Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς hedge funds προχώρησαν την Τρίτη σε μαζικές ρευστοποιήσεις.
Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2014, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ως βασικές αιτίες την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και τη νευρικότητα που δημιουργείται από τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Η απόδοση του τίτλου άγγιξε το 7,077% και η αύξηση της απόδοσης φτάνει τις 38 μονάδες βάσης σε μία μόλις ημέρα.
Από την πλευρά της η Wall Street Journal σε σχετικό της δημοσίευμα επισημαίνει πως έξι μήνες μετά την εντυπωσιακή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι επενδυτές το ξανασκέφτονται, καθώς η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε και το 7%.
Η αμερικανική εφημερίδα συνδέει την άνοδο των αποδόσεων με τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να απολαμβάνει μεγάλο προβάδισμα, εν όψει της εκλογής Προέδρου, αλλά και με το γεγονός ότι το σχέδιο Σαμαρά για την έξοδο από το μνημόνιο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα προτιμούσαν η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα.
«Με το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερα ρίσκα», δηλώνει ο Gareth Colesmith, διαχειριστής της Insight Investment.
Κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει κάνει εντυπωσιακή προσπάθεια, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, επισημαίνει η WSJ.
«Η οικονομία αναρρώνει», λέει ο Nicola Marinelli, διαχειριστής της Sturgeon Capital, η οποία αγόρασε ελληνικούς τίτλους στην έκδοση του Απριλίου. Η εταιρεία του πούλησε τα ομόλογα στα μέσα του καλοκαιριού, βγάζοντας κέρδη από το ράλι. «Δεν είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα έγιναν ξαφνικά μία σταθερή, χαμηλής μεταβλητότητας επένδυση. Πρόκειται για καιροσκοπικό play», λέει ο Marinelli.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα απέναντι σε μία ευρύτερη αποχώρηση των επενδυτών από τα assets ρίσκου, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να κινούν τις αγορές, σημειώνεται.
«Είναι κακό το timing. Θα έλεγα ότι εάν βρισκόμασταν σε ένα πιο bullish περιβάλλον, τα νέα που είδαμε δεν θα είχαν την ίδια επίπτωση στα ομόλογα», υπογραμμίζει ο Marinelli.