Image default
Πρώτο Θέμα

Ο πόλεμος για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

Ο πόλεμος για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

Διαψεύδεται από την Alpha Bank η έντονη φημολογία στην αγορά περί επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, που θα είχε στόχο ότι την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά την απεμπλοκή της τράπεζας από τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Alpha και Πειραιώς είναι οι δύο τράπεζες που επιθυμούν διακαώς να απομακρυνθούν από την κρατική «ομπρέλα» το συντομότερο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με πρωτοβουλία του ΤΧΣ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι ο δημόσιος έλεγχος θα πρέπει να διατηρηθεί, ακόμη και μέχρι το 2017.

Μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής, υπήρχε έντονη φημολογία στους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους ότι η Alpha Bank θα επεδίωκε μια αύξηση κεφαλαίου, παρότι πέρασε «καθαρά» τους ελέγχους, με σκοπό να αραιώσει η συμμετοχή του ΤΧΣ σε ποσοστό κάτω από το 50%, ώστε η ιστορική ιδιωτική τράπεζα να επανέλθει, κατά πλειοψηφία, σε χέρια ιδιωτών μετόχων.

Τις φήμες αυτές ενίσχυε το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που έχει στηθεί, ενόψει της προεδρικής εκλογής, με δεδομένη μάλιστα την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Οι θέσεις που παγίως εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλα τα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του τραπεζικού τομέα εκλαμβάνονται ως «εχθρικές» από τους τραπεζίτες, παρότι η ρητορική περί ευθείας κρατικοποίησης έχει εξασθενήσει εσχάτως, δίνοντας τη θέση της σε πιο γενικές αναφορές περί «άσκησης ελέγχου».

Η διοίκηση της Alpha, πάντως, διέψευσε χθες κατηγορηματικά όλες τις σχετικές με πιθανή αύξηση κεφαλαίου φήμες. Ενημερώνοντας τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, τα στελέχη της Alpha τόνισαν ότι ακόμη και στο δυσμενές σενάριο των ελέγχων η τράπεζα έχει πλεόνασμα κεφαλαίων 1,3 δισ. ευρώ και είναι η καλύτερα κεφαλαιακά θωρακισμένη τράπεζα στην Ελλάδα και από τις καλύτερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό από μόνο του, όπως είπαν, καθιστά όσα ακούγονται περί αυξήσεως κεφαλαίου της τράπεζας εκτός θέματος.

Δεδομένου ότι ο δρόμος για την επάνοδο στον ιδιωτικό τομέα μέσω αύξησης κεφαλαίου κλείνει οριστικά για την Alpha, αναλυτές εκτιμούν ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Τράπεζα Πειραιώς, η δεύτερη τράπεζα που αυτή την περίοδο επιδιώκει να απεξαρτηθεί από το ΤΧΣ (η Eurobank το έχει κάνει ήδη, ενώ η Εθνική έχει αρκετό δρόμο μπροστά της, αφού θα πρέπει πρώτα να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου).

Ο μόνος δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει στις παρούσες πολιτικές συνθήκες, είναι η υποβολή προτάσεων από το ΤΧΣ στους κατόχους warrant των δύο τραπεζών για εξαγορά τους με αντάλλαγμα μετοχές, ώστε, στη συνέχεια, το ΤΧΣ να διαθέσει στην αγορά μετοχές που θα έχουν αποδεσμευθεί από τα warrant. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του 2015, μετά τη λήξη της επόμενης περιόδου άσκησης warrant, που δεν αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή από τους ιδιώτες επενδυτές.

Όμως, αυτό το σχέδιο εκφράζονται φόβοι ότι θα προκαλέσει εκρηκτικές πολιτικές εντάσεις, εάν επιχειρηθεί η εφαρμογή του σε μια περίοδο ακραίας πολιτικής έντασης, πολύ κοντά στην κρίσιμη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τονισθεί ότι η πρωτοβουλία διάθεσης μετοχών από το ΤΧΣ, σε μια όχι θετική χρηματιστηριακή συγκυρία, είναι ένα «δώρο» στις διοικήσεις των τραπεζών, από το οποίο θα ζημιωθεί το Δημόσιο. Όπως έχει τονίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι μετοχές των τραπεζών πρέπει να μείνουν στο ΤΧΣ όσο θα χρειασθεί, μέχρι το 2017 που θα πρέπει να διαλυθεί το Ταμείο, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος του Δημοσίου από την πώλησή τους.

Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει οριστικά αν θα σηκώσει το πολιτικό βάρος του να επιτρέψει στο ΤΧΣ να προχωρήσει εσπευσμένα σε πώληση τραπεζικών μετοχών και θα αξιολογήσει το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί στις αρχές του 2015, πριν λάβει τις αποφάσεις της. Πολύ πιθανό είναι, πάντως, αν δεν έχουν μεταβληθεί σοβαρά οι πολιτικές συνθήκες, να προτιμήσει να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» μιας σύγκρουσης με το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των τραπεζών.

Σχετικα αρθρα

Ποιος θα κερδίσει από το επόμενο κραχ;

admin

Γιατί το Eurogroup θα πει Nein…

admin

Κόντε: Μην επαναλάβετε τα λάθη με την Ελλάδα

admin

Έρχονται τα «Draghinomics»…

admin

Γιατι οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

admin

ΗΠΑ: Ο ζάπλουτος πρόεδρος και τα φτωχαδάκια υπάλληλοί του

admin

Τι προβλέπει η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις

admin

Alpha Bank: Η μείωση των πλεονασμάτων θα φέρει «ενάρετο κύκλο»

admin

Γερμανία: Μηνύματα αισιοδοξίας από την Αθήνα

admin

Το deal Πούτιν – Ερντογάν για τη Συρία αποτελεί μια πρόκληση για τη Δύση

admin

Σχεδόν μισό εκ. αιτήσεις εγκρίθηκαν για το επίδομα θέρμανσης- Τα βήματα για την είσπραξη

admin

Γαλλία: Κίτρινα γιλέκα – ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας

admin

Τα κόστη του Grexit

admin

Panama Papers: Πώς οι πλούσιοι και διάσημοι του κόσμου κρύβουν τα λεφτά τους

admin

Schaeuble: «Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά»

admin

Spiegel: Το ΠΑΣΟΚ συμπαρασύρθηκε από την κρίση

admin

Η ιστορία μιας διπολικής Τουρκίας

admin

Novartis,Cohen και… Trump

admin