων για την Ελλάδα. Με τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, η Τρόικα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε κάποια λύση, επιτρέποντας στον Σαμαρά να γιορτάσει μια εγχώρια νίκη, αλλά εξασφαλίζοντας στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ελληνική προσαρμογή.

Σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόωρων εκλογών, και οι προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2015 θα μπορούσαν να αποδειχθούν ως θρυαλλίδα εξελίξεων τονίζει η HSBC. Εάν το Κοινοβούλιο δεν εκλέξει πρόεδρο με ειδική πλειοψηφία (180 από τις 300 ψήφους), διαλύεται αυτόματα. Ο κυβερνών συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του ΠΑΣΟΚ έχει μόνο μια μικρή πλειοψηφία (154 ψήφοι) και θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τους ανεξάρτητους βουλευτές (24 ψήφοι) και τη Δημοκρατική Αριστερά (10 ψήφους). Ενώ τα δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού εμφάνισαν επιδόσεις ελαφρώς καλύτερες από ό, τι αναμενόταν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Μαΐου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν αύξηση του ρεύματος κατά της λιτότητας, και διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάποια χαλάρωση της λιτότητας για να κερδίσει τη δημόσια στήριξη.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υποσχέθηκε πρόσφατα μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης το 2015, καθώς και μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Ωστόσο, η Τρόικα εξακολουθεί να προβάλλει ως αντεπιχείρησμα το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015. Πιθανές πρόωρες εκλογές θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτροχιάσουν την τρέχουσα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής (επαναλαμβάνοντας την κατάσταση του 2012), σύμφωνα με την HSΒC, αφήνοντας τη χώρα στο έλεος της αβεβαιότητας.

H HSBC εκτιμά ότι η Ελλάδα αναμένεται το 2014 να καταγράψει θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, μετά από έξι χρόνια ύφεσης (και μια σωρευτική απώλεια της τάξεως του -24%). Ωστόσο, προβλέπεται η μεταβολή να είναι οριακή, με τον ρυθμό να αυξάνεται το 2015, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

H οικονομική κατάσταση, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο -0,3% σε ετήσια βάση κατά το 2ο τρίμηνο του 2014 από -3,9% για το σύνολο του έτους το 2013 όμως, η απότομη αύξηση του δείκτη Οικονομικού Κλίματος από τα τέλη του 2012 έχει ξεθωριάσει τους τελευταίους μήνες. Ομοίως, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στα επίπεδα των αρχών του 2009. Ενώ ο δείκτης μεταποίησης κυμαίνεται γύρω στο όριο των 50 μονάδων, η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να συρρικνώνεται, αν και πιο συγκρατημένα από ότι το 2013. Η μόνη θετική συμβολή στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 προήλθε από τις καθαρές εξαγωγές, και το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.

Η βελτίωση έχει στηριχθεί στην αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ η μείωση των πληρωμών τόκων θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι εκροές εισοδήματος χαμηλά. Ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών ήταν υποτονική, οδηγώντας εκ νέου σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (κυρίως μέσω της μεταρρύθμισης της αγοράς προϊόντων, καθώς οι μισθοί έχουν προσαρμοστεί σημαντικά). Το ποσοστό ανεργίας έχει οριακά βελτιωθεί, ενώ και η απασχόληση έχει πλέον σταθεροποιηθεί μετά τη συρρίκνωση κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση από τα μέσα του 2012. Οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να μειώνονται καθώς η διαδικασία προσαρμογής των μισθών συνεχίζεται. Περαιτέρω μειώσεις στις τιμές στα τρόφιμα, στην ενέργεια και τα καύσιμα θα πρέπει να στηρίξουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, ακόμη και αν οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν. Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός καθιστά επίσης δύσκολο το στόχο για τη μείωση του χρέους.

Σχετικα αρθρα

Γιατί η Ελίζαμπεθ Γουόρεν “κυνηγάει” τους δισεκατομμυριούχους

admin

Στην επόμενη ύφεση, η πολιτική θα είναι καταστροφική

admin

Ο εμπορικός «πόλεμος» της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και την Κίνα μόλις ξεκίνησε….

admin

ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν εμπορικό πρόβλημα

admin

Το Βερολίνο αποφάσισε: μένουμε στο βάλτο!

admin

Η ΔΕΗ (-17%) «βραχυκύκλωσε» το Χ.Α. (-0,86%)

admin

Ανησυχία στις Βρυξέλλες εν αναμονή του βρετανικού δημοψηφίσματος

admin

Παιχνίδι με τη φωτιά για την Ιταλία -Φόβοι ότι θα γίνει η «νέα Ελλάδα»

admin

Η ευρωζώνη μελετά μια πρόταση για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις

admin

Οι αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα ήρθαν για να μείνουν και όσοι μιλούν για “φούσκα”, ας το ξανασκεφτούν

admin

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin

Η τιμή των κρεμμυδιών στριμώχνει τον Ερντογάν

admin

Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω S-400

admin

Bloomberg: Πώς βλέπουν 21 σεφ & εστιάτορες σε όλο τον κόσμο την επόμενη μέρα στην εστίαση

admin

Ο Trump, η Τουρκία και το παιχνίδι με το δολάριο

admin

Το ελληνικό ΥΠΟΙΚ στρέφεται στη Λαγκάρντ εν μέσω ατελέσφορων διαπραγματεύσεων

admin

Μην περιμένετε ισοστάθμιση ευρώ-δολαρίου

admin

Η εποχή του χαλαρού χρήματος έχει σχεδόν τελειώσει

admin