Image default
Πρώτο Θέμα

Οι μικρομέτοχοι στο… απόσπασμα

Οι μικρομέτοχοι στο… απόσπασμα

Oι μικρομέτοχοι, αποτελούν ενεργό κύτταρο και κινητήριο δύναμη της χρηματιστηριακής αγοράς, είτε κατέχουν 1.000, είτε 10.000, είτε 20.000 μετοχές, είτε έναν και μόνο τίτλο.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα χτυπήματα για τους εγχώριους απλούς επενδυτές είναι απανωτά, με αποτέλεσμα κάθε μήνα όλο και λιγότεροι να οδηγούνται εκτός αγοράς. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκδοση Axianumbers, το Σεπτέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ απενεργοποίησης μερίδων επενδυτών που έφθασαν τις 115.265 και είναι το μεγαλύτερο νούμερο από τον Απρίλιο του 2011. Τρανταχτή απόδειξη ότι οι εγχώριοι κωδικοί λιανικής αποχωρούν μαζικά από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ΑΧΕ που είχαν σαν βασικό πελατολόγιο του εγχώριους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, θα πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι οι Έλληνες μικροεπενδυτές και μικρομέτοχοι μπορούν να αποτελέσουν και πάλι τη ραχοκοκαλιά της υγιούς χρηματοδότησης όλων εκείνων των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποπέσει στην χρηματιστηριακή αφάνεια και δεν δύνανται να χρηματοδοτήσουν με φθηνή ρευστότητα τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες, από τη στιγμή άλλωστε που η στρόφιγγα της τραπεζικής ρευστότητας δεν δείχνει ακόμα ικανή να ανοίξει για τους μη προνομιούχους.

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να ξεπεράσει η Πολιτεία το σύνδρομο του 1999 – 2000, ως άλλο «σύνδρομο Βαϊμάρης» που κατατρέχει τους Γερμανούς και το οποίο εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τις δράσεις όλων των επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής που έχουν έκτοτε την ευθύνη για την τύχη της αγοράς. Θα πρέπει να σταματήσει η υπερρύθμιση της αγοράς και να δοθούν εκ νέου κίνητρα για να μπορέσουν οι Έλληνες μικρομέτοχοι να στηρίξουν με τις έστω και ελάχιστες συγκριτικά με άλλες εποχές δυνατότητές τους την αγορά. Δεν μπορεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να λειτουργεί μόνο ως πεδίο δράσης διεθνών και εγχώριων (με διεθνή μανδύα) κερδοσκόπων. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να υποστηριχθεί εκ νέου η μετοχική ιδέα, ιδιαίτερα σε μία χώρα που επιθυμεί να εξέλθει από τη βαθιά ύφεση και να συνδράμει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Όμως πλέον οι μικροεπενδυτές, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την εμμονή των οικονομικών αρχών για υπερφορολόγησή του (φόρος επί των πωλήσεων αλλά και ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή φόρου υπεραξίας, μόνο για τους  Έλληνες επενδυτές!), αλλά και τις πρακτικές ορισμένων βασικών μετόχων που δρουν σε συνεργασία με τους «καρχαρίες» των αγορών και υπό την ανοχή του κράτους. Και κάποια στιγμή θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές, Χρηματιστήριο και Κεφαλαιαγορά να θυμηθούν έναν από τους κύριους  ρόλους που έχουν, αυτόν της προστασίας των μετόχων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το… παιχνίδι έχει περάσει στα χέρια των ισχυρών χαρτοφυλακίων, των insiders και των hedge funds. Η πλειονότητα των μετοχών έχει πέσει στα αζήτητα, ενώ οι εισηγμένες, με περίεργες –είναι η αλήθεια– συχνά μεθόδους και τακτικές προχωρούν σε κινήσεις (διαγραφές, μεταφορά έδρας με περίεργες για τα δεδομένα της εδώ αγοράς συνθήκες, συγχωνεύσεις εσωτερικές ή διασυνοριακές κ.λ.π.) που γεννούν ερωτήματα για το κατά πόσον δείχνουν σεβασμό προς τους μικρομετόχους.

Τι γίνεται με τις δημόσιες προτάσεις;

Περιπτώσεις όπως της ΕΕΕ, της Βιοχάλκο προκάλεσαν εντυπώσεις και σχόλια στην αγορά. Και δεν ήταν μόνο αυτές, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι μικροεπενδυτές είδαν να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του χαρτοφυλακίου τους, είτε γιατί οι τιμές κατέρρεαν δίχως οι εισηγμένες να βγαίνουν να στηρίξουν τις μετοχές τους, είτε γιατί οι επιχειρήσεις και οι βασικοί μέτοχοι με περίεργες διεργασίες προχωρούσαν σε δημόσιες προσφορές, συνενώσεις κ.λ.π. (ενίοτε και με εταιρείες του ομίλου μη εισηγμένες) σε χαμηλές τιμές ή με θολούς όρους, ακόμα και στα όρια της νομιμότητας, εις βάρος των μικροεπενδυτών και προς όφελος των μεγάλων κεφαλιών.

Εδώ φτάσαμε στο σημείο να μην ανοίγει… ρουθούνι για μία υπόθεση που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να έχει εξετασθεί σε βάθος από την Κεφαλαιαγορά, αυτή της απορρόφησης των μετοχών της Eurobank από την Εθνική χωρίς να ικανοποιηθεί η προβλεπόμενη από το ενημερωτικό δελτίο συγχώνευση. Που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι μικρομέτοχοι της Eurobank από την δράση του βασικού μετόχου της εταιρίας.

Σε ό,τι αφορά στη Βιοχάλκο η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας πως θα δεχτεί να πληρώσει το πρόστιμο των 230.000 ευρώ που της επέβαλλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ομολογία ενοχής της εταιρείας για την μη υποβολή δημοσίων προτάσεων στους μικρομετόχους των θυγατρικών της. Έτσι, η εταιρεία που μετέφερε την έδρα της στο Βέλγικο θα τη γλιτώσει καταβάλλοντας ένα πολύ μικρό ποσό, ενώ σύμφωνα με τον νόμο θα της κόστιζε εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά στη Βιοχάλκο τον περασμένο Οκτώβριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρούσε να “μπλοκάρει” τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας στις Βρυξέλλες και το ταμπλό του Euronext, υποχρεώνοντας την να ευθυγραμμιστεί με την κείμενη νομοθεσία και να καταθέσει δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές της. Οι επτά θυγατρικές της εταιρείας που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι Σιδενόρ Α.Ε., Χαλκόρ Α.Ε., Ελβάλ Α.Ε, Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., Ετέμ Α.Ε. και Σίδμα Α.Ε.

Θα έπρεπε δηλαδή η Βιοχάλκο να καταθέσει δημόσιες προτάσεις για τις εταιρείες του ομίλου, είτε αγοράζοντας τις μετοχές των παλιών μετόχων έναντι μετρητών, είτε με ανταλλαγή μετοχών εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

Στην πρώτη περίπτωση θα έπρεπε να βγάλει από τα ταμεία της ένα ποσό εκατομμυρίων. Στη δεύτερη, που οι μετοχές θα ανταλλάσσονταν με τίτλους της νέας εταιρείας, θα μεταβαλλόταν η σύσταση της νέας εταιρείας.

Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να μην κάνει τίποτα από τα δύο και να αγνοήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.  Και το αποτέλεσμα την αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Δεν είναι τυχαία μία από τις ελάχιστες φορές που εταιρεία που της επιβάλλεται πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προσφεύγει κατά της αποφάσεως. Αντίθετα, η Viohalco SA διατείνεται πως βασιζόμενη σε γνωμοδοτήσεις έγκριτων καθηγητών της Νομικής διαφωνεί με το πρόστιμο αλλά… θα το πληρώσει για να περατωθεί η αντιδικία. Έτσι η εταιρεία γλιτώνει πολύ περισσότερα χρήματα, την ώρα μάλιστα που οι μικρομέτοχοι έχουν υποστεί μεγάλες κεφαλαιακές απώλειες.

Σχετικα αρθρα

Νέα αναβολή σε μια συμφωνία που (δεν) έρχεται…

admin

Τι φοβούνται οι μεγάλοι του Νταβός…

admin

Η νέα ημι-απολυταρχική στρατηγική της Τουρκίας

admin

Εισηγμένες: Οι υπερδανεισμένες και τα γεμάτα «ταμεία»

admin

Ιταλικές και ελληνικές τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα

admin

Πρόσφυγες: η ΕΕ μετεγκαθιστά 0,17% του στόχου μέσα σε τέσσερις μήνες

admin

Προσφυγικό: Ευθύνες στην Ελλάδα καταλογίζει η Τουρκία

admin

Η Μυστική Ιστορία της Οικονομικής Κρίσης

admin

Πιάνει δουλειά ο γαλλο-γερμανικός άξονας

admin

Θα ορθοποδήσει η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση;

admin

XA:Παζλ αισιοδοξίας

admin

XA:Χωρίς κατεύθυνση…

admin

Τέλος παιχνιδιού για το Brexit

admin

Saarbrücker Zeitung: Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της -Η απόφαση αποχώρησης έχει ληφθεί

admin

Αντιστροφή ρόλων: Η Ελλάδα βασίλισσα των αγορών και η Μ. Βρετανία ο νέος ασθενής

admin

Η κρίση της Ευρώπης ξεκινά από το σπίτι

admin

«Μαύρος» Σεπτέμβρης με ρήγμα ΕΕ-ΔΝΤ

admin

Η προεδρία της Lagarde στην ΕΚΤ μπορεί να κάνει τη διαφορά;

admin