Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν άμεσες εκλογές!

Οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν άμεσες εκλογές!

Σε άμεση προσφυγή στις κάλπες εξωθούν την κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο «καθαρής» εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και το διεθνές χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αντιμετωπίζοντας με μεγάλη δυσπιστία τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να αποφύγει το σκόπελο της προεδρικής εκλογής ή, σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες, να αναχαιτίσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πεισθεί ότι η σημερινή δικομματική κυβέρνηση έχει σοβαρές ελπίδες επιβίωσης και προτιμούν να ξεκαθαρίσει πρώτα το πολιτικό τοπίο, πριν διαπραγματευθούν με την Αθήνα το καθεστώς της μετά το μνημόνιο εποχής και την ελάφρυνση του χρέους.

Δεν είναι καθόλου τυχαία, από αυτή την άποψη, η «διαρροή» από κύκλους του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να «παγώσει» η διαπραγμάτευση και να συνεχισθεί με κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή. Ο πρώην πρωθυπουργός, που διατηρεί άριστες σχέσεις με το Βερολίνο, γνωρίζει άριστα τις απόψεις που επικρατούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την περίοδο και αφήνει  να «διαρρεύσει» αυτή του η τοποθέτηση αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μια ψηφοφορία που δεν δικαίωσε προσδοκίες του κυβερνητικού στρατοπέδου για υποστήριξη από ανεξάρτητους βουλευτές, κάτι που θα αποτελούσε πρόκριμα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με ανεξάρτητους, ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γκ. Χαρδούβελης έγινε δέκτης του προβληματισμού των ομολόγων του για τις ελληνικές προτάσεις περί «καθαρής» εξόδου από το μνημόνιο. Όπως ορθά σχολίασε το “-”, διαπιστώνεται σύγκρουση ανάμεσα στις ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες και στις ευρωπαϊκές οικονομικές επιλογές.

Βασική επιλογή των Ευρωπαίων είναι ότι πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο να γίνει και πάλι η Ελλάδα μια εστία έντασης στην ευρωζώνη, που θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις αμφιβολίες των αγορών για το αν έχει αντιμετωπισθεί οριστικά η κρίση της ευρωζώνης. Το σχέδιο της Αθήνας δεν φαίνεται να διασφαλίζει τη βασική προτεραιότητα των Ευρωπαίων για διατήρηση της σταθερότητας, καθώς:

  1. 1.Είναι παρακινδυνευμένο να βγει η Ελλάδα στις αγορές χωρίς επιτήρηση και χρηματοδοτική υποστήριξη, αφού είναι πολύ πιθανό να επανέλθει μέσα σε λίγους μήνες στην ίδια κατάσταση που βρέθηκε το 2010, δηλαδή να αποκλεισθεί εκ νέου από τις αγορές.
  2. 2.Εξίσου παρακινδυνευμένο θεωρούν οι Ευρωπαίοι να διαπραγματευθούν με την παρούσα κυβέρνηση μια συμφωνία για τη μετά το μνημόνιο εποχή και για το χρέος, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν λίγο αργότερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αυτή την φορά με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  3. 3.Δεν θεωρείται πειστικό, από πολιτικής άποψης, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μια καλή συμφωνία με τους πιστωτές θα αλλάξει το εις βάρος της πολιτικό κλίμα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή να κερδίσει τις εκλογές, σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να εκλέξει πρόεδρο με την παρούσα Βουλή. Στην Ευρώπη παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις των Αθηνών, αλλά και τις δημοσκοπήσεις, και οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα ανακόπτεται. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αποκάλυψη του - ότι ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση καλλιεργεί συστηματικά τις σχέσεις της με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εξέλιξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup δείχνει σαφώς ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συμπράξουν με τη σημερινή κυβέρνηση στα σχέδιά της για την έξοδο από το μνημόνιο. Αντίθετα, αντί να συνδράμουν την κυβέρνηση στη δημιουργία πανηγυρικού κλίματος για την έξοδο από το μνημόνιο, την επαναφέρουν με δραματικό τρόπο στο… μνημόνιο, τονίζοντας ότι είναι νωρίς να συζητηθούν τα μελλοντικά σχέδια και, στην παρούσα φάση, το ζητούμενο είναι να προχωρήσει η πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα.

«Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός δεσμεύσεων, που θα πρέπει οι Έλληνες να καλύψουν στο πλαίσιο του προγράμματος. Υπάρχει δουλειά να γίνει», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάιζενμπλουμ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η τρόικα δεν πρόκειται να επανέλθει το Νοέμβριο στην Αθήνα με διαθέσεις για χαλαρή πολιτική διαπραγμάτευση.

Αν, όμως, η κυβέρνηση οδηγείται από τους Ευρωπαίους σε μια νέα, «μαρτυρική» αξιολόγηση από την τρόικα, χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι στο τέλος αυτής της αξιολόγησης θα μπορέσει να πανηγυρίσει το τέλος του μνημονίου, η πολιτική λογική θα υπαγόρευε, ίσως, μια αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες, πριν το κυβερνητικό σχήμα φορτωθεί με πρόσθετη φθορά. Αυτή, πιθανότατα, είναι και η άρρητη επιδίωξη των Ευρωπαίων…

Σχετικα αρθρα

H υπεύθυνη αλληλεγγύη της Ευρώπης

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα από τη Γερμανία

admin

Η Ελλάδα δείχνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα τις δημοσκοπήσεις

admin

Πάνω από τις 650 μονάδες το χρηματιστήριο

admin

Οι εκλογές με τα μάτια των ξένων

admin

Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

admin

Όλη η ελληνική πρόταση και γιατί (δεν;) θα πετύχει…

admin

Οι ομολογιακές φούσκες τείνουν να ξεφουσκώνουν αργά, όχι να σκάνε

admin

Ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων – Τι σπίτια αγοράζουν πλέον οι Ελληνες

admin

Alpha Bank: Ενισχύθηκε το τελευταίο 12μηνο ο πλούτος των νοικοκυριών

admin

Το φάντασμα του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη

admin

Γερμανικός Τύπος: Ένας αισιόδοξος Τσίπρας στο Στρασβούργο

admin

Bloomberg: Οι εκλογές θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα -Στο πράσινο οι οικονομικοί δείκτες

admin

Οικονομολόγοι εναντίον οικονομικών

admin

Η Μέρκελ συνεχίζει να παίρνει τις αποφάσεις στην ευρωζώνη

admin

Πώς το τοξικό χρέος της Ελλάδας έγινε και πάλι σέξι

admin

«Κλείνει» η αγορά ομολόγων για την Ελλάδα;

admin

Η ΕΕ έχει αντιστρέψει τους όρους για το Brexit

admin