Image default
Πρώτο Θέμα

Ώρες σύγχυσης για εκλογές-μνημόνιο-Στο 8,5% το επιτόκιο των ομολόγων-Έκλεισαν ξανά οι αγορές για την Ελλάδα…

Ώρες σύγχυσης για εκλογές-μνημόνιο-Στο 8,5% το επιτόκιο των ομολόγων-Έκλεισαν ξανά οι αγορές για την Ελλάδα...

Χωρίς πειστικές και καθησυχαστικές απαντήσεις έχουν μείνει τα δύο βασικά αναπάντητα ερωτήματα, που προκάλεσαν θύελλα στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων: πότε θα γίνουν εκλογές και τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη μετά το μνημόνιο εποχή.

Έτσι, παρότι αναμένεται ότι θα περιορισθούν οι ρευστοποιήσεις και θα βρεθούν σήμερα τολμηροί αγοραστές, ώστε να αποκατασταθεί σχετική ηρεμία, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να προεξοφληθεί μια σοβαρή ανάκαμψη.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό και τα σενάρια άμεσης προσφυγής στις κάλπες, οι χθεσινές εξελίξεις επιβεβαίωσαν πόσο επηρεάζει τις αγορές κάθε υποψία επιβεβαίωσής τους. Η προγραμματισμένη από τη Δευτέρα χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ουδεμία σχέση είχε με συζητήσεις για εκλογές, προκάλεσε έντονους φόβους για εκπλήξεις, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σαρωτικό κύμα πωλήσεων στο ΧΑ, κυρίως από ξένους διαχειριστές, που έφερε το Γενικό Δείκτη σε απώλειες ακόμη και πάνω από 10%.

Οι επενδυτές δεν φοβούνται αδίκως το ενδεχόμενο εκλογών πριν το τέλος του έτους. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο απορρίφθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και ζητήθηκε επιτακτικά από τον Γκίκα Χαρδούβελη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα, χωρίς αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό και με την αρνητική στάση της Κριστίν Λαγκάρντ στα κυβερνητικά σχέδια πρόωρου τερματισμού του προγράμματος χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, έδωσε αφορμή στους παράγοντες των αγορών να εκτιμήσουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται «ηρωική έξοδος» της κυβέρνησης από τη δυσμενή θέση, στην οποία έχει περιέλθει, με την προσφυγή στις κάλπες ακόμη και τον επόμενο μήνα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, εξάλλου, που εμφανίζουν το ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει δυναμικά το προβάδισμά του έναντι της ΝΔ, συνηγορούν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν είναι πλέον απίθανο να θελήσει να επιταχύνει την προσφυγή στις κάλπες, καθώς ο χρόνος φαίνεται να κυλά εις βάρος της.

Τελικά, τα σενάρια για άμεση προκήρυξη εκλογών διαψεύσθηκαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όμως, η σχετική διάψευση εκ μέρους του πρωθυπουργού, παρότι ήταν κατηγορηματική, δεν φαίνεται να έχει απαντήσει με πειστικό τρόπο στις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς. Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, παρότι όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ξεπεράσει η κυβέρνηση το εμπόδιο της προεδρικής εκλογής. Πολύ περισσότερο, όταν οι συνθήκες ακραίας πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό και οι καταγγελίες για σχέδια εξαγοράς βουλευτικών ψήφων ουδόλως διευκολύνουν τις προσπάθειες για συγκέντρωση 180 ψήφων.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο από το μνημόνιο, που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες κυρίως στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων, με συνέπεια να εκτιναχθεί χθες η απόδοση των 10ετών κοντά στο 8%, η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει αρκετά. Αυτό φάνηκε ότι έγινε χθες βράδυ, με το τηλεγράφημα του -, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο και το πιθανότερο είναι να δεχθεί ένα νέο μνημόνιο, ώστε να εξασφαλίσει προληπτική χρηματοδοτική υποστήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αυτό ανέφεραν στο - αξιωματούχοι των Βρυξελλών, ενώ παράγοντες της αγοράς, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών, εκτιμούσαν ότι θα λειτουργούσαν σταθεροποιητικά, περιορίζοντας τις ανασφάλεια για τη χρηματοδότηση της χώρας από το 2015 και μετά.

Όμως, η αισιοδοξία δεν κράτηση πολύ, καθώς το ίδιο πρακτορείο, σε επόμενο τηλεγράφημα με το ίδιο θέμα, πρόσθεσε δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος διέψευσε ότι η Αθήνα επανεξετάζει το αρχικό σχέδιο για «καθαρή έξοδο». «Αυτό δεν είναι αλήθεια», τόνισε ο αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. «Σήμερα επαναβεβαιώσαμε το σχέδιό μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτή η διάψευση μπορεί να είναι θετική για την κυβέρνηση, σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης, αφού μετριάζει τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργεί στην κοινή γνώμη μια στροφή 180 μοιρών, σε σχέση με τα σχέδια εξόδου από το μνημόνιο. Όμως, η αγορά ομολόγων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκλάβει ως θετική αυτή τη διάψευση, που συντηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με τη χρηματοδότηση και την εποπτεία της Ελλάδας το 2015.

Σχετικα αρθρα

Η επιχείρηση πίσω από την έξοδο του Arsene Wenger από την Arsenal

admin

Τι σημαίνει το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τις παγκόσμιες αγορές

admin

Πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές;

admin

Πόσο μακριά είναι μια συμφωνία;

admin

Η ευρωζώνη προειδοποιεί την Αθήνα για τη δίωξη Γεωργίου

admin

Η λιτότητα απέτυχε…

admin

Οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας και το “καμπανάκι” που χτυπά σε όλο τον πλανήτη

admin

Μια λογική απάντηση στους παράλογους δασμούς του Τραμπ

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Kλειδί η δυναμική της τελευταίας εβδομάδας

admin

Αγνοήστε όλες τις προβλέψεις για την πορεία των αγορών το 2021 – εκτός από μία

admin

H Ευρώπη πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία που προσφέρει ο Macron

admin

Επιχειρηματικές συνέργειες σε Ελλάδα και Γερμανία

admin

Η επικείμενη σύγκρουση Σόιμπλε – Μακρόν και η διαίρεση της Ευρώπης

admin

O Τσίπρας δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη και η Ευρώπη τον Τσίπρα

admin

Τι θα ισχύσει από 1/5/2020 για την πρώτη κατοικία

admin

Τρεις ριζοσπαστικές ιδέες για τη μεταμόρφωση της οικονομίας μετά την κρίση

admin

Οι πολιτικές συνέπειες των οικονομικών κρίσεων

admin