Image default
Πρώτο Θέμα

Πού οφείλεται το ξεπούλημα σε ομόλογα και μετοχές

Πού οφείλεται το ξεπούλημα σε ομόλογα και μετοχές

Το σκηνικό αβεβαιότητας και ανασφάλειας που δημιουργείται σχετικά με την πορεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το ΔΝΤ και το τέλος του Μνημονίου αποτυπώνει η κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου και η εκτίναξη των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα σε υψηλά διετίας.

Το μήνυμα των αγορών χθες και σήμερα είναι ξεκάθαρο, με τους ξένους επενδυτές να αποεπενδύονται μαζικά από την Ελλάδα, προκαλώντας σοβαρούς κραδασμούς στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων. Το κλίμα εκλογολογίας, οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τον «κάβο» της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή η γενίκευση του κλίματος αστάθειας έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους διεθνείς διαχειριστές, οι οποίοι «βλέπουν» ότι η πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στις αγορές είναι ακόμη εξαιρετικά ευάλωτη.

Ανησυχίες διατυπώνονται για τις αντοχές της κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πολώνει επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα. Οι προβληματισμοί αυτοί συνδέονται και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από την τρόικα και τα τυχόν μέτρα-μεταρρυθμίσεις που θα εισηγηθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το δημοσίευμα του -, σύμφωνα με το οποίο ο φόβος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές εάν αποφασίσει να εξέλθει πρόωρα από το πρόγραμμα διάσωσης, βυθίζει τα ελληνικά ομόλογα και προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση στην απόδοση του 10ετούς μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το sell off στα ελληνικά ομόλογα επεκτάθηκε σήμερα και σε άλλους τίτλους υψηλών αποδόσεων, με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς bund υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό, εν μέσω ανησυχιών ακόμα και για μια γερμανική ύφεση.

«Ο βασικός παράγοντας που εκτινάσσει τις ελληνικές αποδόσεις είναι η αβεβαιότητα ή το σχέδιό τους για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Και είναι σαφές ότι η αγορά δεν ενθαρρύνει κάτι τέτοιο», λέει ο Jan von Gerich, αναλυτής ομολόγων της Nordea Bank. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να σταθούν ακόμα στα πόδια τους. Εάν χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν με μεγάλα ποσά από τις αγορές, δεν πρόκειται να δουλέψει με τις σημερινές αποδόσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του -, τα ελληνικά ομόλογα έχουν χάσει 2,4% την τελευταία εβδομάδα, στη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα ομόλογα που παρακολουθεί το πρακτορείο. Τα κέρδη τους από τις αρχές του έτους περιορίζονται στο 17%, αλλά παραμένουν τα υψηλότερα μετά το 20% των πορτογαλικών τίτλων. Τα γερμανικά ομόλογα δίνουν κέρδη 8% και τα ισπανικά 14%.

«Βασικά, η τάση που βλέπουμε αποδίδεται σε ανησυχίες για την ανάπτυξη όλων των οικονομιών του κόσμου. Γενικά, βλέπουμε τη διάθεση για ρίσκο και τη ζήτηση για ομόλογα με μεγαλύτερη ρευστότητα, και προφανώς τα bunds παραμένουν πρώτη επιλογή», σημειώνει ο Elwin de Groot, οικονομολόγος της Rabobank.

«Εάν τα πράγματα συνεχίσουν όπως πάνε σήμερα, τότε το QE θα είναι το βασικό σενάριο», προσθέτει.

Βομβαρδισμένο τοπίο το Χ.Α.

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρηματιστηριακό την Τετάρτη το ταμπλό θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο και είχε χρόνια να συμβεί η απώλεια ολόκληρης περιοχής 100 μονάδων σε χρόνο dt. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2008, στο αποκορύφωμα της κρίσης της Lehman Brothers, όταν οι περισσότερες διεθνείς αγορές είχαν γράψει απώλειες άνω του 10%, ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει 9,71%.   

Από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 998,68 μονάδων την προηγούμενη Παρασκευή ο Γ.Δ. πέρασε μέσα σε λιγότερο από τρία 24ωρα όλη την περιοχή των 900 μονάδων καταλήγοντας στις 860 με πτώση που ενδοσυνεδριακά σήμερα έφτασε στο 10,05%. Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τοξικό σπιράλ μετοχών/ομολόγων όπου η κατάρρευση του χρηματιστηρίου εξακοντίζει την απόδοση του κρατικού τίτλου, που με τη σειρά του βυθίζει ακόμη χαμηλότερα τους δείκτες.

Το χειρότερο είναι πως παίκτες, στελέχη χρηματιστηριακών, τραπεζών και επιχειρήσεων εκφράζουν αδυναμία στο να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για του τι πραγματικά συμβαίνει και τι θα συμβεί στη συνέχεια. «Η αγορά είναι στο σκοτάδι», επισημαίνει χρηματιστηριακός παράγοντας, τονίζοντας ως αρκετοί πωλητές έχουν τιμή κτήσης κατά μέσο όρο από 1.050-1.180 μονάδες Γ.Δ που σημαίνει ότι στις πωλήσεις των δύο τελευταίων ημερών καταμετρώνται υψηλές έως πολύ υψηλές ζημίες.

Ενδεικτικά οι απώλειες για τον Γ.Δ. ξεπερνούν πλέον το 12% σε διάστημα εβδομάδας, μετά τη νέα βουτιά 6,25%. Ομως το ανησυχητικό είναι πως στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις «χτυπιούνται» μετοχές υγιών εταιρειών, τίτλοι επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ακόμη και για υφιστάμενα μετοχοδάνεια, καλύψεις κ.λπ. προς τις τράπεζες.

Σχεδόν 15% καταρρέει μέσα σε λίγες συνεδριάσεις η μετοχή της Jumbo, κατά 17,9% της ΤΕΝΕΡΓ, σχεδόν 20% η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, περίπου 14,5% της Folli Follie, 12,85% του Μυτιληναίου.

Σχεδόν 20% χάνει σε τρεις μόλις συνεδριάσεις η μετοχή της ΔΕΗ, που αντιστοιχεί σε… εξαέρωση πάνω από 400 εκατ. σε χρηματιστηριακή αξία. Στα 2,73 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΠΑΠ συνεπεία ενός άνευ προηγουμένου sell off, του χειρότερου διημέρου για το Χ.Α. που εν μέρει θυμίζει τη βουτιά του Ιουλίου του 2013.

Ξεπούλημα που έρχεται σε συνέχεια ευρύτερης σημαντικής διόρθωσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα από τις 1.197,11 μονάδες της 5ης/9. Από τότε μέχρι και σήμερα για τον Γ.Δ. έχουν μετρηθεί 22 πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις 5 ή 6 με άνοδο.

Απώλειες της τάξης του 9,89% ο Γενικός Δείκτης είχε να σημειώσει από την εποχή των… Διδύμων Πύργων το 2001, ενώ στις 24 Οκτωβρίου 2008 είχε υποχωρήσει 9,7%. Ο τραπεζικός δείκτης είχε σημειώσει 14,17% από την περίοδο της μεγάλης διόρθωσης Ιούλιο-Αύγουστο 2011.

Τότε είχαν σημειωθεί τα αμέσως χειρότερα ποσοστά με απώλειες 4,40% για τον Γ.Δ. στις 31/8, με -6% στις 8/8/ Αλλά και με την διόρθωση του Σεπτεμβρίου όταν στις 8/9/2011 υποχώρησε 4,59% και στις 12/9 όταν διόρθωσε 4,43% (τιμές και ποσοστά αφορούν κλεισίματα/τελικές τιμές). Στα χαμηλά ημέρας των 852,87 μονάδων ο Γενικός Δείκτης είχε να βρεθεί από τις 26 Ιουλίου 2011, στην ίδια συνεδρίαση ο FT 25 είχε διαμορφωθεί σε τιμές 278 μονάδων.

Σχετικα αρθρα

Το δημοκρατικό επιχείρημα για την ανατροπή του Brexit

admin

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί ξανά μια νέα Μαύρη Δευτέρα;

admin

FAZ: Πιο πιθανό ένα σκληρό Brexit

admin

Νέα ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

admin

Η οικονομία της Κύπρου ένα χρόνο μετά το μνημόνιο και το «κούρεμα» καταθέσεων

admin

Οι ιαπωνικές κάλπες προμηνύουν συνταγματική αλλαγή

admin

Ο Τσίπρας εκπλήσσει και πάλι…

admin

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Βενεζουέλα

admin

Η «αρχή» του τέλους της Ευρώπης όπως την ξέρουμε…

admin

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Γαλλία…

admin

Alpha Bank: Τα κύρια χαρακτηριστικά της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

admin

Ο Emmanuel Macron εξετάζει πιο προσεκτικά το Facebook

admin

Παγιδευμένη σε τέλμα η οικονομία της Ευρωζώνης

admin

Στην Ελλάδα, η ιδιοκτησία σημαίνει χρέος

admin

Ο χάρτης του Γιούνκερ προς την ευρωπαϊκή καταστροφή

admin

Πώς θα ηττηθεί η Λε Πεν

admin

Bloomberg: «Βουνό» τα προβλήματα για την Ελλάδα το 2019

admin

Γερμανικό Sekt εναντίον γαλλικής σαμπάνιας

admin