Image default
Πρώτο Θέμα

Το Χ.Α., η κατρακύλα και η υποτιμητική κερδοσκοπία

Το Χ.Α., η κατρακύλα και η υποτιμητική κερδοσκοπία

Μια από τις πιο «μαύρες» περιόδους των τελευταίων ετών βιώνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τους βασικούς δείκτες και τα blue chips να «λιώνουν» υπό το καθεστώς των αβεβαιοτήτων που ανέκυψαν εσχάτως και πάλι εμφατικότερα στο προσκήνιο.

Δεκάδες βαριά χαρτιά, δείκτες αναφοράς όπως ο Γ.Δ., ο FTSE 25 ή ο Τραπεζικός κατρακύλησαν σε χαμηλά 52 εβδομάδων επιστρέφοντας σε προ διετίας και βάλε επίπεδα, την ίδια ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπαγε το κοντέρ και μαζί το 9%, επαναφέροντας μνήμες από την «εποχή εισόδου στο μνημόνιο».

 Με έντονο τρόπο, μέσω των μετοχών και των ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα φρόντισε να δείξει τον προβληματισμό της, τις έντονες ανησυχίες της για μια σειρά από εξελίξεις, διεργασίες και ανοιχτά μέτωπα που σχετίζονται με τον πολιτικό παράγοντα, την όξυνση της πόλωσης, την πρόθεση της Ελλάδας να φύγει από τις αγκάλες του ΔΝΤ, τις τραπεζικές αβεβαιότητες, κι ενώ στην Ευρώπη η εικόνα ήταν ήδη επιβαρυμένη. Αν προσθέσουμε και κάποιες τεχνικές παραμέτρους, το σπάσιμο margins ή την ενεργοποίηση των stop losses, όπως και μια… εσάνς υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε γενικές γραμμές έχουμε το κάδρο των εξελίξεων που οδήγησε την αγορά σχεδόν 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχε αρχές του έτους και περί το -20% μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Περί τα 8-10 δισ. ευρώ εξαϋλώθηκαν σε δύο – τρία 24ωρα, στο Χ.Α. συνέβησαν πράματα και θάματα, με γενικευμένο ξεπούλημα στις μετοχές εταιρειών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για ποιους λόγους όμως στη «Λ. Αθηνών» φθάσαμε να μιλάμε για μια «μαύρη εβδομάδα»; Γιατί είναι σαφές ότι έχει επιδεινωθεί δραματικά το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στην αγορά ομολόγων.  Είναι ξεκάθαρο ότι μετά την «ήττα» της κυβέρνησης από τις αγορές και μετά την υποχρεωτική αναδίπλωση της εγκαταλείποντας το σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια, οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα.  Οι επενδυτές θέλουν σταθερότητα σε πολιτικό και δημοσιονομικό επίεπδο, ενώ σημειώνουν ότι ακριβώς η ύπαρξη μιας εποπτείας είναι αυτή που βοήθησε στο αρχικό grecovery και τους έπεισε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η διαταραχή τους οδήγησε να θέσουν την Ελλάδα σε επενδυτική καραντίνα με την συλλογιστική ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που δεν επιτρέπουν την ανάληψη ρίσκου. Το sell off και η επιδείνωση στο επενδυτικό κλίμα τόσο στο χρηματιστήριο, όσο και στην αγορά ομολόγων αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι οι ξένοι επενδυτές πλέον όχι μόνο αποστρέφονται τον κίνδυνο που εμπεριέχουν τα εγχώρια assets αλλά αρχίζουν και να αντιδρούν προληπτικά στις πιθανές πολιτικές εξελίξεις.

Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούσαν για τα σχέδια της Ελλάδος να αποχωρήσει από τα μνημόνια. Οι ξένοι αγόρασαν ελληνικό ρίσκο αποκλειστικά λόγω της παρουσίας της Τρόικα, δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα αυτόνομη. Η παρουσία της Τρόικα στην Ελλάδα έφερε τις ξένες επενδύσεις. Με απλά λόγια, επιπρόσθετα, ανησυχούν για το χρηματοδοτικό κενό καθώς το ΔΝΤ έχει προεξοφλήσει ότι για το διάστημα 2015 με 2016 το χρηματοδοτικό κενό φθάνει τα 25-27,5 δισ. ευρώ. Κυρίως όμως, κι εδώ εστιάζουν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίου, ανησυχούν για το πολιτικό ρίσκο, για την όξυνση του κλίματος στην πολιτική σκηνή, για την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία καθώς είτε δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρεσβεύει σε κομβικής σημασίας ζητήματα για την οικονομία είτε στέκονται σε συγκεκριμένες αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτεσης για χρέος, μνημόνια, τράπεζες κ.λπ. Παράλληλα, και τα τραπεζικά stress tests είναι ένα πρόβλημα αλλά πλέον δεν είναι τόσο υψηλά στην ατζέντα ρίσκου, έχουν προεξοφληθεί από τους ξένους επενδυτές ότι θα προκύψουν ορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες που θα καλυφθούν από τους ιδιώτες. Εκτός εάν προκύψει κάποιο απρόοπτο και δεν ισχύουν οι διαρροές ότι θα φανούν κεφαλαιακές ανάγκες ελάχιστες π.χ. 1,5-2 δισ. ώστε όλες οι τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαια. Σε αυτά προστίθενται οι ανησυχίες για πάγωμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, όλη η παραφιλολογία για «κόκκινα δάνεια», ρυθμίσεις, φοροελαφρύνσεις, το «κάθισμα» της οικονομίας και βέβαια το βαρύ κλίμα στις ξένες αγορές.

Όπου τα χρηματιστήρια βρέθηκαν σε φάση διόρθωσης (αναλυτές ανησυχούν ακόμα και για συνολικά -20% διεθνώς, προχθές μάλιστα είχαμε κι εκεί sell off με αφορμή δημοπρασία 10ετών και 15ετών ομολόγων της Ισπανίας, όπου η Μαδρίτη δεν πέτυχε να αντλήσει τον ανώτερο στόχο των κεφαλαίων που έχει θέσει), με τον ευρωπαϊκό νότο να συνθλίβεται εκ νέου, τις Γαλλία και Ιταλία να είναι σε κίνδυνο και τη Γερμανία να μπαίνει στο κάδρο της ύφεσης. Η επιμονή της Γερμανίας στη λιτότητα, παρά τις διεθνείς πλέον πιέσεις, αποδεικνύεται πολύ ανησυχητική για τις αγορές. Τα στοιχεία εγείρουν τον κίνδυνο τρίτης ύφεσης για την ευρωζώνη σε μία περίοδο όπου το διεθνές κλίμα δεν είναι ενθαρρυντικό. Η κινεζική οικονομία κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η ανάκαμψη των ΗΠΑ θα είναι αρκετή για να στηρίξει τη διεθνή οικονομία. Και όλα αυτά την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρά σε εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, κλείνοντας το διακόπτη στη μηχαvική υποστήριξη που παρείχαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Χρειάζονται περισσότεροι λόγοι, περισσότερες αφορμές για να προκύψει κύμα sell off σε μια ρηχή, περιφερειακή και ευκαιριακή, όπως εν μέρει αποδεικνύεται, αγορά σαν τη δική μας κι ενώ οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα εκρηκτικό μίγμα παραγόντων που συντελούν στη ζοφερή εικόνα των αγορών διεθνώς;

Βέβαια, παράλληλα με αυτά είχαμε και τεχνικά απόνερα, όταν χάθηκαν κρίσιμα όρια σε δείκτες και blue chips, όταν άρχισαν αν χτυπάνε margin και stop losses που έστειλαν δείκτες στο -10% και τράπεζες με βαριά χαρτιά στο -12% ή -17% (από ΕΤΕ και ΠΕΙΡ έως ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.λπ.). ενώ υπενθυμίζεται ότι χθες είχαμε και τη λήξη στα Παράγωγα. Όπου μέσα στην εβδομάδα αυξήθηκαν κατακόρυφα οι συναλλαγές στα συμβόλαια και αναμφίβολα οι short players «έκαψαν» τους long αλλά και έβγαλαν μεροκάματο κάμποσους «πόντους» αν λάβουμε υπόψη ότι ο FTSE 25 σχεδόν βρέθηκε στις 265 μονάδες όταν προ εβδομάδων μόλις έγραφε 325-330 ή και 350 μονάδες. Πάντως, για άλλη μια φορά διακινήθηκε στην αγορά το σενάριο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, ότι δηλαδή κάποια χαρτοφυλάκια, ξένα ή και ελληνικής απόχρωσης, πίεσαν τιμές σε χαμηλά επίπεδα, με αυξημένους μάλιστα τζίρους άνω των 150 ή250 εκατ. ευρώ, με σκοπό να προκαλέσουν πανικό και να μαζέψουν χαρτιά χαμηλότερα, είτε blue chips είτε τράπεζες με discount εν όψει νέων πιθανών ΑΜΚ.

Από κει και πέρα η αγορά φαίνεται να μπήκε σε μια πιο… υπερπουλημένη, κατά άλλους πιο fair, αποτίμηση και είναι θέμα εξελίξεων το κατά πόσο θα γράψει κάτω των 850-870 μονάδων ή και θα επιστρέψει σε επικίνδυνα νούμερα (770 και χαμηλότερα προς τις 740…) ή αν θα πάμε επιτέλους σε μια αντίδραση, έστω αρχικά τεχνικής φύσεως. Προφανώς λοιπόν, θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει μια ισορροπία που βολεύει την ίδια, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. αλλά και τις αγορές ως προς το κομμάτι εξόδου από το μνημόνιο, να καταλαγιάσουν τα πολιτικά πάθη και να φανεί εάν ξεπερνά η χώρα τον σκόπελο πρόωρων εκλογών, να προκύψει θετικό νέο από τα stress test, κάποιος… λευκός καπνός από το μέτωπο του χρέους, να δοθεί μήνυμα στήριξης από κάπου, από την Κομισιόν, την ΕΚΤ ή άλλον φορέα κ.λπ. Έξαλλου, είθισται ένα γενικευμένο ξεπούλημα, ένα ντόμινο sell off σε σειρά αγορών, να προκαλεί ένα long squeeze, αυτό είναι κανόνας. Υπό κανονικές συνθήκες όμως και με την προϋπόθεση πως στα ενδότερα δεν διαδραματίζεται κάτι πολύ πιο σύνθετο και αρνητικό. Ασφαλώς και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια βραχύβια αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, λόγω και της υπερπουλημένης εικόνας του ταμπλό, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει στις επόμενες μέρες, σαν πρώτο θέμα η πολιτική σκηνή της χώρας.

Σχετικα αρθρα

Έλληνες εφοπλιστές – Kινέζικα ναυπηγεία

admin

Ποιος θα καλύψει τη θέση της Αμερικής;

admin

Η Ιταλία περιμένει την καλύτερη ενίσχυση οικονομικής εμπιστοσύνης από τα χρόνια της κρίσης

admin

PWC: O μετασχηματισμός των τραπεζών και οι προκλήσεις της νέας εποχής

admin

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας πέφτει σε λήθαργο

admin

Αναζητώντας απαντήσεις στο Νταβός

admin

Σοβαρή κάμψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

admin

Ο Τραμπ δεν μπορεί να σκοτώσει το TPP

admin

ΗΠΑ:Ο πανικός στην αγορά των repos επιστρέφει-FED:99 δισ. δολάρια σε τρεις εβδομάδες

admin

Στην τελική ευθεία για νέο 10ετές-Που πάει το ΧΑ

admin

Νερό στο κρασί της έβαλε η Ιταλία

admin

Όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρεξηγούν την πολιτική

admin

Ποια «κόκκινα» δάνεια μπαίνουν άμεσα στο στόχαστρο των τραπεζών

admin

Handelsblatt: Στην Ελλάδα φοβούνται το επιχειρείν

admin

Φοβούνται… «φυλακή» για την αύξηση της Eurobank

admin

DW: Μετ’ εμποδίων η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

admin

Σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για τον τραπεζικό τομέα

admin

Η γερμανική βιομηχανική καταιγίδα χτυπά την οικονομία της Ευρώπης

admin