Image default
Πρώτο Θέμα

Ωρολογιακή βόμβα τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ωρολογιακή βόμβα τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Κοντά στα 95 δισ. ευρώ έχουν διαμορφωθεί α ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο.

Οι πολίτες είτε δεν έχουν να πληρώσουν είτε περιμένουν πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέες, ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπουν την εξόφληση των οφειλών σε 72 έως 100 δόσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο η καθυστέρηση από την πλευρά της τρόικα να δώσει το «πράσινο φως» για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων, οδήγησε σε νέα άνοδο τις οφειλές, οι οποίες πλέον αγγίζουν τα 95 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν ωρολογιακή βόμβα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, γι’ αυτό και θέλουν μέσα στις επόμενες ημέρες να ψηφιστεί η διάταξη για τη ρύθμισή τους..

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,4 δις ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Αλλά χειρότερη είναι πλέον η κατάσταση στα Ταμείο όπου κανείς δεν πληρώνει εισφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, τους 549.151 έφτασαν το Σεπτέμβριο οι εργοδότες που χρωστούν στο ΙΚΑ εισφορές της περιόδου από 1/1/2013 και μετά, αριθμός αυξημένος κατά 20.683 σε σύγκριση με τον Αύγουστο και κατά 120.695 σε σχέση με τον Απρίλιο (ήταν 428.456).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, μόνο 18.056 οφειλέτες (ποσοστό 3,28% του συνολικού αριθμού των εργοδοτών που χρωστούν εισφορές) ήταν ενταγμένοι στην “πάγια” ρύθμιση των οφειλών. Αύξηση εμφανίζει και ο αριθμός όσων χρωστούν παλαιές εισφορές (έως 31/12/2012).

Ο αριθμός τους έφτασε το Σεπτέμβριο τους 470.027 από 381.401 που ήταν τον Απρίλιο ενώ σε ρύθμιση οφειλών παραμένουν καταβάλλοντας τις δόσεις μόνο οι 22.652 (ποσοστό 4, 82%).

Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους παραπάνω οφειλέτες περιλαμβάνονται στον κατάλογο τόσο των οφειλετών έως 31/12/2012 όσο και εκείνων που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2013.

Στελέχη του ΙΚΑ εκτιμούν ότι στην αύξηση του αριθμού των οφειλετών έχει συμβάλει καθοριστικά η αναμονή της νέας ρύθμισης που η κυβέρνηση επιδιώκει να “κλειδώσει” με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό (ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα).

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν, τέλος, ότι προϋπόθεση για την ένταξη στις νέες ρυθμίσεις θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Ακολουθώντας σκληρή γραμμή, προκειμένου να ανακόψει το κύμα των χρεών, η Διοίκηση του Ταμείου μέσα στους 9 πρώτους μήνες του έτους, έχει προχωρήσει σε 4.959 κατασχέσεις κινητής περιουσίας, σε 796 κατασχέσεις ακινήτων και σε 667 πλειστηριασμούς, διαμηνύοντας ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια για όσους δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Την ίδια στιγμή την «ασφυξία» στην αγορά αποτυπώνουν, οι χιλιάδες προσφυγές στα Διοικητικά δικαστήρια, που συσσωρεύονται με απίστευτους ρυθμούς μήνα με το μήνα. Μόνο στα Διοικητικά Πρωτοδικεία είναι σε εκκρεμότητα 319.226 υποθέσεις, που στρέφονται κατά προστίμων και πρόσθετων φόρων, εκ των οποίων οι 15.492 προστέθηκαν σε ένα μόλις 3μηνο! Ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, περιμένουν για εκδίκαση 5.400 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 2.376 αφορούν σε διαφορές με το υπουργείο Οικονομικών, που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ! Επίσης, στα Πρωτοδικεία εκκρεμούν 2.813 αιτήσεις πτώχευσης, εκ των οποίων οι 146 υποβλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στα Εφετεία περιμένουν προς εκδίκαση άλλες 39 υποθέσεις.

Σχετικα αρθρα

Γερμανική τορπίλη: Ερχεται το Geuro!!!

admin

Ψευδαίσθηση το βρετανικό όραμα για εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit;

admin

Alpha Bank: Οι πολιτικές της κυβέρνησης θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις επιπτώσεις της πανδημίας

admin

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για το χρέος;

admin

Αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό τοπιό ενώ η Forthnet «αργοπαιθαίινει»…

admin

Εισαγόμενες πιέσεις και πτώση 1,55% στο Χ.Α

admin

ΕΕ και ΗΠΑ στα χαρακώματα εμπορικού πολέμου

admin

Η επόμενη δόση είναι ζήτημα ημερών…

admin

Γιατί η Αργεντινή δυσκολεύεται να γίνει μια κανονική χώρα ;

admin

Mειωμένα νέα δάνεια και καταθέσεις τον Αύγουστο

admin

Die Welt: Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Όσα πρέπει να προσέξουμε το 2018

admin

Ούτε η Ελλάδα θα σώσει το βαυαρικό CSU…

admin

Η καθοδική πορεία της Ιταλίας

admin

Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες

admin

Στο 3,5% επί του ΑΕΠ ανέβηκε το 2016 η συνεισφορά του ξενοδοχειακού τουρισμού

admin

COSMOTE:Ξεκίνησε το 5G σε Αθηνα-Θεσσαλονίκη με…1Gbs!!

admin

Καζάνι που βράζει η Νέα Δημοκρατία

admin