Image default
Πρώτο Θέμα

«Αβάντα» της Morgan σε ομόλογα και μετοχές

«Αβάντα» της Morgan σε ομόλογα και μετοχές

Θετική για τα ελληνικά ομόλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζεται η Morgan Stanley.

O αμερικανικός οίκος αν και εκτιμά πως η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, συστήνει στους επενδυτές να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα, εκτιμώντας πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις παρέχουν επαρκή προστασία

Σε ανάλυσή της, η Morgan Stanley στοιχειοθετεί τους λόγους της πρόσφατης αστάθειας της ελληνικής αγοράς. Ειδικότερα, οι ανησυχίες γύρω από την κατάσταση στην Ελλάδα εντοπίζονται σε τρεις βασικούς λόγους:

1.    την αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο Φεβρουάριο, και τους κινδύνους σχετικά με πιθανές πρόωρες εκλογές

2.    τις προοπτικές της Ελλάδας μετά την λήξη του προγράμματος διάσωσης νωρίτερα από το αναμενόμενο, χωρίς σαφή σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, και

3.    την ασθενέστερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι πολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι σημαντικοί, καθώς η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, πριν ομαλοποιηθεί και επανέλθει σε τροχιά σταθερότητας η χώρα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από το σχέδιο διάσωσης θα επιλυθεί σύντομα και η οικονομία είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνεται.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι αν και οι αγορές ανησυχούν μήπως η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα φέρει αλλαγές στο σχεδιασμό για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, το πιθανότερο σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να ευοδωθούν και να καταλήξουν σε μιας μορφής ελάφρυνση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI). Ειδικότερα ο αμερικανικός οίκος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των πιθανών εκλογών. Ενώ αυτό αναμένεται ευρέως στην αγορά, μπορεί κάλλιστα να είναι μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των εγχώριων πολιτικών, ειδικά αν συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα λιγότερης λιτότητας.

Η Morgan Stanley συστήνει στους επενδυτές να λάβουν θέσεις long στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ιδιαίτερα τα μακροπρόθεσμα και εκείνα που συνδέονται με την πρόοδο του ΑΕΠ της χώρας. Η σχέση κινδύνου / ανταμοιβής μετά την πρόσφατη διόρθωση έχει καταστήσει ελκυστικούς τους τίτλους, παρά το γεγονός ότι αναμένει η μεταβλητότητα κατά τους επόμενους μήνες να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με τις ελληνικές μετοχές, η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση overweight, δηλαδή αναμένει αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, δεδομένου ότι η διόρθωση προσφέρει μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάκτησης. Επίσης, εκτιμά ότι η ψυχολογία της αγοράς θα βελτιωθεί μετά την ανακοίνωση των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες.

Σχετικα αρθρα

Μια γερμανική συμφωνία για την αναμόρφωση της Ευρώπης

admin

Ιταλία και συντάξεις «τρελαίνουν» τις αγορές – Μεγάλου: Κανένα πρόβλημα με την Τρ. Πειραιώς

admin

ΕΤΕ: Μείωση καταστημάτων και προσωπικού στο (υπέρ;)αισιόδοξο πλάνο μετασχηματισμού

admin

Οι ιδιωτικοποιήσεις και η επόμενη δόση…

admin

Γιατί η κρίση στο Κατάρ θα έπρεπε να μας τρομάζει

admin

Ποιες λύσεις δίνουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Αναζητώντας απαντήσεις στο Νταβός

admin

Toυρκία: Ο Ερντογάν ορκίζεται ότι δεν θα «γονατίσει» μπροστά στο ΔΝΤ

admin

Το Brexit της Τερέζα Μέι πάντα θα ήταν σκληρό

admin

Φτάνουν σε συμφωνία Μέρκελ και SPD

admin

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» στις αγορές

admin

Για … 11 ψήφους μείναμε (προς το παρόν) στην Ευρωζώνη

admin

Απόβαση εισηγμένων σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

admin

Οι τράπεζες, οι ξένοι και οι ενδεχόμενες ΑΜΚ

admin

O «γνωστός» άγνωστος κοροναϊός – Dr. Νίκος Καλλιακμάνης

admin

Γερμανικός Τύπος: Κοτζιάς, το πρώτο επώνυμο θύμα της ενδοκυβερνητικής διένεξης

admin

Η ασθένεια της μόνιμης ανεργίας στην Ευρώπη διαδίδεται

admin

ΧΑ:Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου

admin