Image default
Πρώτο Θέμα

Χ.Α: Κέρδισε τη μάχη, έχασε τον πόλεμο;

Χ.Α: Κέρδισε τη μάχη, έχασε τον πόλεμο;

Η αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων την Πέμπτη για την ώρα έσωσε και την ελληνική αγορά που έστω και με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε προς το παρόν να κερδίσει τη «μάχη του χιλιάρικου». Κι αυτό που μένει να διαφανεί είναι εάν οι short επανέλθουν δριμύτεροι ή ολοκλήρωσαν μέρος του κύκλου ρευστοποιήσεων που είχαν προγραμματίσει.

Η «μάχη» εστιάστηκε στην προσοχή των… όποιων ενεργών υποστηρικτικών δυνάμεων για τη διάσωση του χαμηλού των 1.000 μονάδων. Ορίου κυρίως ψυχολογικής σημασίας, με τις περιοχές στήριξης να έχουν διαμορφωθεί σταδιακά χαμηλότερα προς τις 975-985 μονάδες. Και υπενθυμίζεται πως ανάλογα… τριψήφια μεγέθη είχε γράψει ο Γ.Δ. στο διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ενισχυόταν από τις 977,34 στις 992,83 μονάδες σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά (στις 10/9) τοπική κορυφή στις 1.001,97 μονάδες.

Βέβαια, το χθεσινό  rebound είναι προφανές πως επρόκειτο για μία αρχική ανοδική διόρθωση μετά τη σημαντική υποχώρηση των αγορών σε επίπεδα σημαντικών στηρίξεων.  Προήλθε, πέραν της εισαγόμενης βοήθειας των διεθνών χρηματιστηρίων, και στον απόηχο του «σήματος αγοράς» που έστειλαν ξένοι οίκοι, όπως οι BofA και Citi για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ είχε προηγηθεί η καταγραφή υπερπουλημένων τιμών και ζωνών που δικαιολογούσαν σε έναν βαθμό μια τεχνικής φύσης κίνηση.

Το κατά πόσο όμως το γεγονός ότι η «Λ. Αθηνών» έχει απλά πετύχει μια «Πύρρειο νίκη», εάν αναλογιστούμε τις τεράστιες απώλειες, ότι κέρδισε την ύστατη ώρα μια «μάχη» στις παρυφές των 1.000 μονάδων, σημαίνουν πως κέρδισε και τον πόλεμο της τάσης για τη συνέχεια, είναι ένα ερώτημα που μάλλον δύσκολο μπορεί να απαντηθεί από τους ανθρώπους της πιάτσας. Οι οποίοι δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά ότι ξεφύγαμε από τον κίνδυνο να δούμε… τριψήφια νούμερα στην Γενικό Δείκτη (980 ή 950 μονάδες με κάποιους να φοβούνται τις 900-925 ή και το… «8» μπροστά από τον Γ.Δ.). Άλλωστε, το Χ.Α. είναι μια ανάσα από αυτά…

Βέβαια, με το που βρέθηκαν ο Γ.Δ. στις 1.000 μονάδες, ο FTSΕ 25 κάπου στις 325 και ο Τραπεζικός Δείκτης στις 130-135 μονάδες, οι επενδυτές είδαν με κάπως πιο… ορατό τρόπο να διαγράφονται ευκαιρίες, ίσως απλά με τη μορφή μιας τεχνικής φύσεως αναλαμπής τύπου trading. Με τους αναλυτές από την πλευρά τους να μιλούν για πιθανή άνοδο έως και τη ζώνη των 1.1030 μονάδων και μετά προς αυτή των 1.050-1.070, λαμβάνοντας ώθηση και αφορμή από τις εκθέσεις της BofA και της Citi, οι οποίες αναβαθμίζουν τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών δίνοντας “σήμα” αγοράς. Το κατά πόσο έχουμε να κάνουμε με μια ψύχραιμη όσο και ψυχρή τεχνοκρατική-τεχνική ματιά, που θα φανεί εάν επιβεβαιωθεί ή όχι, ή απλά με ευσεβείς πόθους, είναι κάτι που θα ξεδιαλύνει από Δευτέρα κιόλας. Άλλωστε μετά τη συνεχόμενη υποχώρηση δεικτών και μετοχών, μία τεχνικής μορφής αντίδραση δικαιολογείται και σε πτωτικές φάσεις της αγοράς. Προφανώς και δεν αλλάζει κάτι ως προς την τάση της αγοράς, ωστόσο ενδεχομένως και λόγω της ψηφοφορίας στη Βουλή, αρκετοί να ήταν αυτοί που ποντάρουν στο πλαίσιο του Τ 2, πλέον. Για τη συνέχεια, βλέποντας και κάνοντας.

Θυμίζουμε ότι η αγορά προέρχεται από σημαντική απαξίωση στις 20-25 τελευταίες συνεδριάσεις από 8 Σεπτεμβρίου, όταν και ξεκίνησε η νέα πτώση. Σε αυτές τις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε με συνολικές απώλειες 16%, με τον FTSE 25 να χάνει 15,3% και τον τραπεζικό δείκτη σχεδόν 20%.  Κορυφαία blue chips αλλά και τράπεζες χάνουν από 15% έως 35 % το ίδιο διάστημα, οπότε καταλαβαίνουμε ότι περιθώρια – έστω τεχνικής υφής – αντίδραση υπάρχουν. Όλη η αγορά είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα όλο το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, έμπειροι χρηματιστές παρατήρησαν προσπάθεια μαζέματος από τα χαμηλά μηνός, και μετά από ένα απίστευτο πτωτικό σερί, σε μετοχές-σηματωρούς τόσο του τραπεζικού χώρου όσο και της παλέτας των blue chips αλλά μένει να φανεί εάν αφορούσαν απολύτως βραχυπρόθεσμες εμπνεύσεις ή για πιο μαζικές κινήσεις των «εξαφανισμένων» εσχάτως αγοραστών-long παικτών.

 Θυμίζουμε ότι όλες οι διεθνείς αγορές εσχάτως έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση, καθώς ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης, δηλαδή ο DAX, βρέθηκε να καταγράφει πτώση ακόμα και 1.000 μονάδων από τα ιστορικά υψηλά του, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπόλοιπες αγορές. Το χρηματιστήριο ασφαλώς και επηρεάζεται πρωτίστως από τους εγχώριους γνωστούς καταλύτες, όμως δεν παύει να αποτελεί μέρος  ενός παγκόσμιου “δικτύου” αγορών.

Παράλληλα, η συζήτηση για το ελληνικό χρέος μεταφέρεται στην Ουάσιγκτον όπου οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι επικεφαλής του ΔΝΤ και η ελληνική αντιπροσωπεία προετοιμάζονται για την κρίσιμη διαπραγμάτευση που θα γίνει την Κυριακή. Ωστόσο, ξένοι διαχειριστές κεφαλαίου επισημαίνουν ότι  η πολιτική σταθερότητα έχει την ίδια ή και περισσότερη σημασία από μια ανακοίνωση για το ελληνικό χρέος, δίχως να παραγνωρίζεται βέβαια η παράμετρος «διευθέτηση χρέους». Την ίδια ώρα, ρόλο και βάρος στην αγορά έπαιξαν και οι πληροφορίες για τις αλλαγές που ζητά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) από την κυβέρνηση για τον αναβαλλόμενο φόρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΒΑ ζητά να καλύψει το ελληνικό Δημόσιο τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια, με μετρητά αντί με ομόλογα, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα απ’ τη Βουλή. Και δεύτερον, να περιοριστεί το χρονικό διάστημα των 30 ετών κατά το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI και μέρος των “κόκκινων” δανείων με φόρους από μελλοντικά κέρδη. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι υπάρχουν μεν προσδοκίες για αναλαμπές, ωστόσο, το ζητούμενο είναι η διάρκειά τους, η ένταση και το κατά πόσο πειστικές είναι. Γιατί δεν έχουν ξεχαστεί στις τάξεις των ξένων επενδυτών «αγκάθια» όπως η πολιτική κρίση, η αβεβαιότητα για τα τραπεζικά stress test και όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα που παραμένουν στο προσκήνιο. Κατά γενική ομολογία (και) το Χ.Α. εδώ και καιρό έχει εγκλωβιστεί στη μέγγενη της εκλογολογίας, με την οικονομία να ασθμαίνει και τις αντοχές ακόμη και των ισχυρών παικτών να δοκιμάζονται πλέον από μήνα σε μήνα. Και απομένει χρόνος μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όμως προσώρας η προσοχή των παικτών επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των stress tests, με τον τραπεζικό κλάδο να ταλαιπωρείται από φήμες, παιχνίδια ισχύος σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin