Image default
Πρώτο Θέμα

Κυβερνητική αντεπίθεση με… καταιγίδα παροχών

Κυβερνητική αντεπίθεση με... καταιγίδα παροχών

Με μια καταιγίδα παροχών, που περιλαμβάνουν από «κούρεμα» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, μέχρι μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει το στίγμα μιας πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ, με τελικό στόχο την ανατροπή του δυσμενούς για την κυβέρνηση πολιτικού κλίματος, ώστε να διευκολυνθεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Το επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμά ότι κλειδί για την αλλαγή του κλίματος είναι αφενός μια θετική συμφωνία για τη μετά το μνημόνιο εποχή, που θα πείθει ότι η σκληρή επιτήρηση από την τρόικα τελείωσε, σε συνδυασμό με άμεσα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, με τα οποία θα εμπεδωθεί η αντίληψη ότι η κυβέρνηση ανακτά τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ότι «πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν» και δήλωσε τη «βαθιά πεποίθησή του» ότι «οι Έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι, θα εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας».

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνιακή αντεπίθεση που έχει αρχίσει η κυβέρνηση δεν στοχεύει μόνο στην αναχαίτιση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού αντίβαρου στο δυσμενές κλίμα, που συνήθως διαμορφώνεται σε κάθε επίσκεψη της τρόικας. Η τρόικα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα φθάσει στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin, την Πέμπτη και την Παρασκευή, γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιδιώκει πριν την άφιξή της να δημιουργήσει θετικά επικοινωνιακά γεγονότα περί την οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, έκανε χθες την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση (στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega) για να εξαγγείλει και επίσημα την επικείμενη «συνετή» έξοδο από το μνημόνιο, που θα απαιτήσει, όπως είπε, μια περίοδο προσαρμογής έξι μηνών έως ένα χρόνο. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι θα υπάρξει μια νέα σχέση με τους εταίρους, την οποία η κυβέρνηση τώρα διαπραγματεύεται. «Μία διαφορετική σχέση, αντιληπτή και στα μέσα ενημέρωσης και στον πολίτη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πριν μιλήσει ο κ. Χαρδούβελης, όμως, κυβερνητικά στελέχη είχαν εξαπολύσει… καταιγιστικές παροχές, που θα έλεγε κανείς ότι παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο, αν δεν αποτελούσαν μέρος της στρατηγικής του Πρωθυπουργού για αποφυγή των πρόωρων εκλογών:

          Ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης και ήδη υπουργός Άμυνας, Ν. Δένδιας, παρουσίασε και κατέθεσε με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή τη γνωστή ρύθμιση που θα επιτρέψει ακόμη και «κούρεμα» έως 50% σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, όμως, κατά την παρουσίαση της ρύθμισης, ο κ. Δένδιας παρουσίασε τις σκέψεις του, όπως είπε, για ρύθμιση των καθυστερούμενων στεγαστικών δανείων, με «κούρεμα» των δόσεων κατά 30%. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, ανέφερε, με «σπάσιμο» των δανείων σε δύο κομμάτια, κατ’ αντιστοιχία με τη μείωση των τιμών των ακινήτων: το ένα κομμάτι (70% του δανείου) θα εξυπηρετηθεί από το δανειολήπτη και το υπόλοιπο (30%) θα πληρωθεί στο μέλλον, αν έχουν, στο μεταξύ, αυξηθεί αντίστοιχα οι αξίες των ακινήτων. Οι σκέψεις Δένδια δεν αποτελούν, βεβαίως, ένα σοβαρό και πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης των προβληματικών στεγαστικών δανείων, δίνουν όμως ελπίδες ότι η κυβέρνηση σύντομα θα ασχοληθεί και με αυτό το θέμα.

          Πλούσια σε εξαγγελίες ήταν και η ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Προανήγγειλε την κατάργηση, από το 2015, των τεκμηρίων διαβίωσης, με αντικατάστασή τους από έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος, εφόσον το επιτρέψει η τρόικα. Για τον ΕΝΦΙΑ, εξήγγειλε μείωση κατά 30%, ώστε να αντιστοιχούν τα έσοδα από το φόρο σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ, από 1,43% σήμερα. Επιπλέον, δεσμεύθηκε για μείωση του υψηλού συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος από 42% σε 32%. «Αναγνωρίζουμε τις μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Ο σχεδιασμός μας για το άμεσο μέλλον προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση της μείωσης των φορολογικών βαρών», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ για τα εισοδήματα στην Ελλάδα: Σε 10 χρόνια θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα

admin

Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος

admin

Ιχθυοκαλλιέργειες: Θα τα βρουν οι «μεγάλοι»;

admin

RE/MAX: Πώς κινούνται οι τιμές ενοικίων στην Ελλάδα

admin

Γερμανία: Κρατικό ταμείο για την προστασία επιχειρήσεων από τον κινέζικο “δράκο”

admin

Οι Βρυξέλλες σκέφτονται να δώσουν τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των αμερικανών επισκεπτών στην ΕΕ

admin

Η ΕΚΤ κάνει (νέες) ασκήσεις προσομοίωσης

admin

DW: Η παγωμένη άνοιξη της Τουρκίας

admin

UBS: Οι πρώτες εκτιμήσεις

admin

Όλο και πιο πιθανό το να μην πραγματοποιηθεί ποτέ το Brexit

admin

Η «πτώση» της κ.May…

admin

Γιατί η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη θεραπεία

admin

Αισιόδοξος ο Γιοχάνες Χαν για μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

admin

Τα ανταλλάγματα που ζήτησε η Μέρκελ για τη διάσωση των συντάξεων

admin

Eπενδυτές ομολόγων εναντίον κεντρικών τραπεζών

admin

Τσακαλώτος: Αν έμενα υπουργός Οικονομικών για ακόμη 3-4 χρόνια…

admin

Ικανοποιημένος ο κλάδος των ταξί από την προοπτική ρύθμισης του καθεστώτος

admin

DW: Πιο πιθανό πλέον το σενάριο σκληρού Brexit

admin