Image default
Πρώτο Θέμα

Στην «δίνη» του κυκλώνα η Ιταλία

Στην «δίνη» του κυκλώνα η Ιταλία

Την Δευτέρα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Banca Monte dei Paschi di Siena στο ιταλικό χρηματιστήριο, καθώς η ιταλική τράπεζα και οκτώ από τους εγχώριους εταίρους της αναδύθηκαν ως οι σημαντικότεροι «χαμένοι» από τα stress tests που είχαν ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου σε $1,2692, ενώ καταγράφηκε ράλι σε αρκετές τράπεζες. Η Commerzbank παρουσίασε αύξηση 9,5%.

Αλλά, το αποτέλεσμα των ελέγχων στις ιταλικές τράπεζες-δανειστές προκάλεσε επικρίσεις από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας της χώρας, οι οποίοι παραπονέθηκαν ότι οι παράμετροι των ρυθμιστικών stress tests ήταν εξωπραγματικά σκληρές για τις ιταλικές τράπεζες. Αμφισβήτησαν τον ακριβή αριθμό των αποτυχιών, αφότου 9 ιταλικές τράπεζες βρέθηκαν να υπολείπονται έπειτα από τη συνολική αναθεώρηση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ανακοίνωση αποτελεί την κορύφωση εντατικών εργασιών που διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο και κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με τη συμμετοχή χιλιάδων υπαλλήλων και λογιστών –έχοντας ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις ευρωπαϊκές τράπεζες πριν από την έναρξη της ενοποιημένης τραπεζικής εποπτείας στη Φρανκφούρτη.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Banca Monte dei Paschi ανεστάλη, καθώς με την έναρξη της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 15% σε €0,849. Η τράπεζα έχει ήδη προσλάβει τραπεζίτες από την Citigroup και την UBS προκειμένου να την συμβουλεύσουν σχετικά με τις επιλογές της, έχοντας ήδη λάβει προτάσεις εξαγοράς.

Οι γερμανικές τράπεζες βγήκαν σχεδόν αλώβητες από τα stress tests, ενώ η Ισπανία κατάφερε να τα βγάλει πέρα χωρίς μεγάλες ελλείψεις.

Το συνολικό έλλειμμα των 25 τραπεζών πριν από τη συγκέντρωση κεφαλαίων του 2014 ήταν €24,6 δισ. χρησιμοποιώντας τα δυσμενή οικονομικά σενάρια. Ωστόσο, πολλές από τις αποτυχίες ήταν τεχνικής φύσης, επειδή οι τράπεζες συγκέντρωσαν χρήματα από τους επενδυτές μετά την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου του 2013.

Μέρος της διαδικασίας αυτής ήταν ο Έλεγχος Ποιότητας Ενεργητικού –μία βαθιά εξέταση των βιβλίων των τραπεζών της ευρωζώνης– καθώς και τα stress tests τα οποία μέτρησαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αντέξουν μία σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ανεργίας και της πτώσης των τιμών των κατοικιών.

Ο έλεγχος αυτός έχει προκαλέσει αυξήσεις κεφαλαίου από μέρους των τραπεζών, σε μία προσπάθεια να προετοιμαστούν για την κανονιστική διαδικασία. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους €56 δισεκατομμυρίων.

Οι επενδυτές εξέφρασαν αισιοδοξία, υποστηρίζοντας πως η ανακοίνωση θα μπορούσε να αποδειχθεί σημείο καμπής. «Νομίζω ότι η αγορά θα αντιδράσει πολύ θετικά σε όλη αυτή τη διαδικασία, η οποία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό», δήλωσε ο Philippe Bodereau, παγκόσμιος επικεφαλής της Pimco. «Ορισμένες από τις πιο αδύναμες τράπεζες μετακινούνται από το νοσοκομείο στο κέντρο απεξάρτησης».

Ο Davide Serra, ιδρυτής του hedge fund Algebris, δήλωσε: «Γνωρίζουμε πλέον ότι μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μία συρρίκνωση 5% στην οικονομία της ευρωζώνης και οι τράπεζες θα εξακολουθούν να έχουν κεφάλαιο άνω του 8% –αυτό είναι εξαιρετικά θετικό για τον τομέα».

Με τον συνυπολογισμό των αυξήσεων κεφαλαίου του 2014, ο αριθμός των τραπεζών που χρειάζονται να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τα οικονομικά τους είναι 13, τέσσερις εκ των οποίων είναι ιταλικές.

Εκτός από την Banca Monte dei Paschi (MPS), η οποία είχε ένα έλλειμμα κεφαλαίου €2,1 δισ. φέτος, οι ιταλικές αποτυχίες σε καθαρή βάση περιλάμβαναν τις τράπεζες Banca Carige, Banca Popolare di Milano και Banca Popolare di Vicenza.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιταλίας προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες για την MPS, λέγοντας ότι αν η αποπληρωμή των κρατικών ενισχύσεων που σχετίζονται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης με τη μεσολάβηση της ΕΕ δεν είχαν περιληφθεί στην άσκηση, τότε το έλλειμμα της MPS θα ήταν πολύ μικρότερο, στο €1,35 δισ.

Ο Fabio Panetta, υποδιευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν «καθησυχαστικό και δεν προκαλεί έκπληξη». Ο ίδιος επέμεινε ότι ήταν εξαιρετικά απίθανο να συναντήσει η οικονομία της χώρας την πενταετή ύφεση που συμπεριλήφθηκε στα δυσμενή σενάρια των stress tests της ΕΚΤ.

Εκτός Ιταλίας, ιδρύματα όπως η πορτογαλική Banco Comercial Português, η αυστριακή Volksbanken, και η Permanent TSB της Ιρλανδίας έμειναν μετεξεταστέα για το 2014.

Η κεντρική τράπεζα του Βελγίου αμφισβήτησε επίσης τα συμπεράσματα της ΕΚΤ την Κυριακή, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως οποιαδήποτε από τις δύο βελγικές τράπεζες που απέτυχαν στα stress tests –η Dexia και η Axa Bank Europe– χρειάζεται να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια.

Οι τράπεζες ενημερώθηκαν εμπιστευτικά σχετικά με τα αποτελέσματά τους την Πέμπτη. Θα έχουν δύο εβδομάδες για να καταλήξουν σε σχέδια για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων κεφαλαίου, και έως και εννέα μήνες για να τα εκτελέσουν.

Παράλληλα με την ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ενός συμπληρωματικού σετ από stress tests τα οποία καλύπτουν το σύνολο της ΕΕ, εντοπίζοντας 24 τράπεζες που απέτυχαν στις δοκιμές σύμφωνα με τα κριτήριά της –μόνο η Liderbank της Ισπανίας έλειπε από την λίστα της ΕΚΤ με τις ίδιες αποτυχημένες τράπεζες. Η ΕΑΤ δήλωσε ότι 14 τράπεζες χρειάζονται ακόμα να συγκεντρώσουν κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης της βελγικής θυγατρικής τράπεζας της γαλλικής ασφαλιστικής Axa, την οποία δεν συμπεριέλαβε η ΕΚΤ.

Ο έλεγχος των τραπεζών της ευρωζώνης καλύπτει 130 δανειστές στην περιοχή του ενιαίου νομίσματος. Το πεδίο εφαρμογής του ελέγχου της ΕΑΤ είναι διαφορετικό –καλύπτει 123 τραπεζικούς ομίλους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin